رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریز از افتتاح بخش جدید خدمات اطلاعاتی به نابینایان و کم بینایان در دانشگاه خبر داد.
رسول زوارقی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریز با اشاره به محدودیتهای کرونایی امسال، گفت: ما با همکاری مدیریت فرهنگی دانشگاه دو مسابقه چالش گونه برگزار میکنیم.
زوارقی در ادامه با اشاره به چالش اول این مسابقه که تحت عنوان «چالش به اشتراک گذاری تجارب کتابخوانی و اطلاعجویی در دوره همهگیری ویروس منحوس کرونا» است، مطرح کرد: در این چالش از اساتید، کارمندان و دانشجویان علاقهمند درخواست میشود تا به یکی از دو سؤال زیر پاسخ دهند: در دوران کرونا با مطالعه چه کتابی، بیشتر بر اضطراب و استرسهای ناشی از فضای کرونایی غالب شدید و آرامش خود را بازیافتید؟ و برای دسترسی به اطلاعات و اخبار دقیق و مورد اعتماد در خصوص همهگیری کرونا از کدام وبسایتها، یا کانالهای موجود در شبکههای اجتماعی استفاده کرده و میکنید؟
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریز بیان کرد: پاسخهای ارائه شده برای این سؤالات که در واقع کتابشناسی و منبع شناسی نفیسی مبتنی تجارب زیستۀ اساتید، دانشجویان، و کارمندان دانشگاه در این خصوص خواهند بود در وب سایت کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و نشر دانشگاه و همچنین مدیریت امور فرهنگی دانشگاه به اشتراک گذاشته خواهند شد.
وی، با اشاره به چالش دوم این مسابقه افزود: چالش دوم این مسابقه خاص کتابداران است که در بر دارنده یک سوال (لطفاً ایدهها و برنامههای خود را برای ارائه خدمات اطلاعات علمی مناسب و اثربخش در دوران همهگیری کرونا با استفاده از رویکردهای و ظرفیتهای نوین ناشی از فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی ارائه نمایید)، در واقع با طرح این سوال، در صدد آن هستیم که برنامههای خلاقانه ارائه شده توسط کتابداران را در دوره همه گیری ویروس کرونا را شناسایی کرده و مستندسازی کنیم.
زوارقی در بخش دیگر از صحبتهای خود دیگر برنامه پیش بینی شده برای هفته کتاب، را افتتاح دو خدمت جدید در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد این دانشگاه عنوان کرد و یادآور شد: خدمت اول مربوط به ایجاد، گسترش، و سازماندهی مجموعه منابع ترکی و آذربایجان شناسی است. این مجموعه که بیش از ۲۰۰۰ عنوان کتاب ترکی با رسم الخطهای مختلف را شامل میشود مجموعه منابع ترکی انتشار یافته در ایران، آذربایجان و ترکیه هستند که با توجه به گسترش دانشجویان از کشورهای آذربایجان، و ترکیه و همچنین پاسخگویی به نیازهای فرهنگی سایر دانشجویان و هم راستا با سیاستهای فرهنگی دولت ایجاد و گسترش یافته، و سازماندهی شده اند.
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریز از افتتاح بخش جدید خدمات اطلاعاتی به نابینایان و کم بینایان را با حضور هیئت رئیسه دانشگاه را یکی دیگر خدمات خبر داد و گفت: در واقع هدف از این بخش تولید کتابهای گویا برای دانشجویان کم بینا و نابینا با استفاده از ظرفیت دانشجویان داوطلبی که از این نوع محدودیتها برخوردار نیستند میباشد. در این بستر امکان تبدیل جزوات و کتب درسی دانشجویات کم بینا و نابینا به کتب گویا و همچنین گسترش، اشاعه و اشتراک گذاری سایر کتب گویایی که توسط سایر مراکز اینچنینی ایجاد شده فراهم خواهد شد.
وی، همچنین با تاکید بر اینکه با توجه به محدودیتهای کرونایی تنها خدمتی که در کتابخانه مرکزی، مرکز اسناد و نشر دانشگاه متوقف شده بخش سالنهای مطالعه است، تصریح کرد: دیگر بخشها از جمله مجموعهها و امانت، پایان نامه ها، نشریات ادواری، و مرجع، بخش سیستمهای اطلاعاتی، کمیته اخلاق زیست پزشکی، کمیسیون نشریات، گروه نشر، و. تماماً فعال هستند و ماهانه سه جلسه کمیته اخلاق زیست پزشکی، کمیسیون نشریات، و شورای انتشارات برگزار شده است و فعالیتهای این حوزهها اصلاً متوقف نشده اند.
دسترسی دانشجویان و اساتید به منابع اطلاعاتی مورد نیاز
زوارقی در مورد دسترسی دانشجویان و اساتید به منابع اطلاعاتی مورد نیاز نیز گفت: دسترسی همه کاربران به ۱۰۵ پایگاه اطلاعات بین المللی در حوزهها و کاربردهای مختلف، پایگاه سیولیکا، و مگیران از محل اقامت تمام اساتید، و دانشجویان فراهم است. در این زمینه اطلاع رسانیهای لازم و کافی از طریق کانالهای اطلاع رسانی و همچنین وب سایت کتابخانه مرکزی ارائه شده است. به عبارت دیگر هیچ ضرورتی به مراجعه فیزیکی کاربران به کتابخانه مرکزی برای دسترسی به منابع اطلاعاتی خود نیست و همگان از محل اقامت خود میتوانند از این خدمات استفاده کنند.
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تبریزاظهار کرد:هم اکنون صرفاً دسترسی به پایگاه اسکوپوس صرفاً از طریق شبکه دانشگاه فراهم است که آن نیز از مجموعه پایگاههای تحت پوشش مگاپیپر به صورت غیرمستقیم از محل اقامت کاربران در دسترس خواهد بود.