سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت ازسرگیری غنیسازی اورانیوم ۲۰ درصد از سوی ایران انحراف از برجام است که دلیل این تصمیم فشارهای آمریکا بوده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز سهشنبه به خبرگزاری «تاس» این کشور گفت دلیل تصمیم ایران برای غنیسازی ۲۰ درصدی که آن را انحراف از برجام خواند، فشارهای آمریکا بوده است.
وی در این خصوص گفت: این هیچ ارتباطی با پیروی ایران از تعهداتش تحت توافق جامع پادمانی یا معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای ندارد. از این نظر هیچ ادعایی علیه طرف ایرانی وجود ندارد. تمام مواد غنی شده تا ۲۰ درصد تحت کنترل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد. آژانس هیچ تلاشی را که بیانگر استفاده از این مواد برای اهداف اعلام نشده که ممکن است با انپیتی مغایرت داشته باشد، اعلام نکرده است.
این دیپلمات روس افزود: در سالهای اخیر جامعه بینالمللی این آگاهی روشن را ایجاد کرد که دلیل اصلی چنین انحرافاتی را باید در نقض نظامند تعهدات بینالمللی از سوی آمریکا جستجو کرد که با سرپیچی از ماده ۲۵ منشور سازمان ملل، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نادیده میگیرد و عمداً مانع اجرای آن توسط سایر کشورها میشود. باید یک بار دیگر یادآوری کنیم که پروژه برجام برای تبدیل مجتمع فردو به تاسیسات تولید ایزوتوپهای پایدار مدتهاست هدف تحریمهای واشنگتن بوده که قطعا غیرقابلقبول است.
او تاکید کرد که مسکو از اظهارات مکرر طرف ایرانی مبنی بر آمادگی برای بازگشت کامل به تعهدات طبق برجام در صورت رعایت توازن منافع، قدردانی میکند.
زاخارووا افزود: با این حال واقعیتهای موجود این است که تلاشها و هزینههای بیشتر برای مطابقت دادن دوباره تاسیسات فردو با (مفاد) برجام مورد نیاز است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه گفت: اقدامات ایران هم برای کار بیشتر به منظور نظام بخشی دوباره این مرکز که بخش جدایی ناپذیر توافق هستهای است از اهمیت اساسی برخوردار است.
وی گفت در نشست ۲۱ دسامبر وزرای خارجه عضو برجام، روسیه بیش از یک بار تاکید کرد که "دستورالعملهای عادی سازی مرتبط با برجام در طرح مناسب" موجود است و نیازمند تعهد نظامند به توافق از سوی همه طرفهایی است که آن را تدوین و امضا کردند.
بنابر این گزارش، او در ادامه به بیانیه این نشست اشاره کرد و گفت در آن همه امضاکنندگان برجام از جمله ایران بر لزوم رسیدگی به چالشهای باقی مانده در اجرای برجام توافق داشتند و از آمریکا خواسته شد فوراً با ترک سیاستهای تضعیف کننده خود، به پایبندی کامل به تعهدات تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بدون هیچ پیششرطی بازگردد.
وی افزود زمانی که این اتفاق بیفتد، تهران باید آماده اقدام متقابل باشد. زاخارووا در پایان گفت: با این درک جلو میرویم که این باید تمرکز همه منابع موجود باشد. باید برای حذف مشکلات رخ داده و علیه ایجاد مشکلات جدید کار جمعی مداوم وجود داشته باشد.
پیشتر وزارت خارجه روسیه تصمیم ایران برای افزایش سطح غنیسازی اورانیوم خود به ۲۰ درصد را انحراف از تعهدات برجامی خوانده، اما گفته بود این، نقض تعهدات ایران در پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای (انپیتی) محسوب نمیشود.
اعلام غنیسازی ۲۰ درصدی
دو روز پیش «علی ربیعی» سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران از آغاز فرایند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد خبر داد.
ربیعی در یک نشست خبری گفت: «از ساعاتی پیش فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر اولین محصول اورانیوم غنی شده UF ۶ به دست خواهد آمد».
وی پیش از این علاوه بر اطلاعرسانی درباره آغاز فرایند غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تأکید کرده بود که فعالیتهای غنیسازی ایران به آژانس اطلاعرسانی شده است.
جوسازی بر سر برنامه هستهای ایران
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای خود متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد. علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.