کتاب «مقاومت در اسلام؛ نظریه و الگو» تالیف دکتر اصغر افتخاری، استاد علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) و نظریه پرداز حوزه امنیت اجتماعی» در موسسه اندیشه سازان نور رونمایی شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور، در حوزه «مقاومت» و نظریهپردازی در مورد «اندیشه مقاومت» در سالهای اخیر اگرچه کتابهایی به چاپ رسیده است، اما خلاء نظری در این حوزه مطالعاتی هنوز قابل توجه است و کتاب آقای دکتر افتخاری با عنوان «مقاومت در اسلام؛ نظریه و الگو» از جمله کتابهایی است که تلاش دارد، خلاء نظری در این خصوص را جبران کند.
به طور کلی باید در نظر داشت که «مقاومت» یک مفهوم عام دارد که در بستر تاریخ از سوی مکاتب و مذاهب مختلف به کار گرفته شده است. اساساً هرکجا که «قدرتی» وجود داشته، «مقاومتی» هم در مقابل آن شکل گرفته است.
در عین حال این مقاومت انواع و اشکالی دارد که به تناسب مبانی انسانشناختی، معرفتشناختی و هستیشناختی آن مکتب به شکل و نوعی مطرح میشود. نظریه و الگوی مقاومت در اسلام نیز دارای مولفهها، شاخصهها، سیاستها و راهبردهای مخصوص به خود است که با استناد به نص صریح اسلام، به خصوص در قرآن میتوان آن را شناسایی کرد و به عنوان یک راهبرد علمی و عملی در مراکز تصمیمگیر و دانشگاهی از آن استفاده کرد و این همان معنای خاص از مقاومت است که در کتاب آقای اخیر دکتر افتخاری مورد توجه واقع شده است.
رویکرد دکتر افتخاری در این کتاب به این صورت است که آن شکل تفکر مقاومت در اسلام را از پرده برون آورد و نظریه و الگوی دینی برای مفهوم مقاومت طراحی کند.
نویسنده در این کتاب با اتکا به مفاهیم قرآنی و دینی ۹ راهبرد مقاومت را طراحی و از درون آن ۱۲۵ سیاست مقاومت، ۱۲ الگو و ۶۳ نظریه را طراحی و استخراج کردهاند که هرکدام از این راهبردها ضمن اینکه مستند به متون دین هستند دارای استدلال علمی و عملی هم میباشد که کمک زیادی به تصمیمسازان و تصمیمگیران برای مقابله با جبهه شرارات و اسکتبار میکند و میتواند به مثابه متنی مرجع در این خصوص به شمار رود.
در این مراسم دکتر کمالی، مسئول بخش انتشارات موسسه مطالعاتی اندیشه سازان، چاپ کتاب را گام مهمی در راستای نظریه پردازی مرتبط با مقاومت عنوان کرد که نویسنده با استناد به منابع قرآنی به تالیف اثر خود پرداخته است.
دکتر «علی اصغر افتخاری»، مولف کتاب نیز در سخنانی به اهمیت همخوانی و همراهی نظریه و عمل در حوزه علم پرداخت و اهمیت آن را در مسائل و تحولات فعلی بسیار مهم ارزیابی کرد. دکتر افتخاری در این مراسم موضوع نظر و عمل را همزاد و همراه هم عنوان کرد و بر توسعه و گسترش روابط میان دانشگاه و موسسات پژوهشی و دستگاههای اجرایی و ساختار سیاسی تاکید کرد. به گفته دکتر افتخاری کارشناس واقعی کسی است که بتواند دو موضوع نظر و عمل را همراه و همسو کند و لازم است تا دولتمردان و نظریه پردازان روابط خود را در پیاده سازی سیاستها با هماهنگی هم دنبال کنند.
دکتر افتخاری در ادامه به اهمیت نظریه پردازی در دیگر کشورها اشاره کرد و از جمله به نظریه پردازی نومحافظه کاران آمریکایی در جریان حمله به افغانستان اشاره کرد که براساس نظریه ساختگی «تهدید نامتقارن علیه آمریکا» دنبال شد و به اشغالگری افغانستان منجر گردید. مولف کتاب در پایان سخنان خود همچنین زمان بر شدن تالیف اثر خود را با توجه به تعمیق و دقت بیشتر در حوزه پژوهشی این کتاب عنوان کرد و کتاب خود را به فرمانده شهید سپاه قدس، «سردار قاسم سلیمانی» تقدیم کرد.
نویسنده همچنین کتاب خود را از منظر «قرآن محوری» دارای نوآوری عنوان کرد و گفت: این اثر به طور کامل مبتنی بر نص قرآن است و این پروژه قرآن بنیاد است و لذا همه ارکان نظری کتاب مبتنی بر قرآن است و مفاهیم همگی با مرور قرآن بدست آمده است و از این منظر این اثر برای کار پژوهشگران حوزه مقاومت بسیار قابل توجه است، اگرچه بحث سیره و روایات هم در کتاب مورد استفاده قرار گرفته است.
این موسسه مطالعاتی از بدو تاسیس خود تاکنون درصدد حمایت ازآثاری بوده است که به تحلیل تحولات منطقه غرب آسیا و آیندهپژوهشی مناسبات بینالمللی میپردازد. همچنین حمایت از آثاری که با اتکا به اندیشه اسلامی و دینی به تحلیل مسئله و یا پدیدهای در این چهارچوب بپردازند از حوزههای مورد تاکید این موسسه برای چاپ و انتشار آثار پژوهشگران است.
تاکنون ۱۸۰ عنوان کتاب از جمله «دموکراسی و صحرا»، «روابط عراق و عربستان در آغاز هزاره سوم نوشته محمد صادق کوشکی»، «بازیگران گفتمان اسلامهراسی در غرب نوشته هادی آجیلی»، «سپید علمان؛ بازخیزی زیدیه نوشته سعدالله زارعی»، «پسبرجام، چشم به قدرت منطقهای ایران نوشته مصطفی باباجانی»، «در برج امنیت، چرایی ورود ایران به پروندههای منطقهای، نوشته شراره عبدالحسن زاده»، «داعش؛ نوستالژی خلافت نوشته فواد ابراهیم» از سوی موسسه پژوهشی و مطالعاتی اندیشه سازان نور منتشر و در اختیار پژوهشگران حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل قرار گرفته است.