مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد گفت: این دانشگاه پس از حل مشکلات زیرساختی و تأمین تجهیزات مورد نیاز فناوران و ایده پردازان، حالا به دنبال حل مشکلات حقوقی و نرم افزاری هستههای فناور است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * دانشگاهها چند سالی است که مراکز رشد را برای حمایت از طرحها و ایدههای دانشجویان در حل مسائل جامعه و تولید علم احداث کرده اند. دانشگاه آزاد کمی دیرتر از وزارت علوم وارد این عرصه شد، اما اکنون مراکز رشد دانشگاهی در واحدهای مختلف دانشگاه آزاد، توانسته اند ایدههای مختلف و مهمی را از میان دانشجویان و اعضای هیات علمی خود جمع آوری کرده اند؛ مانند مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد که اکنون ۲۴ هسته و واحد فناور فعال دارد.
مرکز رشد در دانشگاه آزاد مشهد در سال ۹۲ و با مصوبه وزارت علوم احداث شد. فضای درنظر گرفته شده برای فعالیت واحدهای فناوری در این مرکز رشد، حدود ۷۰۰ مترمربع بود و همان ابتدا، هدف از احداث این مرکز را خلق و افزایش ثروت از طریق ارتقای فرهنگ نوآوری و کارآفرینی مبتنی بر علم و فناوری اعلام کردند.
جاوید نوبخت، مدیر این مرکز به خبرنگار ما درباره فعالیتهای این مرکز میگوید: مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد در حوزه تخصصی تجهیزات و فناوریهای سلامت فعالیت میکند و این عنوان تخصصی مرکز است.
به گفته او، از میان ۲۴ هسته و واحد فناور فعال در این مرکز، ۸۰ درصد در حوزه فناوریهای سلامت کار میکنند. نوبخت توضیح میدهد: در مرکز، واحد فناوری داریم که در حوزه آموزش انلاین فعالت میکند، اما تخصص این واحد در حوه علوم انسانی و روانشناسی است و به صورت تخصصی روی روانشناسی کودک کار میکند.
فناوری در حوزه علوم انسانی
نوبخت توضیح میدهد: ویژگی این مرکز این است که آموزشها را به صورت تخصصی ارائه میدهد. اگر یک نفر کارشناس روانشناسی بخواهد در مهد کودکی فعال شود، درباره شغل و حرفه اش میتواند از آموزشهای آنلاین این واحد فناور استفاده کند.
نام این شرکت «آن آموز» است و به عنوان یکی از استارتاپهای موفق در دانشگاه آزاد مشهد شناخته میشود و تحت حمایت این دانشگاه به فعالیت خود ادامه میدهد.
شرکتی دیگر در این مرکز رشد فعالیت میکند که با ایدهای ساده و خاص، توانسته خدمتی را به دانشجویان غیرایرانی ارائه دهد. نوبخت درباره فعالیت این شرکت میگوید: تعداد زیادی دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه آزاد مشهد مشغول به تحصیل هستند و متوجه شدیم که موضوع گردشگری برای این دانشجویان کاملا مغفول مانده است.
مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد توضیح میدهد: هسته فناوری به نام ترلان در مرکز رشد فعال شد ، که ایده اولیه آن ارائه خدمات گردشگری به دانشجویان غیرایرانی به صورت آنلاین بود. این ایده اکنون پرورش یافته و علاوه بر ارائه اطلاعات و خدماتی در حوزه گردشگری، مشکلات حقوقی یا آموزش زبان فارسی را هم به این دانشجویان ارائه میدهد. با پرورش این ایده، دانشجویان توانسته اند کار شرکت را گسترش داده و فعالیت خود را ادامه دهند.
این دو شرکت، خدمت محور هستند. نوبخت در ادامه این گفتگو به رویکردهای مرکز رشد در حمایت از شرکتهای محصول محور و تولیدی نیز اشاره میکند.
او میگوید: یکی از شرکتهای ما در حال تولید نوشابه انرژی زا از زعفران است. به تازگی مجوز انجمن ارگانیک ایران را هم دریافت کرده اند و در حال حاضر مرحله پایلوت محصول خود را سپری میکنند.
فعالیت این شرکت از این جهت اهمیت دارد که سالهای متمادی زعفران ایران، به صورت خام و بدون فرآوری به کشورهای دیگر صادر میشد. اما این ایده میتواند فرصتی باشد برای ایجاد ارزش افزوده از محصولی استراتژیک مانند زعفران.
به گفته نوبخت ، این شرکت دانشجویی و ایده محور در حال مجوزهای سیب سلامت برای تولید بیشتر هستند.
شرکتهای مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد تمرکز خود را بیشتر بر حوزه سلامت گذاشته اند؛ مانند شرکت نگین آژند که سیستم اعلام کدینگ بیمارستانی و احضار پرستار را طراحی و تولید کرده است.
نوبخت میگوید: یکی از مشتریهای این شرکت بیمارستانهای دانشگاه آزاد است. مسئولان این بیمارستان در ابتدا تمایلی برای استفاده از یک محصول داخلی که توسط دانشجویان طراحی شده، نداشتند. اما پس از نصب و استفاده از آن، متوجه شدند که این سیستم بسیار بهتر از سیستمهای خارجی کار کند و هزینه خرید و تعمیر آن، از سیستمهای خارجی بسیار کمتر است.
سیستم کدینگ بیمارستانی که در این شرکت تولید شده ، قیمتی معادل یک چهارم قیمت محصولات خارجی دارد و قرار است در بیمارستان ارتش مشهد نیز نصب شود.
توجه به زیرساختهای نرم افزاری برای فناوران
مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد به ضرورت ایجاد زیرساختهای نرم افزاری برای ایده پروری دانشجویان و استادان اشاره میکند و میگوید: با بررسیهایی که کردیم به این نتیجه رسیدم که جنس حمایتهایی که هستهها و واحدهای فناور نیاز دارند، در حوزه نرم افزاری بیشتر است.
او توضیح میدهد: تاکنون حمایتهای سخت افزاری، مانند ایجاد فضای کارگاهی، تأمین تجهیزات و مانند آن به واحدهای فناور ارائه میشده، اما به نظر میرسد این واحدها با مشکلاتی دیگر مانند دریافت مجوزها، ناآشنایی با قوانین، ارتباط با نهادها و ارگانهای دولتی و مانند آن هم نیاز به حمایت دارند.
پرورش ایده براساس مشکلات صنایع و جامعه
حالا دانشگاه آزاد مشهد به دنبال احصای مشکلات واحدهای فناور در ارتباط با نهادهای مختلف و رایزنیهای لازم در زمینه حل این مشکلات، است و این مسیر را برای خود در نظر گرفته است.
سیاست دیگر مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد این است که دانشجویان و پژوهشگران را ترغیب کنیم که نیازهای فناورانه روز را حل کنند.
نوبخت میگوید: یکی از مشکلات ما این است که صنایع باید به ما مراجعه میکردند و مشکل خود را به ما میگفتند و از این طریق ما هم به دنبال حل این مشکل میرفتیم، اما اکنون ما طرحهایی برای نیازسنجی از صنایع و جامعه داریم.
او توضیح میدهد: مشکلات صنایع و جامعه را ارزیابی میکنیم و به اعضای هیات علمی و دانشجویان ارائه میدهیم و بر مبنای این مشکلات، از ایدههای فناور و دانش محور حمایت میکنیم.
مدیر مرکز رشد دانشگاه آزاد مشهد بیان میکند: به این شیوه، ایدههای فناورانه کاملا کاربردی میشود. در همین راستا پویش کارآفرینی در خراسان با شرکت شهرکهای صنعتی داشتیم و نیازهای فناورانه آنان را به دست آورده ایم.