دانشگاه صنعتی کرمانشاه همواره جزو مراکز آموزشی برتر در عرصه پژوهش و فناوری بوده و در این بخش دستاوردهای قابل توجهی داشته است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، چند سالی میشود که دانشگاهها، موسسات آموزشی-پژوهشی و واحدهای فناورانه به شکل جدیتری در عرصه پژوهش و فناوری فعالیت دارند و حتی توانستند با تولید محصولات کاربردی در توسعه فناوری کشور نقش بسزایی داشته باشند.
در این بین، برخی از دانشگاهها و موسسات آموزشی-پژوهشی و واحدهای فناورانه و... از سایر مراکز آموزشی پیشی گرفتند و در حوزه پژوهش و فناوری حرفی برای گفتن دارند. البته این مراکز آموزشی محدود به منطقه و دانشگاه خاصی نیستند و نظیر آن را در سراسر کشور نیز میتوان یافت.
یکی از این مراکز آموزشی که همواره در عرصه پژوهش و فناوری خوش درخشیده و پیشگام بوده، دانشگاه صنعتی کرمانشاه است که دستاوردهای جالب توجه و اختراعاتی در این بخش داشته و گاها نام این دانشگاه و اساتید و پژوهشگرانش در لیست برترینها قرار داشته است.
به منظور آشنایی بیشتر با فعالیتهای این دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری به گفتگو با وحید عباسی، مدیر دفتر ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه صنعتی کرمانشاه پرداختیم. عباسی میگوید: در این دانشگاه همواره به بحث پژوهش و فناوری توجه ویژهای داشتیم و یکی از عرصههایی که به شکل جدیتری به آن پرداختیم و تمرکزمان روی آن بوده، مربوط به ارتباط با صنعت و تجاریسازی فناوری است.
درآمدزایی دانشگاه صنعتی کرمانشاه
مدیر دفتر ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه صنعتی کرمانشاه میافزاید: در بخش پژوهش و فناوری توانستیم قراردادهای مهمی منعقد کنیم و از طریق آن به درآمدزایی نیز برسیم. اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمانشاه، اداره کل راه و شهرسازی لرستان و کرمانشاه، شرکت ماشینسازی گازکربنیک شهرکرد، شرکت آب و فاضلاب روستایی کرمانشاه، شرکت برق منطقهای غرب، شرکت پالایش گاز ایلام، شرکت سهامی آب منطقهای کرمانشاه، سازمان صنعت معدن و تجارت کرمانشاه و... از جمله نهادهایی هستند که این دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری با آنها همکاریهایی داشته است.
آنچه مسلم است، دانشگاه صنعتی کرمانشاه از محل انعقاد این قراردادها درآمدزایی مطلوبی داشته و جدای از آن توانسته با نشان دادن توان پژوهشی خود، در توسعه فناوری نقش بسزایی داشته باشد و حتی از این ظرفیت در عرصه پتروشیمی، نفت و گاز هم بهره ببرد.
به گفته عباسی، دانشگاه صنعتی کرمانشاه در قراردادی که با شرکت پالایش نفت کرمانشاه منعقد کرده، به طراحی و ساخت دنکتور تشخیص تغییر کیفیت مواد نفتی و طراحی و پیادهسازی نرمافزار جامع آموزشی کارکنان تحت سیستم عامل اندروید پرداخته و علاوه بر آن، در قراردادی که با این شرکت داشته به مدلسازی سه بعدی ضربه قوچ در لولههای انتقال جهت یافتن نقاط آسیب پذیر و... پرداخته است.
البته این دانشگاه در عرصه تعمیر لولههای GRP آسیبدیده با استفاده از مواد کامپوزیتی، امکانسنجی استفاده از مواد نانوکامپوزیتی در ساخت لولههای GRP، مقاومسازی لولههای GRP مورد استفاده در سیستمهای انتقال آب و بررسی جامع پدیده شکست در آنها هم با شرکت سهامی آب منطقهای همکاریهایی داشته است.
از جمله فعالیتهای دانشگاه صنعتی کرمانشاه در عرصه پتروشیمی هم میتوان به انعقاد قرارداد این مرکز دانشگاهی با شرکت پتروشیمی ماهان شیمی زاگرس اشاره کرد که از طریق آن، پژوهشگران این دانشگاه به انجام فعالیتهای پژوهشی و مهندسی واحد سرویسهای جانبی فرآیند تولید پلیالفینها در دو فاز پرداختند و همچنین در فرآیند تبدیل گاز طبیعی (متان) به پلیمر (پلی اتیلن سنگین و پلی پروبیلن) و... با این شرکت همکاریهایی داشتند.
تمامی فعالیتهای مذکور هم از سوی پژوهشگران دانشگاه و هم به همت اعضای هیأت علمی این مرکز دانشگاهی انجام گرفتند و طبق گفتههای عباسی، این موارد تنها بخشی از فعالیتهای این مرکز آموزشی طی سالهای گذشته در عرصه پژوهش و فناوری و ارتباط با صنعت بوده است.
ثبت ۱۷ اختراع اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه
مدیر دفتر ارتباط با صنعت و کارآفرینی دانشگاه صنعتی کرمانشاه در خصوص اختراعات ثبت شده اعضای هیأت علمی این دانشگاه، اظهار میکند: اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه از سال ۸۹ تا ۹۸ موفق به ثبت ۱۷ اختراع شدند که لیست این اختراعات را به واحد پژوهشی دانشگاه هم ارائه کردند.
وی ادامه میدهد: از جمله اختراعات اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه میتوان به اختراع میکروراکتوری برای حذف رنگ از پساب با الگوی اختلاط دورانی، برج دیواره مرطوب مینیاتوری، فرآیند سنتز مایع یونی دو جزئی از لاکتیک اسید و دیاتانولآمین، طراحی دستگاه تولید هیدروکسی گاز برای استفاده در موتور احتراق داخلی جهت احتراق بهتر، طرح افزایش بازده توربین گازی با استفاده از پیش سرد کن، پیستون جهت افزایش بازده حرارتی موتور، دستگاه خشککن در سرویسهای بهداشتی، تخته پاک کن اتوماتیک مکاترونیکی، اشاره کرد.
عباسی اظهار میکند: دزیمتر اشعه گاما، طراحی و ساخت فیلترهای میانگذر باند باریک میکرواستریپ با استفاده از یک ساختار پایه و رزوناتورهای امیدانس پلهای کویل شده و رزوناتور حلقه باز برای عملکرد در سیستمهای بیسیم مطابق با فرکانسهای WLAN، طراحی و ساخت فیلتر میانگذر دو بانده میکرواستریپ با استفاده از رزوناتورهای امیدانس پلهای کویل شده و ساختار نامتقارن برای عملکرد در سیستمهای بیسیم مطابق با فرکانسهای WLAN، از دیگر اختراعات اعضای هیأت علمی دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری هستند.
وی خاطرنشان میکند: طراحی و ساخت فیلتر میانگذر دو بانده میکرواستریپ با استفاده از رزوناتورهای امیدانس پلهای کویل شده و رزوناتورهای SPIRAL مطابق با استانداردهای IEEE برای فیلترینگ در سیستمهای بیسیم، سنسور میکرواستریپ با بکارگیری رزوناتور پلهای بهینه شده برای تشخیص ثابت دیالکتریک، دستگاه دنبالکننده خورشیدی دو محوره میکروکنترولری، ترکیب بازدارنده هیدرات گازی، دستگاه لختی دورانی سنج، بهبود عملکرد موتور احتراق داخلی با تغییر درماتیفولد دود جهت احتراق بهتر، از دیگر اختراعات اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه هستند.
قطعا، دستاوردهای دانشگاه صنعتی کرمانشاه در حوزه پژوهش و فناوری محدود به این موارد نیست و طبق گفتههای مدیر دفتر ارتباط با صنعت و کارآفرینی این دانشگاه، پژوهشگران این مرکز در حال انجام یکسری اقدامات دیگر نیز هستند و به تدریج از سایر دستاوردهای آنها در این عرصه رونمایی میشود؛ آنچه مسلم است، دانشگاه صنعتی کرمانشاه جدای از مباحث درآمدی سعی دارد در عرصه پژوهشی و فناوری پیشگامی خود را حفظ کند و در رشد و توسعه فناوری نقش داشته باشد.