اعضای تیم بوچیا خراسان جنوبی به زودی باید در مسابقات کشوری شرکت کنند، اما تمرینات آنان به دلیل کرونا متوقف شده و مسئولان هم نسبت به این امر بیتوجهند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * بازیهای المپیک و پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو که به پایان رسید و نتایج آن اعلام شد، دیدیم که ورزشکاران پارالمپیکی چقدر میتوانند برای کشورمان افتخارآفرین باشند. اینکه بودجه همه ورزشها را فوتبال میبلعد، بماند؛ اما اینکه ورزشکاران کم توان و توان یاب با کمبود بودجه و حتی بی توجهی مسئولان مواجه هستند، خود قصه پرغصه دیگری است.
ورزشکاران توان یاب و کم توان، در ردههای مختلفی ورود کرده اند؛ والیبال نشسته شاید در کشورمان شاخص باشد، اما در رشتههای دیگر ورزشی نیز معلولان موفقیتهای بزرگی به دست آورده اند؛ نمونه اش هم در پارالمپیک ۲۰۱۶ مشخص شد؛ تیراندازی، وزنه برداری، دوومیدانی، فوتبال دو نفره و دیگر رشته ها، عرصه خودنمایی معلولان کشورمان در آخرین دوره مسابقات پارالمپیک بود. ورزشکارانی که در عین بی توجهی مدال میآورند. چه بسا بودجه و امکانات مورد نیاز هم به اندازه کافی در اختیارشان باشد، رتبهها حتما جابه جایی چشمگیر خواهند داشت.
بوچیا، ورزش توپی معلولان جسمی حرکتی
بوچیا؛ ورزشی مختص معلولان جسمی حرکتی است و در اصل برای افرادی مناسب است که فلج مغزی حرکتی دارند. با این حال این ورزش توسط ورزشکارانی با معلولیتهای چندگانه و شدید حرکتی نیز دنبال میشود. در کشورمان نیز، این ورزش طرفدارانی دارد؛ هرچند ممکن است آنقدرها به ورزشکارانش توجه نشود.
هدف بوچیا پرتاب توپهای رنگی به نزدیکی توپ سفید (جک بال) است و در پایان هر دور، داور براساس میزان نزدیکی توپها به جک بال با بازیکنان امتیاز میدهد. در این ورزش، ورزشکاران میتوانند هماهنگی بیشتری بین اندام خود ایجاد کنند، سیستم عصبی مرکزی آنان تقویت میشود، کار گروهی و کنترل هیجانی را کنترل میکنند و کیفیت زندگی خود را ارتقا میدهند.
محمدجواد فضائلی، فعال دانشجویی و یکی از معلولان بیرجندی است که حدود سه سال است در این رشته فعالیت میکند. او قبلا والیبال نشسته کار میکرده و در این زمینه نیز تجربیاتی دارد. اما اکنون که وارد بوچیا شده، از کم و کاستیهای آن برای خبرنگار ما حکایت میکند.
حمایت نمیکنند، توقع قهرمانی دارند!
او از بی توجهی مسئولان و عدم حمایت از ورزشکاران این رشته ورزشی در خراسان جنوبی گلایه میکند و میگوید: مهمترین مساله این است که از ورزشکاران این رشته حمایتی نمیشود، اما وقتی مسابقات برگزار میشود، از ما توقع مدال و قهرمانی دارند.
به گفته فضایلی، تیم بوچیا در خراسان جنوبی از ۶ نفر ورزشکار تشکیل میشود و برای این افراد فقط ۲ دست توپ ویژه این بازی اختصاص یافته است؛ در حالیکه هر یک از بازیکنان تیم، نیاز به یک دست توپ برای انجام تمرینات دارند.
این فعال دانشجویی بیرجندی میگوید: همین توپها هم از کیفیت لازم برخوردار نیستند. در مسابقات که توپها را با دیگر بازیکنان مقایسه میکنیم، کیفیت پایین این توپها بیشتر به چشم میآید.
وی مورد دیگری از بی مهری مسئولان با ورزشکاران این رشته را بیان میکند و میگوید: سال گذشته قرار بود برای یک سری مسابقات کشوری به بابلسر برویم، مسئولان در ابتدا مساله نبود بودجه را مطرح کردند، خودمان با کمک خیرین هزینه را تأمین کردیم و پول رفت و آمد اعضای تیم و حتی ورودی مسابقه جور شد، اما زمانی که چمدانها را بسته و آماده رفتن بودیم، به ما گفتند که سفر لغو شده و هنوز هم برای آن دلیل قانع کنندهای اعلام نکرده اند.
بوچیاکاران تمرین ندارند
فضایلی ادامه میدهد: امسال هم مسابقه کشوری دیگری قرار است برگزار شود، اما به دلیل شرایط کرونا، امکان مسابقه دادن تیمهای کل کشور به صورت همزمان وجود ندارد. خراسان جنوبی و پنج استان دیگر در یک گروه قرار گرفته اند؛ اگر در این مرحله از مسابقات موفق شویم، میتوانیم به مرحله بعد که نهایی است، برویم.
وی بیان میکند: ما مسابقه کشوری داریم و اسامی بازیکنان و اعضای تیم رد شده است. نیاز به تمرین داریم، اما گفته اند به خاطر شیوع کرونا، فعلا تمرینی وجود ندارد و این در حالی است که کرونا در خراسان جنوبی در وضعیت قرمز نیست و تمرین بازیکنان در استانهایی مانند آذربایجان غربی و شرقی که در وضعیت قرمز هستند، آغاز شده است.
این ورزشکار بیرجندی بیان میکند: به ما گفته شده که این سختگیری به خاطر حفظ جان خودمان است، اما در یکی از سالنهای ورزشی بیرجند، تیم والیبال نشسته مشغول تمرین است.
او توضیح میدهد: تیم بوچیای بیرجند متشکل از ۶ نفر بازیکن و به همراه مربیان و همراهان در نهایت به ۱۴ نفر میرسد. این تعداد افراد میتوانند با رعایت پروتکلهای بهداشتی در سالن ورزشی حضور پیدا کنند و تمرینهای خود را ادامه دهند، با این حال از تمرین ما جلوگیری شده است.
فضایلی به مساله اختصاص سالن به ورزشکاران این رشته در منطقهای دور از مرکز شهر نیز اشاره میکند و میگوید: این سالن حدودا نیم ساعتی از شهر فاصله دارد و ورزشکاران برای تردد نیاز به استفاده از خودرو دارند، در حالیکه همه بچههای تیم، خودروی شخصی ندارند.
اعضای تیم بوچیا در خراسان جنوبی در حالی مشغول رفع موانع تمرین خود هستند که در دیگر استان ها، تیمهای رقیبشان، تمرینات را آغاز کرده و به صورت جدی مشغول آماده کردن خود برای حضور در آخرین دور رقابتها هستند.
تمرین مجازی برای مسابقه واقعی!
شریعتی فر، رئیس هیات ورزشهای جانبازان و معلولان خراسان جنوبی، اما معتقد است که ورزشکاران برای حفظ سلامت خود، حتی اگر مسابقه دارند، در خانه تمرین کنند.
او به خبرنگار ما توضیح میدهد: ورزشکاران این تیم به دلیل اینکه آسیب دیده هستند، وضعیت خاصی دارند و باید در میحطی بدون هرگونه آلودگی، تمرین کنند. در تمرینها علاوه بر مربی، سرپرست هم باید در کنار ورزشکاران باشد و همین امر باعث ایجاد تجمع میشود.
به گفته شریعتی فر، از سوی فدراسیون معلولان و جانبازان، دستور لغو تمرینات ورزشکاران کم توان و توان یاب صادر شده و این موضوع ربطی به خراسان جنوبی ندارد.
این صحبتها در حالیست که تصاویر تمرین ورزشکاران والیبال نشسته در بیرجند در فضای مجازی دست به دست میشود! هرچند شریعتی فر این موضوع را تکذیب میکند و میگوید: قرار به برگزاری تمرین بود، اما انجام نشد. نمیتوانیم تمرین برگزار کنیم، چون خلاف ضابطه و قانون است.
او میگوید: برای اینکه ورزشکاران بوچیا در خراسان جنوبی از تمرینات خود عقب نمانند، مربیان به صورت آنلاین با آنان تمرین میکنند. این ارتباط برقرار است و تمرینهای ورزشکاران به صورت مجازی ادامه دارد.
توپ بهزودی تأمین میشود
رئیس هیات ورزشهای جانبازان و معلولان خراسان جنوبی همچنین به تأمین توپ برای ورزشکاران اشاره میکند و میگوید: چند روز پیش تصمیمی گرفته شد تا برای همه اعضای تیم توپ تهیه شود. این توپها خارجی هستند و در همین هفته تأمین خواهد شد. توپها را به ورزشکاران میدهیم تا بتوانند در خانه تمرین کنند.
براساس اظهارات شریعتی فر، اعضای تیم بوچیای بیرجند اکنون در حالی مشغول تمرین در منزل و به صورت مجازی هستند، که برخی از آنان توپ ندارند!
وی درخصوص تأمین زمین و سالن برای ورزش بوچیا به پیگیریهای خود از اداره ورزش و جوانان خراسان جنوبی اشاره میکند و میگوید: چهارشنبه هفته گذشته با مدیرکل ورزش و جوانان استان و برخی دیگر از مسئولان استانی جلسه داشتیم و در آن جلسه مساله دور بدون سالن ورزشکاران بوچیا را مطرح کردیم.
شریعتی فر میگوید: از طرف اداره کل ورزش و جوانان به ما گفته شد که فعلا سالن خالی وجود ندارد، اما میتوانند بودجهای برای تأمین وسایل گرمایشی و سرمایشی این سالن یا تعمیر آنها در اختیار ما قرار دهند. در حالیکه این موضوع وظیفه ما نیست. در واقع هر شخصی که به مدیریت کل ورزش و جوانان استان تعیین میشود، از ابتدا وعده میدهد، اما پس از آن وعدههای خود را برای ورزش معلولان و جانبازان فراموش میکند.
درباره ضرورت ایجاد بسترهای لازم برای حضور اجتماعی افراد دارای معلولیت سخنهای زیادی گفته شده و مقالات علمی هم نوشته شده است؛ اما اینکه آیا مسئولان این ضرورت را درک کرده اند یا نه، مساله مهمی است. به نظر میرسد هنوز باید درباره اهمیت این موضوع و بهره گیری از ورزش برای بازگرداندن جمعیت افراد کم توان به جامعه، سخنان زیادی گفته شود.