نظر سردار شهید «قاسم سلیمانی» درباره «برجام» چه بود؟ همان برجامی که که رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) از همان ابتدا بهدلیل بدعهد بودن دشمن، به آن خوشبین نبودند.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نظر سردار شهید «قاسم سلیمانی» درباره «برجام» چه بود؟ این سوالی است که این روزها شاید در ذهن خیلیها وجود داشته باشد؛ اما کسی تا به حال نشنیده و ندیده است که ایشان رسماً درباره «برجام» موضع گرفته باشند؛ این در حالی است که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه اخیراً در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه «نظر سردار سلیمانی پیرامون برجام و دیپلماسی اساساً چه بود؟» گفته است: «واقعیت را میگویم؛ من برای سردار سلیمانی درد دل زیاد میکردم، از اینکه چرا آنقدر به من فشار میآورند. من نمیگویم ایشان هیچوقت برجام را تأیید کرد، اصلاً بحثمان این نبود. ایشان همیشه در مقابل درد دلهای من میگفتند باید تحمل کنی و تو کار خیلی مهمی داری انجام میدهی».
وی همچنین در ادامه تأکید کرده است: «من و حاج قاسم رفیق بودیم و اختلاف نظرهایی در برخی موارد داشتیم؛ اما برجام موضوعی نبود که با ایشان در موردش بحث کنیم که ببینیم اختلاف نظر داریم یا نه. ممکن است در مورد سوریه، ایشان یک دیدگاه داشت و من یک دیدگاه، در مورد یمن هم همینطور؛ با هم بحث میکردیم و به نتیجه میرسیدیم. در مورد برجام، اما ایشان دخالتی نداشت که با یکدیگر بحث کنیم».
بدون شک آنچه میتوان از سخنان وزیر امور خارجه فهمید، این است که سردار شهید «قاسم سلیمانی» با تفکرات فراجناحی خود و در جهت حمایت از منافع ملی، از تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان حمایت میکرد، حمایتی که دلیل آن به اوایل شروع مذاکرات هستهای در دولت یازدهم برمیگردد؛ یعنی همانموقع که رهبر معظم انقلاب اسلامی علیرغم تأکید بر خوشبین نبودن به مذاکره با آمریکا، از تیم مذاکرهکننده کشورمان قاطعانه حمایت کردند و فرمودند: «هیچکس نباید این مجموعه مذاکرهکنندگان ما را با مجموعه شامل آمریکا ـ همان شش دولت، بهاصطلاح پنج بعلاوه یک ـ سازشکار بداند؛ این غلط است؛ اینها مأموران دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، اینها بچّههای خودمان هستند، بچّههای انقلابند؛ یک مأموریّتی را دارند انجام میدهند [۱].»؛ بنابراین سردار شهید «قاسم سلیمانی» درباره برجام مطیع امر رهبر خود بود، نه اینکه بخواهد خود را وارد جنجالهای سیاسی کند؛ همان برجامی که امام خامنهای (مدظلهالعالی) از همان ابتدا بهدلیل بدعهد بودن دشمن به آن خوشبین نبودند و پس از عهدشکنی آمریکاییها، آن را «خسارت محض» عنوان کردند.
در پایان، جا دارد که مروری کنیم بر قسمتی از وصیتنامه سردار دلها که فرمود: «برادران و خواهران عزیز ایرانی من، مردم پر افتخار و سربلند که جان من و امثال من، هزاران بار فدای شما باد، کما اینکه شما صدها هزار جان را فدای اسلام و ایران کردید؛ از اصول مراقبت کنید. اصول یعنی ولیّفقیه، خصوصاً این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت؛ خامنهای عزیز را عزیزِ جان خود بدانید. حرمت او را حرمتِ مقدسات بدانید».
منبع: خبرگزاری دفاع مقدس
[۱]: بیانات در دیدار دانشآموزان و دانشجویان - ۱۲ آبان سال ۱۳۹۲