مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان ثامن گفت: رویکرد حاکم بر طرح جدید کاملا مردمی و مبتنی بر تسهیل زیارت برای زائران و افزایش کیفیت مجاورت برای ساکنان بافت اطراف حرم است.
سعید شعرباف تبریزی، مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان ثامن در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به نقش این شرکت در اجرای طرحهای بافت اطراف حرم، اظهار کرد: این شرکت در سال ۷۱ و برمبنای درخواست سراج الدین کازرونی، وزیر وقت مسکن و شهرسازی از رهبر انقلاب ایجاد شده است.
شعرباف بیان کرد: درخواست مرحوم کازرونی این بود که در بافت اطراف حرم مطهر باید سکونت متناسب با حرم صورت گیرد و خدمات مورد نیاز مردم در این بافت و با توجه به فضای معنوی آن، تأمین شود.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان ثامن بیان کرد: بر این مبنا هم رهبر انقلاب اجازه دادند که با حضور سه ارگان راه و شهرسازی، شهرداری مشهد و آستان قدس و با هدف نظارت، سیاست گذاری و تسهیل گری در اجرای منطقه ۳۶۰ هکتاری منطقه ثامن ایجاد شود.
وی با بیان اینکه پس از ایجاد شرکت عمران و مسکن سازان در مشهد، در نقاط دیگر کشور نیز چنین شرکتهایی تأسیس شد، افزود:، اما این شرکت در مشهد اساسنامهای داشت که براساس آن شرکت عمران و مسکن سازان در مشهد مجری طرح بافت اطراف حرم نبوده و کاملا نقش سیاست گذاری، تأمین مالی و تسهیل گری برای اجرای طرح را داشته است.
شعرباف ادامه داد: با این حال در سال ۷۸ توافقنامهای با هدف سرعت دادن به اجرای طرح نوشته میشود و براساس آن به شرکت عمران و مسکن سازان ثامن مسئولیت اجرایی وسیعی در قطاع سه و چهار بافت اطراف حرم برای اجرای طرح، هزینههای جاری و خدمات شهری واگذار میشود.
وی توضیح داد: به عبارت دیگر، شرکت عمران و مسکن سازان ثامن از اساسنامه خود که یک شرکت با مسئولیت نوسازی و بهسازی است، تبدیل میشود به شرکت مجری در قطاع سه و چهار. به این صورت این شرکت در واقع شهردای منطقه ثامن در این دو قطاع میشود.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان ثامن با بیان اینکه پس از این توافقنامه دیگر بین شرکت و شهرداری تفاوتی دیده نمیشد، گفت: شرکت تمام کارهایی که شهرداری باید انجام میداد، در قطاع سه و چهار به عهده داشت؛ از طریق حساب طرح، برخی اعتبارات دولتی به حساب طرح وارد میشد، عوارض صدور پروانه، تخلفات و هزینههای اجرای طرح، تملکها و مشارکتهایی که صورت گرفته، همه در حساب طرح هزینه میشدند.
وی ادامه داد: عبوری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، اشکالات حقوقی متعددی را نسبت به توافقنامه سال ۷۸ وارد کرده و در نامهای ابلاغی تعارض نقش شرکت عمران و مسکن سازان در اساسنامه با این توافقنامه را متذکر شده است. این نامه در ۲۹ شهریور امسال با موضوع خروج شرکت از این توافنامه رسانهای شد.
وی ادامه داد: شرکت بازآفرینی شهری که مسئولیت آن را عبوری، معاون وزیر راه و شهرسازی به عهده دارد، اشکالات حقوقی متعددی را نسبت به شرکت عمران و مسکن سازان ثامن وارد کرد و نامهای ابلاغی هم از سوی عبوری در تاریخ ۲۹ شهریور امسال صادر شد.
شعرباف گفت: براساس این نامه وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری این توافقنامه را دارای اشکالات حقوقی متعدد میداند، بنابراین شرکت عمران و مسکن سازان ثامن باید در مأموریت جدید خود به اساسنامه شرکت مبتنی بر فعالیتهای بازآفرینی براساس سند جامع بازآفرینی شهری کشور بازگردد.
وی به انتشار طرح تفصیلی جدید بافت اطراف حرم اشاره کرد و گفت: رویکرد حاکم بر طرح جدید رویکردی کاملا مردمی و مبتنی بر تسهیل زیارت برای زائران و افزایش کیفیت مجاورت برای ساکنان و حتی ایجاد موج مهاجرتی معکوس به بافت است. این رویکرد کاملا بر مبنای تسهیل گری و ارتباط وسیع با مردم نوشته شده و قصد دارد قطعات بزرگ زمین را بازتفکیک کند.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان ثامن توضیح داد: در طرح جدید تکیه بر مشارکت ساکنان محلات برای ایجاد مجتمعهای مسکونی جدید قرار دارد و با این رویکرد شرکت عمران و مسکن سازان ثامن میتواند اثرگذاری مستقیم داشته باشد.
وی بیان کرد: مشارکت شرکت عمران و مسکن سازان ثامن در تأمین اعتبارات، تسهیل گری بین مردم و سرمایه گذاران برای اجرای طرحهای مشارکت و تملک بعضی از پروژههای موضوعی مهم در بافت که پروژههای کلیدی در طرح جدید به حساب میآیند، صورت میگیرد.
شعرباف گفت: در همه این موارد شرکت میتواند هم از طریق اعتبارات دولتی و هم از طریق تسهیل گری و ایجاد ارتباط بین مردم و سرمایه گذاران کمک کند تا این طرح روی کاغذ نماند و به سرعت و با تحقق پذیری بالایی پیاده شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات در اجرای طرح طاش، طولانی شدن طرح بود که در واقع باعث غیراقتصادی شدن این طرح شده بود، تأکید کرد: شرکت عمران و مسکن سازان ثامن در رویکرد جدید خود به دنبال سرعت بخشید به پروژههای مسکونی در مقیاس مردمی و پروژههای خدماتی است تا دیگر شاهد تأخیر بیش از ۲۰ سال در اجرای طرح بافت اطراف حرم مطهر نباشیم.
گفتنی است، به تازگی طرح جدید بافت اطراف حرم از سوی وزارت راه و شهرسازی منتشر شده است. شورای عالی شهرسازی و معماری برای تدوین این طرح با دانشگاه تهران همکاری کرده است.
فایل زیر متن کامل این طرح را در اختیار شما قرار میدهد.