سفیر سابق کشورمان در سازمان همکاریهای اسلامی گفت: گفتگوی مقامات واشنگتن با سردمداران بغداد بیش از آنکه جنبه حل مشکل داشته باشد نمایش مذاکره برای انتخابات پیش رو در آمریکا است.
صباح زنگنه نماینده سابق کشورمان در سازمان همکاریهای اسلامی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره مذاکره واشنگتن- بغداد و انتقادات حزب الله عراق به این دیدار گفت: اساسا آنچه در بغداد رخ داد بیشتر گفتگو بین مقامات دو کشور بود و نمیتوان اسم مذاکره روی آن گذاشت.
وی با اشاره به عملکرد الکاظمی نخست وزیر جدید عراق گفت: الکاظمی طبق تحلیلهای موجود مورد حمایت آمریکا و انگلیس است، اما از طرف دیگر حمایت احزاب و پارلمان عراق را نیز با خود دارد و همین شخص بناست دولت عراق را اداره کند.
زنگنه با اشاره به برخی خبرها مبنی براینکه این مذاکره تحت فشار صورت گرفته است گفت: این که این دیدار تحت فشار بوده یا خیر باید گفت ابزار آمریکاییها در اعمال فشار بسیار متنوع و پیچیده است یکی از این روشها تسلط آمریکا بر اموال عراق است به طوری که تقریبا بخش اعظمی از درآمدهای نفتی عراق به حساب بانکی در آمریکا و از آنجا به عراق واریز میشود بنابراین هر مقامی که در این کشور روی کار بیاید اصطلاحا دستش زیر ساطور آمریکایی هاست.
نماینده سابق کشورمان در سازمان همکاریهای اسلامی با طرح این سوال که اساسا با این شرایط سردمداران عراقی باید از چه ابزاری برای حفظ استقلال خود در برابر آمریکا استفاده کنند؟ ادامه داد: این موضوع بحث مهمی است که باید به آن رسیدگی شود آمریکاییها پایگاههای نظامی متعددی در عراق داشته اند که تعداد زیادی از آنها حذف و به پایگاههای کوچک تر، اما مجهزتری تبدیل شده با این حساب به نظر میرسد آمریکا از هر اهرمی برای حضور خود در پایگاههای خود واقع در عراق و حفظ و به رسمیت رساندن آنها استفاده میکند.
وی با تاکید براینکه این حضور آمریکا در منطقه و به ویژه عراق حضوری کاملا شکننده است، یادآور شد: پارلمان عراق با حضور آمریکا در این کشور موافق نیست و قائل به ایجاد تمهیداتی برای خروج نیروهایی آمریکایی از عراق است لذا به نظر میرسد آمریکا ناگزیر از آن است که قدرت مردم و پارلمان عراق را محترم نشمارد و طبیعتا باید به دنبال یک رابطه معمولی و به دور از حالت دستوری و اجبار با عراق باشد.
زنگنه تصریح کرد: نکته مهم در رفتار مردم عراق آن است که این مردم نسبت به حق حاکمیت و استقلال خود حساس میباشند و این را در طول تاریخ تشکیل دولت عراق یعنی از سال ۱۹۲۱ تاکنون بارها ثابت کردهاند و طبیعتا آمریکاییها ناگزیر به تن دادن به خواست مردم عراق هستند.
نماینده سابق کشورمان در سازمان همکاریهای اسلامی با اشاره به برگزاری جلسه بین مقامات واشنگتن -بغداد گفت: حال باید منتظر ماند و دید آیا برگزاری چنین جلساتی تغییری در وضع عراق ایجاد خواهد کرد یا نه، اما اساسا به نظر میآید با توجه به اینکه حضور نیروهای آمریکایی در عراق مبنایی حقوقی قابل قبولی ندارد این جلسات نیز خروجی چندانی نداشته باشند.
وی با اشاره به پیشینه حضور آمریکاییها در عراق گفت: در زمان حمله داعش دو تن از وزرای خارجه عراق نامههایی را به سازمان ملل و آمریکا برای حضور نیروهای ایالات متحده جهت مقابله با داعش ارسال کردند که کاملا مشخص است ارسال این نامهها محدودیت زمانی داشته و دائمی نیست.
زنگنه در پایان خاطر نشان کرد: به نظر میرسد گفتگوی مقامات واشنگتن با سردمداران بغداد بیش از آنکه جنبه حل مشکل داشته باشد نمایش مذاکره برای مردم آمریکا و عراق است تا به مردم عراق مخابره حل مشکلات این کشور را داشته باشد و برای ترامپ پیام آور برگ برندهای در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ باشد این در حالی است که این گام از دسته گامهای ناقصی است که ضمانت اجرایی نخواهد داشت.