پسندیده در رادیو گفتگو از محدودیتهای جدی استانهای شمالی برای دفن پسماندها سخن گفت و افزود: محدودیتهایی از جمله نبود زیرساختهای فنی مهندسی باعث شده که پسماندها به شکل سنتی و غیراصولی دپو و انباشته شوند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حسن پسندیده مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت از محیط زیست در مصاحبه تلفنی با برنامه "زمین۳۶۰درجه" ضعف مدیریت اجرایی پسماندها را از جمله چالشهای محیط زیست کشور خواند و گفت: یکی از مهمترین اهداف قانون "مدیریت پسماند"، جلوگیری از آثار زیانبار پسماندها و مدیریت بهینه آن است. کلیه وزارتخانهها، سازمانها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی در جهت جلوگیری از پیامدهای زیست محیطی ناشی از مدیریت نادرست پسماندها، ملزم به رعایت مفاد این قانون هستند.
پسندیده با تذکر این نکته که مدیریت اجرایی پسماندها به جز پسماند صنعتی و ویژه در شهرها، روستاها و حریمها بر عهده شهرداریها و دهیاری هاست افزود: مدیریت بخش مربوط به تولید پسماندهای صنعتی و ویژه هم با خود تولیدکننده آن هاست.
وی با تأکید بر اینکه مدیریت اجرایی پسماندها بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست نیست بلکه نظارت بر حُسن اجرای این قانون از مأموریتهای سازمان به شمار میرود گفت: سازمان حفاظت از محیط زیست طبق قانون باید ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی پسماندها را با همکاری وزارتخانههای ذیربط تهیه کند و دستگاههای مربوطه هم بر مدیریت اجرای این ضوابط نظارت داشته باشند.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت از محیط زیست با اشاره به تولید سالانه ۲۱ میلیون تن پسماند عادی در کشور گفت: سالانه حدود ۳۲ میلیون تن پسماند صنعتیِ قابل بازیافت و ۸ میلیون تن هم پسماند ویژه و خطرناک تولید میشود.
این مقام مسئول با بیان اینکه ملاک عمل برای مدیریت اجرایی پسماندهای شهری، قانون است افزود: کسی نمیتواند ادعا کند که در این زمینه مسئولیتی نداشته و یا ندارد چراکه ما قوانین خوبی در این زمینه داریم و مشکل اینجاست که به خوبی اجرا نمیکنیم.
پسندیده ارائه آموزش و فرهنگ سازی برای تفکیک زبالههای خشک ازتر را مهم و ضروری خواند و گفت: در حال حاضر ۶۵ درصد پسماندهای عادی در شهرها از نوع پسماند تَر (آلی) و مابقی پسماندها هم خشک و قابل بازیافت و با ارزش اقتصادی بالایی هستند از این رو فرهنگ سازی برای تفکیک زباله از مبدأ و در خانههای مردم ضروری و البته در اشتغالزایی و کاهش خسارت به محیط زیست هم بسیار موثر است.
وی با اشاره به ضرورت عزم همگانی و مشارکت مردمی برای تفکیک پسماندها از مبدأ و ایجاد زیرساختهای مناسب توسط شهرداریها تأکید کرد: همه باید در این موضوع احساس مسئولیت کنند به ویژه شهرداریها که باید اولویت نخست خود را به ایجاد و گسترش زیرساختهای مناسب اختصاص دهند.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه موضوع مدیریت پسماندها به یک معضل ملی تبدیل شده گفت: البته خوشبختانه همه قوا در این زمینه ورود کردند و اگر هم متولیان امر نسبت به وظیفه قانونی خود عمل نکنند باید پاسخگو باشند.
پسندیده از محدودیتهای جدی استانهای شمالی برای دفن پسماندها سخن گفت و افزود: محدودیتهایی از جمله نبود زیرساختهای فنی مهندسی باعث شده که پسماندها به شکل سنتی و غیراصولی دپو و انباشته شوند.
وی متذکر شد: البته برنامه ریزیهای خوبی برای مدیریت پسماندها از نظر تأمین منابع مالی مورد نیاز و تکنولوژیهای سازگار در منطقه انجام گرفته و البته در کنار این، فرهنگ سازی و ارتقای آموزش هم بسیار ضروری است.
این مقام مسئول در رابطه با انتشار بوی نامطبوع ناشی از زبالهها در برخی شهرها به ویژه تهران اظهارکرد: سازمان حفاظت از محیط زیست تلاشهای خود را در این مورد دو چندان کرده و خواهدکرد و در صورتیکه حتی یک مسئول به وظایف خودش در این زمینه عمل نکند مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت و باید به مراجع ذیربط پاسخگو باشد.