باستانشناسان مصری از کشف تعدادی تابوت باستانی و بیش از ۸۰ تابوتدان در نکروپلیس سقاره در جنوب قاهره خبر دادند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، سقاره محوطهای بزرگ و باستانی برای به خاکسپاری مردگان در مصر باستان بوده است و درگذشتگان پایتخت، ممفیس، در آن به خاک سپرده میشدند. این مکان در برگیرنده هرمهای بسیاری، از جمله جیزه و هرم پلکانی شاه جوزر است که معروفیت جهانی دارد. مصطبههای بسیاری نیز در این محوطه وجود دارند. این منطقه که ابعادی برابر با ۷ در ۱٫۵ کیلومتر مربع دارد، در ۳۰ کیلومتری جنوب قاهره امروزی قرار دارد. هرمهای کوچکتری، چون ابوسیر، دهشور و ابو رویش نیز در این منطقه قرار دارند. گفتنی است که ویرانههای ممفیس در دهه ۱۹۷۰ به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
از سوی دیگر، تابوتدان نیز یکی از انواع نگهدارندههای جسد است که معمولا از سنگ ساخته میشد و گاه در سطح بیرونی یا درونی آن تزئینات ویژهای نیز حکاکی میشد. تابوتدانها بیشتر برای نگهداری پیکرهای افراد بسیار مهم بهویژه برای پاپها و فرعونها ساخته و استفاده میشد. در مصر باستان، مومیاییهای افراد مهم را با یک یا چند تابوت چوبی در تابوتدان قرار میدادند. یکی از مهمترین تابوتدانهای تاریخی تابوتدان اسکندر است. تابوتدانهای باستانی در آغاز به صورت مکعب ساخته میشد، اما بعدها شکل بدن انسان به آنها داده شد.
وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر در بیانیهای اعلام کرد که باستانشناسان مجموعهای از تابوتهای رنگارنگ و مهر و موم شده را پیدا کردهاند که بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ سال پیش دفن شده بودند. آنها همچنین تعدادی مجسمه چوبی رنگارنگ و طلاکاری شده را پیدا کردند.
گفته میشود که مصر در تلاش است یافتههای باستانشناسی خود را برای احیای بخش گردشگری خود که به شدت تحت تاثیر آشفتگیهای پس از ۲۰۱۱ قرار گرفته، تبلیغ کند. در سال جاری نیز پاندمی ویروس کرونا ضربه دیگری به صنعت گردشگری در این کشور زده است.
این در حالی است که بیش از دوهفته پیش نیز باشتانشناسان ۵۹ تابوتدان دیگر را در همین منطقه سقاره کشف کرده بودند که در اکثر آنها افراد مومیایی شده دفن شده بودند.
اوایل ماه میلادی جاری باستانشناسان یکی از ۱۰ تابوتدان تزئین شده را کشف کردند و به تدریج بقایای مومیایی پیچیده شده با پارچهای که حاوی کتیبههای هیروگلیف با رنگهای روشن بود را پیدا کردند. بیشتر این تابوتها اجساد مومیایی در خود جا دادهاند که تحقیقات محققان نشان میدهد متعلق به کشیشها، مقامات عالی رتبه و نخبگان آن موقع جامعه مصر هستند.
محققان حدس میزنند که این افراد پس از مرگ با آئینهای پیچیده مصر باستان تدفین شدهاند که از جمله این آئینها میتوان به برداشتن مغز آنها با چنگک یا قلاب آهنی اشاره کرد.
به گفته وزیر گردشگری و آثار باستانی مصر، این بزرگترین کشف تیمهای باستانشناسی مصر در تاریخ به شمار میرود. عملیات کاوش از دو ماه پیش شروع شده و در همان ابتدا یک مقبره زیر زمینی به عمق نزدیک به ۱۱ متر کشف شد که داخل آن ۱۳ تابوت سالم و دست نخورده وجود داشت. بعد از آن نیز دو مقبره زیرزمینی دیگر به عمقهای ۱۰ و ۱۲ متر کشف شد که در این دو نیز تابوتهایی وجود داشت که همگی سالم و در شرایط بسیار خوب هستند و رنگهای آن بدون تغییر باقی مانده است. این تابوتها قرار است به موزه بزرگ مصر منتقل شوند تا در معرض دید عموم مردم قرار گیرند.