مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان فعال در زمینه طراحی و تولید پانسمانهای پیشرفته گفت: در کشورهای توسعهیافته نیازها از سوی صنعت به تیمهای فناور معرفی میشود، اما در ایران این روند وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، شرکت دانشبنیان «ژرف اندیشان زیست بسپار» در سه حوزه مختلف تجهیزات پزشکی و پانسمانهای پیشرفته، مواد پلیمری حدواسط و کوچک مولکولها و به طور کلی در زمینه فناوریهای زیستی فعالیت میکند و کار خود را از اواخر سال ۹۶ شروع کرده و ماه قبل به عنوان شرکت برتر پارک علم و فناوری پردیس انتخاب شده است.
شرکت دانشبنیان ژرف اندیشان زیست بسپار، در زمینه تجهیزات پزشکی دست به ساخت پانسمانهای پیشرفته زده که نسبت به گاز استریل یا پانسمانهای سنتی مزیتهای بسیاری دارد و مناسب برای زخمهای با عفونت بالا مثل زخمهای بیماران دیابتی و زخم بستر است، زیرا به سطح زخم نمیچسبد و به روند بهبود زخم کمک میکند. این پانسمانها هماکنون در مرحله آزمایش بالینی هستند و این شرکت امیدوار است که تا سال آینده آنها را به تولید انبوه برساند.
حامد دائمی، مدیرعامل شرکت ژرف اندیشان زیست بسپا در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو: این شرکت در زمینه مواد پلیمری حد واسط، حدود ۶۰ ماده تولید کرده و هماکنون تنها شرکتی است که در کشور اقدام به تولید این مواد میکند.
وی ادامه داد: به طور کلی مواد شیمیایی به سه دسته طبقهبندی میشوند؛ یکی مواد اولیهای که شرکتهای پتروشیمی آنها را تولید میکنند یا مواد نهایی که آن چیزی است که در صنایع دارویی و غذایی به صورت مستقیم استفاده میشود. مواد حد واسط بین دو این دو دسته قرار میگیرند و نه مواد اولیه هستند و نه مواد نهایی.
دائمی بیان کرد: مواد حد واسط تاکنون به شکل وارداتی مورد استفاده قرار میگرفته و هماکنون به دلیل نرخ بالای ارز واردات آنها به صرفه نیست و در نتیجه دانشگاهها و پژوهشها قابلیت استفاده از آن را ندارند. علاوه براین، شرایط نگهداری این مواد بسیار خاص است و از آنجا که این موضوع در گمرک رعایت نمیشود، اکثرا مواد به صورت فاسد به دست مشتری میرسد. با این مواد در صنایع مختلف و از همه بیشتر در صنعت پزشکی و سلامت و همچنین مواد پلیمری کاربرد گستردهای دارند. یکی از مصارف آن نیز در ساخت پانسمانهای پیشرفته است.
به گفته وی، در حوزه کوچک مولکولها نیز این شرکت تمرکز خود را در سطح آزمایشگاههای کشور گذاشته و روی مواد پژوهشی کار میکند. این مواد نیز به دلیل نرخ بالای ارز، وارداتشان به کشور مقرون بهصرفه نیست. شرکت ژرف اندیشان زیست بسپار در این عرصه ۳۰ محصول را تولید کرده است.
چشماندازها و اهداف مدیرعامل شرکت ژرف اندیشان در مورد چشمانداز این شرکت میگوید: زمانی که کارمان را شروع کردیم، چشمانداز پنج ساله برای خودمان تعریف کردیم که تبدیل شدن به بزرگترین شرکت تولید کننده مواد شیمیایی در حوزههای گفته شده است. علاوه براین، سعی داریم که به عنوان شرکت صادرکننده این مواد به کشورهای خلیج فارس و کشورهای هممرز ایران فعالیت کنیم. حدود دو سال گذشته بازار داخلی را کاملا تامین کردهایم و آشنایی کامل به این بازار داریم و سعی داریم که زودتر صادرات این مواد را شروع کنیم.
وی در مورد هدف این شرکت نیز میگوید: هدف ما تولید انبوه پانسمانهای پیشرفته است و افراد هدف ما نیز افرادی هستند که دیابت دارند و دچار سوختگی شدهاند و اکثریت این افراد نیز قشر کمدرآمد جامعه هستند. درواقع سعی داریم با تولید این پانسمانهای پیشرفته که چند بار مصرف هستند، هزینه درمانی این افراد را کاهش دهیم.
دائمی گفت: علاوه براین، قصد داریم که کشور را از وابستگی به کشورهای دیگر در زمینه مواد شیمیایی به غیر از مواد حاصل از پتروشیمی نجات دهیم و همچنین انحصار به وجود آمده برای شرکتها و کشورها را در این زمینه بشکنیم. در این زمینه تا حدود زیادی نیز موفق عمل کردهایم و تاکنون توانستهایم ۶ مقاله در این زمینه به اسم کشورمان و به نام شرکتمان ثبت کنیم.
وی هدف بعدی این شرکت را بینیاز کردن صنعت دارویی از مواد حد واسط و کوچک مولکولها دانست و درباره محصولات شرکت گفت: ما محصولاتی را در حوزه پژوهشی تولید کردهایم مثل آلژینات سولفات که برای بازسازی پوست، غضروف و عصب کاربرد دارد. همچنین محصول دیگر ما به عنوان ژلاتین متاکریلات جزو محصول برتر دیگرمان است که این ماده در واقع ماده اولیه در چاپگرهای زیستی به شمار میرود که برای تولید بافت یا اندام در آزمایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت ژرف اندیشان عنوان کرد: ماده بعدی آلژینات آلدهید است که مهمترین حسن این ماده نسبت به مواد دیگر این است که در داخل بدن تخریب میشود و به مرور سلول جایگزین ماده میشود. این ماده در مهندسی بافت پوست و ترمیم آن کاربرد دارد؛ البته در حوزه پژوهشی.
به گفته وی، این شرکت در بخش مواد غیرپژوهشی نیز برای تولید پانسمانهای پیشرفته اقدام به ساخت دستگاه نساجی تنریسی شدهایم که ماه قبل در حضور دکتر ستاری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از آن رونمایی کردیم و به تدریج داریم به مرحله تولید انبوه میرسانیم.
دائمی تصریح کرد: علاوه براین، با کمک ماده آلژینات سولفات دو محصول یکی دارویی و دیگری پانسمان پیشرفته تولید کردیم که این محصولات یکی در اولین جشنواره هوشهای مناسب برای درمان دیابت جزو پنج محصول برتر شد و بعد در یکی از جشنواره معاونت علمی و ستاد نانو با نام NBIC محصول برتر شد. همچنین براساس همکاریهایی که با بنیاد نخبگان داشتیم، برای سومین سال پیاپی شرکت ما برنده جایزه پژوهشی شهید احمد روشن شده است.
چالشها و مشکلات مدیرعامل شرکت ژرف اندیشان در مورد چالشهای پیش روی شرکتش میگوید: شرکتهای دانش بنیان به ویژه آنهایی که در چند سال اخیر مشغول به کار شدهاند، برخلاف رسوم جهانی رفتار میکنند. در کشورهای توسعه یافته ابتدا یک نیاز توسط صنعت به دانشگاهها یا تیمهای فناور معرفی میشود و این تیمها به دنبال راه حل میروند و مشکل را حل میکنند. در صورتی این ماجرا در ایران کاملا متفاوت است و تیمهای فناور خودشان مشکلات را پیدا میکنند، پاسخ مناسب آن را نیز مییابند، شرکت را شکل میدهند و مباحث شرکتداری و بازاریابی و فروش نیز انجام میدهند.
وی افزود: چالش دوم ما مربوط به این است که در حوزه فعالیت ما هیچ مرجعی در کشور وجود ندارد که به ما بگوید کدام شرکتها مواد مورد نیاز شرکت را فراهم میکنند. به طور مثال، معاونت علمی و فناوری میتواند در این زمینه بهترین نهاد باشد، ولی آنطور که باید و شاید وارد این میدان نشده و نتوانسته در این مسیر به شرکتها مسیر درست را نشان دهد.