رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش شرایط تغییر رشته دانشآموزان در پایان یایه دهم و یازدهم و اقداماتی که توسط دانشآموز باید انجام شود را اعلام کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، هدایت تحصیلی دانشآموزان پایه نهم توسط مدرسه در حال انجام است، ملاک انتخاب رشته و ثبتنام دانشآموزان تنها براساس ظرفیت و عملکرد تحصیلی آنهاست.
فرم هدایت تحصیلی دانشآموزان در شاخه کاردانش، رشتههای ریاضی فیزیک، علوم و معارف اسلامی بر اساس اولویت "الف" صادر میشود.
منظور از اولویت "الف" یعنی اگر دانشآموزی کف نمره کتبی مورد نظر برای ورود به رشته ارائه شده را کسب کند بدون در نظر گرفتن ظرفیت منطقه، اولویت "الف" برای او ثبت میشود و میتواند در رشته دلخواه در صورت وجود آن رشته در منطقه ثبتنام کند.
فرم هدایت تحصیلی دانشآموزان در شاخه فنی و حرفهای و رشتههای علوم تجربی و ادبیات و علوم انسانی براساس اولویتهای (الف – ب) صادر میشود.
منظور از اولویت "ب" یعنی اینکه بر اساس میزان ظرفیت منطقه گروهی از دانشآموزان که نمرات کتبی تحصیلیشان بالاتر از دانشآموز بوده برابر ظرفیت اعلامی ثبتنام میکنند و در صورت انصراف آنها، دانشآموز با اولویت "ب" میتواند ثبتنام کند.
در همین رابطه، علی اصغر یزدانی رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش گفت: مهمترین ملاکهای هدایت تحصیلی را میتوان در دو بخش خلاصه کرد بخش نخست عملکرد تحصیلی با ۳۵ نمره و بخش دوم بررسیهای مشاورهای است با ۶۵ نمره.
وی افزود: دانشآموز براساس فرم شماره ۶ وضعیت خود را بررسی میکند و دست به یک انتخاب خواهد زد، اما هنگام ثبتنام فرم شماره ۷ ملاک است که صرفاً براساس عملکرد تحصیلی است یعنی عملکرد تحصیلی با ۳۵ امتیاز را در تراز ۱۰۰ برای دانشآموز مشخص میکنیم.
رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش گفت: در فرم هدایت تحصیلی رشتهها را برای دانشآموز در اولویتهای "الف و ب" تعیین میکنیم در فرم شماره ۷ که براساس حدنصاب نمره است اگر دانشآموز حدنصاب نمره را بدست بیاورد و نمره او بالاترین نمره باشد قطعاً اولویت "الف" برایش لحاظ خواهد شد منظور از اولویت "الف" این است که دانشآموز دو هفته فرصت دارد تا برای ثبت نام به مدرسه مراجعه کند.
وی بیان کرد: اولویت "ب" زمانی است که نمرات دانشآموز رتبهبندی میشود و افرادی در اولویت "ب" قرار میگیرند حدنصاب نمره برای ورود به رشته را کسب کردهاند، اما در رتبه بندی در ردیفهای پایینتر قرار گرفتهاند بنابراین در اولویت دوم قرار میگیرند.
یزدانی ادامه داد: اگر برای دانشآموزی به جای اولویت "الف و ب" هاشور خورده باشد یعنی حدنصاب نمره رابدست نیاورده است، برای اینکه دانشآموز در رشتهای که علاقه دارد ثبتنام کند دو راه وجود دارد راه نخست این است که به مدرسه مراجعه کرده و فرم تعیین رشته مجدد را از مشاور یا مدیر مدرسه دریافت و تکمیل کند و با مشورت مشاور مدرسه مشخص میشود که در شهریورماه چه ماده درسی را باید امتحان دهد تا شرایط حدنصاب لازم برای ورود به رشته مورد نظر را بدست بیاورد.
رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: البته در شرایطی ممکن است ظرفیت برای رشته وجود داشته باشد، اما دانشآموز حدنصاب نمره را کسب نکرده باشد در این حالت اگر امکان آزمون تعیین رشته مجدد وجود نداشت براساس نظر کمیته هدایت تحصیلی منطقه با درنظر گرفتن ظرفیت، دانش آموز به رشته مورد نظر هدایت میشود.
وی تصریح کرد: مهمترین کاری که مشاوران در دوره متوسطه اول انجام میدهند بحث هدایت تحصیلی و شغلی دانشآموز است یعنی باید کمک کنیم تا دانشآموز در طی این چند سال به شناخت نسبی از خودش دست یافته و مسیر تحصیلی را مشخص کند هرچه که رشته تحصیلی متناسب با ویژگیهای شخصیتی فرد باشد موفقیت او در آینده بیشتر است بنابراین از طریق آزمون رغبت ۶ تیپ شخصیتی دانشآموزان را شناسایی میکنیم.
یزدانی ادامه داد: وقتی استقبال و مطالبات اجتماعی به سمت یک رشته است طبیعتا آموزش و پرورش باید امکانات خود را بررسی کند و متناسب با امکانات اقدام کند ما از تمام مناطق آموزش و پرورش نظرخواهی کردیم و در سامانه میزان ظرفیت هر مدرسه را به تفکیک جنسیت و رشته مشخص کردند که براساس عملکرد تحصیلی و ظرفیت اعلامی مناطق اولویتبندی صورت میگیرد و دانشآموزان برای ثبتنام در رشته مورد نظر مراجعه میکنند.
رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش درباره بازار کار رشتههای شاخه نظری و فنیوحرفهای و کاردانش گفت: مهمترین هدف رشتههای شاخه نظری بحث ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه است تا دانشآموز نگرش صحیحی نسبت به خود و جامعه پیدا کنند و هدف شاخه نظری ادامه تحصیل در دانشگاهها و رشتههای مرتبط با خود است. در شاخه فنی و حرفهای هدف تربیت تکنسین برای اداره جامعه است، دانشآموزان علاوه بر خواندن دروس تئوری، درسهای عملی و کارگاهی دارند و با مهارتی که کسب میکنند در زمینههای صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر در شاخه فنی و حرفهای آشنا میشود البته همه آنها قادر به ادامه تحصیل هستند در حقیقت دانشآموزان شاخه فنی و حرفهای و کاردانش که هدف آن تربیت کارگر ماهر است میتوانند ادامه تحصیل دهند، اما باید رشتههای متناظر با شاخه تحصیلی خود در دانشگاه انتخاب کنند.
یزدانی در پاسخ به این پرسش "اگر دانشآموزی به رشته حسابداری علاقهمند است باید به رشته ریاضی، انسانی یا هنرستان برود" گفت: حسابداری بین رشتهای است و از رشته ریاضی و انسانی میتوانند به آن وارد شوند که به صورت مستقیم در دوره کارشناسی تحصیل میکنند که بیشتر مبانی تئوری و نظری رشته مطرح است، اما وقتی از طریق شاخه شاخه کاردانش و فنی و حرفهای وارد رشته حسابداری در سطح دیپلم میشوند به دلیل کارهای عملی که وجود دارد دستورزی آنها نسبت به رشته بیشتر خواهد شد.
رئیس اداره مشاوره وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه وقتی آمار کنکور سراسری را بررسی میکنیم از یک میلیون داوطلب، ۶۰۰ هزار نفر در رشته تجربی و ۴۰۰ هزار نفر در رشتههای علوم انسانی و ریاضی رقابت میکنند، متذکر شد: اشباع شدن یک رشته در جامعه موضوع مهمی است که باید در انتخاب درنظر بگیریم و بدانیم جامعه به چه رشتهای نیاز دارد، اینگونه نباشد که با ترافیک متقاضیان یک رشته شرایط کار وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: اصرار والدین در برخی موارد ممکن است باعث انتخاب رشته تحصیلی اشتباه شود، اگر رشته تحصیلی متناسب با استعداد و علاقه فرد انتخاب نشود دچار آسیب میشود بهتر است پدر و مادر پیشنهاد بدهند و تصمیمگیری با خود فرد باشد.
یزدانی با اشاره به اینکه تغییر رشته دانشآموز در پایان پایه دهم اتفاق میافتد و چنانچه وارد رشته یا شاخهای شد که به هردلیلی امکان ادامه تحصیل برایش فراهم نبود یا به آن علاقهای نداشت باید به مشاور یا مدیر مدرسه مراجعه و فرم مربوط به تغییر رشته را دریافت کند، متذکر شد: چنانچه دانشآموز در خرداد یا شهریور در چند دروس مرتبط با رشته جدید امتحان دهد و حدنصاب نمره لازم را بدست بیاورد در پایان پایه دهم میتواند در پایه یازدهم وارد رشته جدید شود.
وی بیان کرد: ممکن است دانشآموز در پایه یازدهم تمایل به انتخاب رشته داشته باشد، اما در اینجا دیگر باید لزوماً درون همان شاخه انتخاب رشته را انجام دهد، در پایه دهم دانشآموز مختار است از سه شاخه نظری، فنی حرفهای و کاردانش با فرض قبولی در نمرات دروس مرتبط دست به انتخاب رشته بزند، اما در پایان پایه یازدهم باید درون شاخه خودش امتحان تغییر رشته بدهد، چون برای گرفتن دیپلم در آن شاخه باید دروس آن شاخه را خوانده باشد.