رئیس اتاق بازرگانی فارس گفت: با طبق اعلام نظر كارشناسان اقتصادی، با این نظام بانكی موجود نمیتوانیم رشد اقتصادی داشته باشیم؛ زیرا نظام بانكداری ایران مبنی بر رباست.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ششمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی جهش با حضور مدیران استان فارس با محوریت بررسی و تحلیل چالشهای تولید و موانع تحقق شعار سال در استان، در قرارگاه شهید احمدیروشن بسیج دانشجویی فارس برگزار شد.
جمالی رازقی، رئیس اتاق بازرگانی فارس در این نشست با تأکید بر اهمیت توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: قریب ۱۰ سال است که معظمله همواره بر رسیدگی به مسائل اقتصادی تأکید کردهاند، اما متأسفانه در همه این مدت به این موضوع پاسخ درستی داده نشد و اینکه بسیج به این موضوع و آگاهیبخشی و گفتمانسازی و مطالبهگری آن ورود پیدا کرده است، بسیار خوب است و امیداریم منتج به نتیجه شود.
رازقی مطرح کرد: گاهی اوقات صحبتهای ما بر اساس آرمانگرایی است، اما باید مسائل اقتصادی و نامگذاری که مقام معظم رهبری فرمودند، نتایج ملموسی داشته باشد تا آن نتایج را مردم بتوانند در زندگی خود لمس کنند، اما متأسفانه در این زمینه اقداماتی انجام نشده است و این مسئله جزو مطالبات بخش خصوصی هم هست.
منافع بخش خصوصی با منافع مردم گره خورده است
رازقی رئیس اتاق بازرگانی فارس با تأکید بر اینکه منافع بخش خصوصی با منافع کلان مردم و معیشت و سطح درآمد آنها و از سوی دیگر با توفیقات نظام گره خورده است و از هم جدا نیستند، مطرح کرد: در سالهای ابتدای انقلاب بر اساس یکسری کج اندیشیها تولیدکننده را خونآشام و استثمارگر میدانستند و هنوز هم متأسفانه این فرهنگ در برخی از جاها جریان دارد، ولی ورود بسیج به مسائل تولید قدم بسیار مبارکی است و امیدواریم این حرکتی که آغاز شده تداوم پیدا کند و با پیگیریهای این قشر بتواند مؤثر واقع شود.
رئیس اتاق بازرگانی فارس به جملهای از شهید چمران مبنی بر اهمیت توجه به تخصص و تعهد در کنار هم به ارائه آماری از وضعیت رشد اقتصادی کشورمان پرداخت و افزود: رشد اقتصادی کشورمان در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، پنج و چهاردهم درصد منفی، سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷، شش و هفتم دهم درصد منفی و سال ۹۹ در حالت خوش بینانه پیشبینی منهای ۶ درصد را داریم که اگر اینها را با هم جمع کنیم رقمی قریب ۱۸ تا ۱۹ درصد میشود یعنی طی این سه سال ۱۹ درصد اقتصاد ما کوچکتر شده است و این مسئله دقیقاً به معیشت مردم باز میگردد.
وی بیان کرد: از سال ۱۳۹۰ تا پایان ۹۸ رشد بخش صنعت ساخت کشور از ۱۰۴ هزار میلیارد تومان به ۹۳ هزار میلیارد تومان رسید و سرمایهگذاری در بخش ماشین آلات منفی است و کشور ما طی ۲۹ سال گذشته کشور از تورم دارد رنج میبرد.
رازقی بر اهمیت همکاری و مشارکت قوای سه گانه اعم از مجریه، مقننه و قضائیه برای رفع مشکلات تولید و اقتصاد کشور تأکید کرد و گفت: مشکلات کنونی تولید و اقتصاد کشور، مشکلات ساختاری است.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با تصریح اینکه طبق اعلام نظر کارشناسان اقتصادی، با این نظام بانکی موجود نمیتوانیم رشد اقتصادی داشته باشیم، زیرا نظام بانکداری ایران مبنی بر رباست که ربا حتی در آموزههای دینی اسلام هم مطرود است، گفت: در دهه ۵۰ قیمت نفت افزایش پیدا کرد و بدبختیهای کشور ما از همان زمان آغاز شد و طی آن دوران هر نقطه نظری که کارشناسان اقتصادی به شاه میدادند شاه بر عکس آن عمل میکرد و نتیجه آن این شد که اقتصاد کشورمان یک اقتصاد نفت محور شد و نفت را صادر میکنیم تا رفاه داشته باشیم.
وی اظهار کرد: یکی از اشکالات ساختار اقتصادی کشور این است که چند درصد از وقت مجالس ما صرف زمان برای توزیع پول میگذرد تا اینکه این وقت صرف تولید ثروت بگذرد و همه این بگیر و ببندها در مجلس و لابیها سر توزیع پول است نه سر توزیع ثروت که در دولت هم همینطور است. چند درصد وقت دولت از هیئت دولت گرفته تا جلساتی که در سطح استانها و شهرستانها برگزار میشود، صرف این میشود که چگونه ثروت تولید کنیم مگر این مورد تأکید مقام معظم رهبری نیست.
رازقی با یادآوری اینکه مقام معظم رهبری بارها کلمه تولید ثروت را تکرار کردهاند، اما چقدر بر روی آن وقت گذاشتهایم، گفت: در قوه قضائیه هم همینطور است یعنی آن زمانی که بالاترین در اقتصادی را داریم، اصلاً نظام قضایی در جهت حمایت از تولید و سرمایهگذاری شعب ویژه تشکیل دهد و باید همه قوا در این زمینه وارد عمل شوند.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با بیان اینکه امروز اگر با دولتهای مختلف صحبت کنیم میگویند اگر ما تحریم نبودیم، مشکل اقتصادی نداشتیم، گفت: از سال ۱۳۶۸ یعنی شروع برنامه اول توسعه جمهوری اسلامی تا پایان سال ۹۶ مجموع منابع ارزی مستقیم کشور که در آن نفت و گاز فروختیم یک هزار و ۷۱۲ میلیارد دلار بود و درآمد مستقیم ارزی داشتیم که این ۸۴ درصد مجموع درآمدهای ارزی کشور از سال ۳۸ تا ۹۶ بوده است و اگر به این عدد فروش نفت و گاز داخلی هم تبدیل به نرخ روز دلار کنیم، جمعاً کشور ما سه هزار و ۲۰۳ میلیارد دلار نفت و گاز فروخته است که کمترین آن ۲۲۸ میلیارد و ۲۴ میلیون دلار مربوط به دوران دفاع مقدس است که جنگ چگونه اداره شد نسبت به این درآمد محدود ارزی.
وی با بیان اینکه از ابتدای دهه ۵۰ کشور را از تولید و صادرات محوری به سمت رفاه محوری بردیم و حتی زمانی که رژیم هم تغییر کرد، این مسیر تغییر نیافت و دولتها هم با گرایشهای سیاسی مختلف بر سر کار آمدند و باز هم مسیر تغییر نکرد، گفت: امروز آنچه که برایمان باقی مانده است یک نظام بانکی است که هیچ تناسب و تشابهی با نظام بانکی دنیا که ندارد هیچ، اسم آن را هم بانک اسلامی گذاشته و حتی بر روی برخی از بانکها اسم ائمه هم میگذارند و آن اتفاقی هم که رخ میدهد پول الکترونیک چاپ میشود.
چرا به مردم نمیگوییم در جنگ اقتصادی هستیم
رازقی با تصریح اینکه رفاه محوری به جای تولیدمحوری و صادرات محوری تا به امروز هم ادامه دارد، گفت: چرا امروز به مردم نمیگوییم که در جنگ اقتصادی هستیم و تنها میگوییم که هیچ مشکلی نداریم و همه چیز فراهم است و فکر میکنیم که میتوانیم قیمتها را دستوری کنترل کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی فارس همچنین از افزایش نقدینگی در کشور انتقاد کرد و گفت: امروز میزان نقدینگی کشور به بیش از یک هزار و ۶۵۰ هزار هزار میلیارد تومان رسیده است و برای اینکه ابعاد داستان را درک کنیم باید بدانیم که در پایان دولت خاتمی این نقدینگی ۶۴ هزار میلیارد تومان بود و به تدریج این مسئله سرعت پیدا کرده است به خصوص با توجه به تأسیس بانکهای خصوصی این مسئله تشدید یافت.
رازقی امروز نظام بانکی کشورمان دارد سالانه حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان سود برای سپردهگذار شناسایی میکند و اگر کل سپردهگذاری کشور را یک نفر و کل تسهیلات گیرندگان را یک نفر و کل بانکها را یک بانک در نظر بگیریم، آن تسهیلات گیرندهای که دارد این تسهیلات را میگیرد حداکثر سالی ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد تومان کل سودش است و سؤال اینجاست که مابقی این پول کجاست، یعنی نظام بانکی مابهالتفاوت آن را از کجا میآورد، اصلاً وجود خارجی ندارد و پول الکترونیکی میشود و این اگر بر روی سکه، ارز و بورس برود، بهمن میشود.
رازقی با بیان اینکه ۹۰ درصد این سپردههای بانکی تنها مربوط به ۵ درصد مردم است، گفت: حتی کسانی که نظام را قبول ندارند، بالاخره در این کشور که به دنیا آمدهاند و نباید پای نابودی این کشور بایستند و چگونه یک کشور را فدای ۵ درصد از مردم میکنیم.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با طرح این سؤال که باید بررسی کنیم ببینیم چه کسانی مخالف اصلاح سیستم نظام بانکی هستند، گفت: اصلاح نظام بانکی مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است و بانکی که به سمت بنگاهداری رفته است و فساد در اقتصاد کشور ایجاد کرده است، باید پیگیری شود.
رازقی با اینکه در این قضیه پای نظام در میان است، گفت: سالیان متمادی است که بحث اصلاح نظام بانکی در دستور کار مجلس قرار دارد و اگر هم با فشار از مجلس بیرون بیاید، چه چیزی بیرون خواهد آمد یعنی این مسئله درست نخواهد شد، زیرا لابیهای پرقدرتی وجود دارد که مانع اصلاح هستند.
نظام بانکی کنونی عملاً مانع تولید است
رئیس اتاق بازرگانی فارس یادآور شد: اصلاح نظام بانکی در برنامه پنجم جمهوری اسلامی قرار داشت، اما چرا تاکنون تحقق نیافته است، زیرا لابیهای پرقدرتی که نفوذ کرده و فساد ایجاد کردند، مانع این کار شده و عملاً مانع تولید هستند.
رئیس اتاق بازرگانی در داستان ۲۴ میلیارد دلار یا یه عبارتی ۲۶ میلیارد دلار با ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات داشتیم که گفتیم این کار غلط است، سؤال ما این بود کشوری که در آستانه تحریم است اینگونه منابع خود را به حراج نمیگذارد و باید ببیند چه چیزی را وارد کرده است و کدام کالا با ارز ۴۲۰۰ تومان به دست مردم رسید و کجا با مفسد برخورد کردیم.
رازقی با تأکید بر اینکه نظام بانکی کنونی پولی به تولید نمیدهد، گفت: این نظام بانکی حتی استانداردهای بانک مرکزی را رعایت نمیکند. امروز در دادگاه طبری مشاهده میکنیم که لابیهای قدرت تا کجا نفوذ کردند و این لابیها و کانونهای فساد باید در هم بشکنند.
رئیس اتاق بازرگانی فارس به شرایط تحریم اشاره کرد و گفت: تحریمها بر روی تولید اثر دارد، اما مانع اصلی نیستند. ما باید با دنیا ارتباط داشته باشیم، ولی وابستگی خیر و اگر بتوانیم این کارها را انجام دهیم، میتوانیم شاهد رونق تولید باشیم.
جمال رازقی رئیس اتاق بازرگانی استان بیشترین آسیب را از فساد؛ تولید و صادرات کشور میبیند و مسبب فساد هم بخش خصوصی است، گفت: بخش خصوصی در آنجایی که قانون روزنه دارد یا پیچیدگی قوانین به گونهای است که میتواند قانون را دور بزند، دور میزند و مسئول دولتی هم کاسبی میکند.
خداداد رحیمی، مدیرکل گمرکات فارس نیز در این نشست گفت: فرهنگ مطالبهگری باید خیلی زودتر از اینها اتفاق میافتاد.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات اقتصادی، هیچ راهی جز توجه به تولید نداریم، افزود: جز با توجه به تولید چه در بخش خصوصی چه دولتی، نمیتوانیم به پیشرفت دست یابیم و جامعه را به سر منزل مقصود برسانیم.
رحیمی با تصریح اینکه در دولت این کار از ۱۰ سال پیش آغاز شده به خصوص در بحث تجارت الکترونیک که این مسئله پشتوانه تولید است، گفت: دیدگاه مقام معظم رهبری در شعارهای سال توجه به تولید و اقتصاد کشور است و همه ما موظف هستیم که در جهت اجرایی شدن این شعارها تلاش و آنها را حمایت کنیم.
مدیرکل گمرکات فارس با بیان اینکه هر روز چالشهایی بر سر راه تولید است، گفت: این چالشها را میتوان به دو بخش چالشهای درون کشور و چالشهای بینالمللی تقسیمبندی کرد که برای این نوع چالش هرچقدر تلاش کنیم باز از دست ما خارج است.
مدیرکل گمرکات فارس: برخی از تولیدکنندگان ما کالا را فقط برای امروز تولید میکنند تا بتوانند منافع خود را تأمین کنند و به فکر فردای جامعه و نسل آینده نیستند لذا این فرهنگ هم باید در بخش خصوصی تقویت شود که باید به فکر فردای جامعه هم بود.
رحیمی نقش اشتغال را در مسائل اجتماعی یادآور شد و گفت: بسیاری از معضلات اجتماعی را اگر ریشهیابی کنیم، مشاهده خواهیم کرد که این مشکلات ریشه در بیکاری دارد لذا باید همه نهادها و دستگاهها و قوا بهصورت منسجم برای حمایت از تولید گام بردارند.
مدیرکل گمرکات فارس با تصریح اینکه در بخش اقتصاد خوب عمل نکردیم در غیر این صورت مقام معظم رهبری ۱۲ سال پشت سر نامگذاری سالها را بر روی مسائل اقتصادی انتخاب نمیکردند، گفت: در بخش گمرکات چالشهایی وجود دارد که همه این چالش به عملکرد دولت بازنمیگردد بلکه عوامل دیگری نظیر بخش خصوصی یا تحریمها نیز دخیل هستند که هر کدام سهمی دارند.
مدیرکل گمرک با تأکید بر اینکه برای تحقق جهش تولید باید دیدگاه تولیدکننده و جامعه مصرف کننده عوض شود، گفت:یعنی آنچه تولیدکننده ما تولید میکند باید صادرات محور باشد و اینکه بگوییم ما تنها مشتریهای خود را حفظ میکنیم کافی نیست و باید مشتریهای دیگری در دنیا پیدا کنیم.
رحیمی افزود: باید اول خواست و فرهنگ و ذائقه و سلیقه مشتری را درنظر بگیریم و تولید کنیم، گفت: امروز در دنیا دیگر چیزی به نام انبار وجود ندارد پس لازم است که در حوزه تولید فرهنگسازی انجام دهیم.
وی گفت: برای رفع مشکلات و چالشهای داخلی نیازمند همراهی و همکاری سه قوا اعم از مجلس، دولت و قضائیه هستیم و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند در راستای جهش تولید، کاهش بیکاری و اشتغال و رفع معضل تمام جامعه باید به تولید توجه کنیم.
در پایان رحیمی در جواب وجود فساد در گمرک استان فارس و ۱۲ کارمند آن اداره طبق نامه رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی به وزیر اقتصادی از سوی سازمان بازرسی در سال ۹۷هر گونه فساد را رد کرد و گفت بنده به نفع تولید کننده تخلف میکنم، ولی فساد نه.