با شروع موج سوم ویروس کرونا، بسیاری از بیمارستانها نیاز فوری به دستگاه اکسیژنساز و نوسازی دارند و این در حالیست که با توجه به سخن وزیر بهداشت تنها 26 درصد از مبلغی که قرار بود به حوزه درمان اختصاص یابد، هزینه شده است.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو_امید فعال؛ ۲۲ هزار و ۱۵۴ نفر از هموطنانمان بر اثر شیوع ویروس کووید ۱۹ جان باختهاند و به نقل سخنگوی وزارت بهداشت، تعداد مجموع مبتلایان به کرونا در کشور تا تاریخ (۱۵ شهریورماه ۹۹) به ۳۸۴ هزار و ۶۶۶ نفر رسیده است.
بر اساس آمار منتشرشده، ۱۳۸ نفر از کادر درمان تا یکم مرداد در اثر ابتلا به کرونا در کشور شهید شدهاند و جامعه پزشکی کشور، در خط اول مبارزه با این ویروس منحوس است.
اما در این میان، وزارت بهداشت برای مهار ویروس کرونا با کمبودهایی مواجه و در استانهایی که ویروس کرونا در آنها شیوع بیشتری دارد مانند گلستان، مازندران و تهران، کمبود امکانات پزشکی نمایان شده است.
«مسعود پزشکیان» نایب رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی درباره کمبود منابع وزارت بهداشت برای مقابله با کرونا گفته بود: «دولت باید حمایت اقتصادی مناسب را از وزارت بهداشت داشته باشد؛ وزارت بهداشت همچنین از نظر خدمات پشتیبانی با مشکل مواجه است و هر چند اختیاراتی به این وزارت خانه داده شده، اما متأسفانه برخی نسبت به سیاستهای اعمال شده بی توجه هستند و حرف شنوی ندارند.»
نگرانی از کمبود منابع کافی در حالی تشدید میشود که «جلیل کوهپایه زاده» رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در نشست خبری به ارائه گزارشی از وضعیت مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران در روزهای کرونا پرداخت و اظهار کرد: «آنچه مسلم است اینکه در پاییز موج خطرناکی از بیماری آنفلوانزا در همه دنیا رخ خواهد داد و امسال این بیماری احتمال دارد با کرونا تشدید شود.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی برای حل این مشکل، با درخواست برداشت مبلغ یکمیلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی در فروردین ماه ۹۹ برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور موافقت و دستورات لازم را برای تأمین نیازهای ضروری در این عرصه صادر کرد.
رئیس جمهور روز ۱۸ فروردین ۹۹ با قدردانی از موافقت رهبر انقلاب با درخواست برداشت مبلغ یک میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله و مدیریت عوارض ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور، دستورات لازم را برای تامین نیازهای ضروری در این عرصه ابلاغ کرد.
اما علی الظاهر، هزینه کرد این اعتبار در بخشی غیر از بهداشت و درمان کشور است. «سعید نمکی» وزیر بهداشت دولت دوازدهم در نخستین اعتراض خود، در صفحه شخصیاش در فضای مجازی نوشت: «به لطف خدا و با جانفشانی همکارانم در مبارزه با کرونا از قدرتمندترین کشورها جلو افتادیم، اما در مضیقه مالی و در مقایسه با آنها که میلیاردها دلار هزینه کردند، (همکارانم) با حال خراب میپرسند حداقل یک میلیارد دلار صندوق (ذخیره ارزی) چه شد؟ خبرش خرابتر کرد جراحت جدایی / چو خیال آب روشن که به تشنگان نمایی.»
نمکی در دفعات متعدد دولت را مورد خطاب خود قرار میدهد و از عدم پرداخت اعتبار تخصیص داده شده، گلهمند میشود؛ وی در یادداشتی مورخ (۱۴ شهریور ۱۳۹۹) نوشت: «ما در زیر بار سنگین پژمرده و مچاله میشویم تا ایران شاداب و سرافراز در عرصه جهانی بدرخشد، ولی مغفول نماند که تختهایمان کمتر، به دلیل تحریمها تهیه دارو، تجهیزات و لوازم حفاظتی بسیار سختتر، تعداد پزشک و پرستارمان هم از کشور انگلیس کمتر بود. فراموش نکنیم که دولت انگلیس فقط برای بخش سلامت بیش از ۲۲ میلیارد دلار هزینه کرد و ما پس از حدود ۷ ماه از یک میلیارد دلار تخصیصی کمتر از ۳۰ درصد را گرفتهایم.
یادمان نرود که پرستاران و پزشکان و کادر بهداشتی انگلیس علاوه بر دریافت پاداش قابل توجه، پایان ماه مطالبهای از دولت ندارند و من شرمسار کادر بهداشت و درمانی هستم که ماههاست مطالباتشان معوق مانده است و باز هم کریمانه و عاشقانه خدمت میکنند.
اقتصاد کوچک نشد، ولی ما درآمدهای اقتصادی بیمارستانهایمان، توان جسمی و دریافتی نیروهای صدیقمان و آنچه باید میگرفتیم آب شد. بزرگان اقتصاد یادتان نرود که در این بلوا اگر نظام سلامت فرو ریخت، اگر تابآوری خدمتگزاران این عرصه از دست رفت، اگر دارو و تجهیزات نبود اقتصادی برپا نخواهد ماند، پس دریابید اجزای نظام بیبدیل را که با این شیوه که میگذرد به یاد شعر حافظ افتادم که فرمود: یا رب مباد کس را مخدوم بیعنایت»
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه درباره عدم تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه بهداشت و درمان از رئیسجمهور سوالاتی پرسیده شده است، اظهار کرد: «آقای روحانی به سوالات پرسیده شده از جانب نمایندگان، پاسخ نداده است و هزینهکرد دانشگاههای علوم پزشکی از صندوق توسعه ملی بررسی خواهد شد.»
وی ادامه داد: «امکان دارد که دولت این اعتبار را در بخشهای دیگر هزینه کرده باشد و کمیسیون بهداشت و درمان در حال پیگیری این مسئله است. دولت پیرامون زمان پرداخت این معوقات به وزارتخانه پاسخ نداده است.»
همچنین «علیرضا وهابزاده» مشاور رسانهای وزیر بهداشت در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، پیرامون عدم تخصیص اعتبارات لازم برای وزرات بهداشت و درمان، اظهار کرد: پزشکان و پرستاران مطالبات و اضافهکار خود را دریافت نکردند و با توجه به شیوع موج سوم ویروس کرونا، بسیاری از بیمارستانها نیاز فوری به دستگاه اکسیژنساز دارند و در بحث خرید دارو و نوسازی تجهیزات بیمارستانی باید اقداماتی صورت گیرد.
وی ادامه داد: بیمارستانها با توجه به درآمد اختصاصی خود، تجهیزات فرسوده را نوسازی میکردند که درآمدهای جاری به علت بیماری کرونا در فروردین و اسفند به صفر رسید.
مشاور رسانهای وزیر بهداشت با بیان اینکه نگهداری تجهیزات پزشکی برای بیمارستانها هزینهبر است، افزود: اغلب مردم فقط برای موارد اورژانسی به بیمارستانها مراجعه میکنند و بیشتر بخشها به بیماران کرونایی اختصاص داده شده است. اگر اعتبار برداشت شده از صندوق توسعه ملی به وزارتخانه تزریق میشد، در حال حاضر پروژههای نیمهکاره در مناطق محروم تکمیل میشدند.
وهاب زاده با تأکید بر اینکه ۷ ماه از پرداخت بدهی دولت به وزارت بهداشت میگذرد، گفت: «دکتر نمکی چندین بار به این مسئله در رسانههای مختلف اشاره کرده و تا کنون حدود ۲۷ درصد از اعتبار صندوق توسعه ملی از دولت دوازدهم دریافت شده است. پیگیریهای متعددی از سازمان برنامه و بودجه انجام شده، اما هنوز اتفاق خاصی رخ نداده است.»
وی تصریح کرد: «با توجه موج جدید بیماری، پرداخت مطالبات پرستاران و پزشکان شاغل در بخش کرونا میتواند در روحیه آنان تأثیر داشته باشد و با تزریق این اعتبار به حوزه بهداشت و درمان کشور، تجهیزات مورد نیاز جدید تأمین میشود.»
مشاور رسانهای وزیر بهداشت افزود: «در طی چند وقت گذشته، تختهای ICU جدیدی برای بیمارستانها تهیه شده است، اما ایران هنوز با استاندارهای بینالمللی فاصله دارد.»
انتظار میرود با توجه به شیوع بیشتر این ویروس در ماههای آتی و مشغله فراوان جامعه درمانی کشور، دولت حمایتهای لازم را از وزارت بهداشت و درمان داشته باشد و حداقل حقوق و اضافهکار مدافعان سلامت را پرداخت کند. با جان هموطنانمان نمیشود معامله کرد و دولت باید تمام توان خود را برای حفظ سلامت شهروندان به کار بگیرد.