مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان گفت: در صورت حمایت از شرکتهای دانش بنیان و نخبگان واقعی و ایجاد نهاد کنترل کیفیت محصولات، ایران میتواند تا پنج سال آینده به یک برند جهانی تبدیل شود
احسان بهروزی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان صنعت کاران الکترونیک مراغه در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، میگوید: این شرکت در زمینه تولید محصولات دانشبنیان الکترونیک، مکاترونیک، سختافزار و نرمافزار و به طور کلی محصولات مورد نیاز صنایعی، چون نفت و گاز، وزارت نیرو، فولاد و تجهیزات الکترونیک و مکاترونیک فعالیت میکند و بیشتر تمرکز خود را روی بومیسازی تجهیزات خارجی تحریمی و یا اختراع جدید بینالمللی گذاشته است.
به گفته وی، این شرکت بیش از ۳۰ محصول متنوع در زمینههای مختلف از جمله کنتور اولتراسونیک گاز، روبات خطوط انتقال نفت و گاز و آب، نشتیابهای صنعتی آب و گاز، سیستم مدیریت انرژی، گازسنج و ابزار دقیق و ابزار اتوماسیون و مانیتورینگ دارد.
بهروزی در مورد اهداف این شرکت میگوید: ما سعی داریم علاوه بر فعالیت داخلی، در خارج از کشور نیز نمایندگی داشته باشیم و فعالیتمان را گسترش دهیم. در حال حاضر به دلیل تحریمها برای این کار باید به عنوان یک شهروند اروپایی اختراعاتمان را ثبت کنیم و خدماتمان را در این کشورها عرضه و برای کشورمان ارزآوری کنیم.
وی در مورد مشکلات سد راه شرکتش میگوید: تحریمها مشکل عمده ماست، اما از نظری، کشور به سمتی پیش میرود که از یک کشور نفتمحور به کشور فناوری محور تبدیل میشود. از سوی دیگر، نیاز به نفت در کل دنیا ۱۰ الی تا ۲۰ سال آینده به شدت کاهش خواهد یافت و ایجاد فناوریهای جدید باعث خواهد شد که نیاز کشور به فروش نفت نیز کاهش یابد. این استعداد در کشور ما وجود دارد که فناوریهایی اختراع شود که استانداردهایش فراتر از استانداردهای جهانی باشد و از نظر من، ما به زودی به کشوری تبدیل خواهیم شد که به دنیا فناوری و خدمات ارائه خواهد داد.
مدیرعامل شرکت صنعت کاران الکترونیک مراغه راهکارهایی را برای عبور از مشکلات شرکتهای دانشبنیان ارائه میدهد و میگوید: مسئولان کشوری باید به سمت حمایت از شرکتهای دانشبنیان واقعی و نخبگان واقعی پیش برود. در واقع شرکتهای دانشبنیان زیادی در کشور فعال هستند، اما در این میان همه آنها نمیتوانند ارزش افزوده به همراه داشته باشند و خیلی از اختراعهایشان در سطح جهانی نیست.
وی راهکار دوم را ایجاد یک سازمان یا ارگان فوقالعاده قوی خواند که به جای وابستگی به دولت، وابسته به نظام باشد و در کنار اداره استاندارد، از کیفیت محصول و شرکتها حمایت کند. در این صورت است که ایران حتی تا پنج سال آینده میتواند به یک برند تبدیل شود و کشورهایی مثل چین یارای رقابت با محصولات ما را نخواهند داشت.
وی در مورد راهکار دوم اینطور توضیح میدهد: هماکنون دلار در کشور ما به ۳۰ هزار تومان رسیده، در نتیجه چین نمیتواند به راحتی با کالاهای تولید داخل رقابت کند. زیرا قیمت تمام شده محصولاتش بسیار بالا تمام میشود. از سوی دیگر، انرژی و نیروی کار در ایران خیلی پایینتر از چین است. در نتیجه ایران در ساخت محصولاتی که مواد اولیهشان در کشور وجود دارد، میتواند به پیشرفت عظیمی دست پیدا کند که حتی چین هم نمیتواند با این محصولات رقابت کند.
بهروزی در این زمینه به دانشجویان کشور توصیه میکند: سعی کنید تفکرتان را اصلاح کنید. دانشگاه چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور باشد، محلی است که فقط اطلاعات اولیه را در زمینه استارت تکنولوژی به شما آموزش میدهد و شما هستید که باید به دنبال دانش روز بروید. هماکنون ابزاری به نام اینترنت در دسترس همه است که میتوانند با دانش روز دنیا به راحتی آشنا شوند و آنها را به کار گیرند. یک دانشمند زمانی دانشمند است که خودش اشتغالزایی کند و به دنبال کار نباشد و خودش براساس تجربیات و دانشش کار ایجاد کند.
وی در ادامه میگوید: اینکه جوانان میگویند پول و سرمایه اولیه نداریم، اشتباه است. خود من کارم را از یک اتاق ۹ متری و یک سرمایه خیلی کم شروع کردم. در ابتدا نمونهسازی دستگاهها را انجام دادم و با سود آن توانستم دستگاههای دیگری بسازم.
جوانان، دانشجویان و نخبگان باید اول از خودشان شروع کنند و دست به اختراع بزنند. یکی از راهکارهای مفید برای این افراد این است که از طریق سایتهای خارجی نیازمندیهای آنها را تشخیص دهند و با ایجاد فناوریهای مورد نیاز آنها در زمان تحریم با فروش این فناوریها ارزآوری برای کشور داشته باشند.
بهروزی ادامه میدهد: پول در کشورهای جهان سوم و به ویژه در ایران است و به همین دلیل است که بسیاری از شرکتهای خارجی در این کشورها به دنبال پروژه هستند. پس باید از خودمان شروع کنیم.
مدیرعامل شرکت صنعت کاران الکترونیک مراغه میگوید: بزرگترین مشکل ما مقابله با شرکتهای مافیای تحت حمایت اروپا به ویژه انگلیس بوده، زیرا آنها سعی کردند در فرآیند گرفتن استاندارد از اروپا جلوی پای ما سنگ بیندازند.
وی در مورد حامیان شرکتهای دانشبنیان و نخبگان کشور به طور کلی، میگوید: پارکهای علم و فناوری و بیت رهبری و دفتر همکاری ریاست جمهوری بهترین حامیان شرکتهای دانشبنیان هستند که حمایت از نخبگان را در دستور کار خود قرار دادهاند.
گفتنی است، این شرکت تاکنون توانسته عنوان واحد فناور برتر پارک فناوری پردیس را در عرصه تولید و توسعه فناوری کسب کند و همچنین مدیرعامل این شرکت نیز در سال ۱۳۸۷ به عنوان کارشناس برگزیده در حوزه پژوهش و فناوری از سوی شرکت ملی گاز ایران انتخاب شده است.