دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن زنجان در نامهای به مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، در خصوص اختصاص حقآبه رودخانه قزل اوزن به اراضی کشاورزی طارم نکاتی را مطرح کردند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن زنجان در نامهای به صدیقه ترابی، مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، در خصوص اختصاص حقآبه رودخانه قزل اوزن به اراضی کشاورزی طارم نکاتی را مطرح کردند.
در این نامه آمده است:
همان گونه که اطلاع دارید رودخانه قزل اوزن به دلیل پرآبی، زیبایی و طولانی بودن مسیر یکی از رودخانههای مهم کشور میباشد که پس از خروج از شهرستان خلخال در دلتای طارم استان زنجان باگذر از باغات زیتون و شالیزارهای برنج به سد منجیل در استان گیلان رسیده و سرانجام به دریای خزر میریزد و سهم به سزایی در ایجاد اشتغال مردم استان زنجان دارد.
متاسفانه پروانه بهره برداری صادر شده ۱۵۰۰ هکتار از زمینهای آماده کشت در اراضی شیب دار شهرستان طارم استان زنجان پس از کاشت نهال، طراحی سیستمهای آبیاری قطره ای، احداث جاده و... به دلیل نبود منابع آبی باطل شد و این در شرایطی است که برای پروژه در طرح اولیه بهره برداری آب تا ۱۲ میلیون مترمکعب دیده شده است و طبق نظر کارشناسان مربوطه، این پروژه با مقدار ۷ میلیون متر مکعب آب سالانه، قابل بهره برداری است.
این موضوع در سفر جناب آقای دکتر نیکزاد، نائب رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به زنجان و در حضور شما بررسی شد که در صورت حل شدن، منجر به رشد و توسعه اقتصاد کشاورزی، گردشگری، اشتغال زایی و... در منطقه خواهد شد و صورت جلسهای نیز متناسب با این مسئله تنظیم و مقرر شد تا جنابعالی به عنوان متولی ماجرا، نسبت به تخصیص این حقآبه به منطقه اقدامات لازم را ظرف ۴۰ روز انجام دهید.
پس از پیگیریهای صورت گرفته مطلع شدیم جنابعالی نیز با تخصیص این مقدار حق آبه موافقت کردید؛ لکن شرط آن را کاسته شدن این مقدار از سایر منابع آبی استان عنوان کرده اید که اقدامی عجیب، غیر منطقی و ظلم بزرگی به مردم منطقه است.
نیک مستحضرید که مسئله عدم اختصاص دقیق بر مبنای ظرفیتهای موجود، ممکن است منجر به تنش آبی شدید و خشک شدن درختان چندین ساله زیتون طارم و سایر درختان باغی شود. بر طبق آمار، ۳۶ درصد رودخانه قزل اوزن در زنجان بوده؛ ولی میزان بهره مندی و حق آبه در نظر گرفته شده برای زنجان در جلسه شورای هماهنگی مدیریت منابع آب سال ۹۴ پیرامون قزل اوزن، بسیار کمتر از میزان عادلانه و در حدودا ۱۴ درصد به تصویب رسیده است.
این در حالی است که برای استان گیلان که درصد بسیار کمتری را در بر میگیرد، ۴۴ درصد از منابع را تخصیص داده اید و از طرفی سهم آب استان نیمه خشک را گرفته و برای استان پرآب در نظر گرفته اید که این خلاف اصول مدیریت منابع آب است. همچنین بدنیست بدانید که این مساله منجر به تنشهایی میان مردم و برخی مسئولان دو استان مجاور گردیده است و ضروری است تا هرچه سریعتر و با توجه حیطه مسئولیت خود موضوع را منطقی مدیریت کرده و سهم واقعی استان زنجان از رود قزل اوزن بپردازید.
گفتنی است، این نامه به وزیر نیرو، نایب رئیس مجلس، استاندار زنجان، نماینده، ولی فقیه در استان زنجان، نمایندههای مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی نیز رونوشت شده است.