قعالان فضای مجازی مشهدی در پی انتشار فیلم تخریب بانوی بندرعباسی، اسنادی از تخریب خانه ساکنان اهالی محله اسماعیل آباد و بافت اطراف حرم مطهری رضوی را منتشر کردند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پس از انتشار ویدئویی از تخریب خانه یک بانوی سرپرست خانوار در بندرعباس، واکنشهای زیادی از سوی فعالان فضای مجازی درباره این موضوع صورت گرفت؛ اما ساکنان مشهد و به ویژه ساکنان اطراف حریم رضوی از سالها قبل تجربههای زیادی دارند. خاطرات تلخی از تخلیه خانهها در حریم کال اسماعیل آباد مشهد.
سعید شعرباف، فعال شهری و عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) در یک پست اینستاگرامی درباره این موضوع توضیح میدهد.
او نوشته است: «یک حکایت کوتاه از روند تخریب خانههای موجود در مسیر کال اسماعیل آباد مشهد و تکرار مجدد اتفاق دلخراش بندرعباس، برای فعالان و عدالتخواهانی که دنبال علاج واقعه قبل از وقوع هستند.»
شعرباف در ادامه، تصویری از نقشه هوایی منطقه اسماعیل آباد و کال آن را منتشر کرده و نوشته است: «نزدیک به ۱۵۰ پلاک در تملک مردم در بستر و حریم کال اسماعیل آباد مشهد وجود دارد که اکثریت آن ماهیت تصرفی و قولنامهای دارند و تعدادی محدودی نیز دارای سند اوقاف هستند.»
وی با انتشار تصویری از نامه شرکت آب منطقهای به یکی از ساکنان منطقه اسماعیل آباد و در مجاورت کال این منطقه را منتشر کرده است.
در بخشی از این نامه ذکر شده است که هزینههای قلع و قمع اقدامات صورت گرفته در بستر و بازگشایی و اعاده به وضع سابق، از وی دریافت ممی شود. همچنین به ازای زمانی که این خانواده در حریم کال سکونت داشته اند، اجاره از آنان دریافت میشود و باید خسارت وارده به منابع آبی را جبران کنند!
شعرباف درباره این نامه نوشته است: «شرکت آب منطقهای و شهرداری مدتهاست به ساکنان کال اعلام کرده است که باید به سرعت خانه هایشان را خالی کنند و اگر نه هم خانه را خراب میکنیم، هم هزینه تخریب را از خودتان میگیریم، تقریبا مشابه داستان بندرعباس»
عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) مطلب را با انتشار تصویری از مصاحبه قاضی بهشتی، جانشین معاون دادستان خراسان رضوی و دبیر شورای حفظ حقوق بیت المال در استان ادامه داده است.
بهشتی در این خبر تأکید کرده که «تخریب مناطق مسکونی حریم و بستر رودخانه در منطقه اسماعیل آباد مشهد از طریق تملک اراضی توسط شهرداری و واگذاری زمین معوض به ساکنان انجام میشود».
اما براساس آنچه معاون امنیتی انتظامی فرمانداری مشهد اعلام کرده، این زمینهای معوض به ساکنان واگذار نشده است.
شعرباف نوشته است: «این در حالی است که نه تنها برای تمام ساکنان این پلاکها زمین معوضی داده نشده بلکه برخی از این خانهها با متری حداکثر یک و نیم میلیون تومان از ساکنان خریداری میشود. فرقی هم بین خانه سنددار و بدون سند نیست و خبری هم از زمین معوض نیست. تقریبا همین رویکردی که معاون امنیتی فرمانداری مشهد گفته است.»
او در ادامه بیان کرده است که فرایند اولیه خرید زمین از ساکنان این منطقه نیز مدتی است متوقف شده و کار به برخوردهای امنیتی کشیده شده است.
شعرباف در پایان، مطالبه گری را به سمت مسئولان استانی برده و نوشته است: «رفقای پیگیر و عصبانی از اتفاق بندرعباس، بسم الله. دادگستری خراسان، شهرداری محترم مشهد و فرماندهی نیروی انتظامی خراسان، قبل از این که همچون مدیران هرمزگان مجبور به عذرخواهی مردمی و رسانهای شوید، زودتر علاج واقعه کنند.»
همچنین برخی فعالان فضای مجازی در مشهد، ویدئویی کوتاه از مصاحبه با برخی ساکنان بافت اطراف حرم منتشر کرده اند و در آن به موضوع تصرف خانههای ساکنان این بافت، برای اجرای طرحهای تفصیلی و تبدیل منطقه مسکونی اطراف حریم رضوی به منطقه تجاری، اشاره کرده اند.