رییس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد درباره نحوه کار این صندوق و منافع آن برای دانشگاه توضیح داد.
عسکری غلامزاده رئیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درباره آغاز فعالیت این صندوق بیان کرد: نیاز به فعالیت صندوق پژوهش و فناوری از آنجا شکل گرفت که احساس شد بانکها نمیتوانند تامین مالی مناسبی را برای شرکتهای دانشبنیان داشته باشند. بر این اساس از دهه ۸۰ برنامهای برای پیدایش و ایجاد صندوقهای پژوهش و فناوری در دولتهای مختلف در دستورکار قرار گرفت و از دهه ۹۰ توجه به این موضوع جدیتر شد.
هدفی برای توزیع عادلانه صندوقهای پژوهش و فناوری در کشور
وی با بیان اینکه اولین تامین بودجه در سال ۹۳ از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتهای دانشبنیان تزریق شد، افزود: صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد علاوه بر تامین مالی میتواند راهبری، توانمندسازی و ... را ارائه دهد. هدف این است که در هر استان یک صندوق پژوهش و فناوری ایجاد شود و توزیع عادلانهای شکل بگیرد که هنوز این امر محقق نشده است. درحال حاضر ۵۵ صندوق پژوهش و فناوری رسمی داریم. متاسفانه صندوقها مانند سایر امور کشور در تهران متمرکز هستند و توزیع تقریبا یکسانی را در استانهای مختلف شاهد هستیم، اما تمرکز در تهران بیشتر است.
رئیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: در دانشگاه آزاد نیز این مشکل احساس میشد که بانکها از عهده تامین مالی کامل شرکتهای دانشبنیان برنمیآیند لذا طی یکسال اخیر برای ایجاد و راهاندازی صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد تلاش شد و نهایتا در دیماه امسال صندوق را به ثبت رساندیم.
صندوق پژوهش و فناوری با چشمانداز ورود به مقیاس ملی
وی بیان کرد: صندوقهای پژوهش و فناوری معمولا در یک حوزه ماموریتی خاص ایفای نقش میکنند، اما صندوق دانشگاه آزاد به دلیل وسعت جغرافیایی، شبکه، قدرت و بستر موجود انتظار میرود که با نگاه حل مسائل کل کشور با استفاده از بودجه موجود در شرکتهای نوآور و فناور در مقیاس ملی ورود کند.
عسکری غلامزاده صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد را اولین صندوق غیردولتی در کشور ندانست و گفت: طبق مصوبه هیئت وزیران ماهیت تمام صندوقهای پژوهش و فناوری غیردولتی است و از نظر قانونی هم حداکثر ۴۹ درصد سهام این صندوقها میتواند دولتی باشد بنابراین صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اولین صندوق غیردولتی در کشور نیست.
صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد متفاوت از سایر صندوقها
وی در پاسخ به این سوال که آیا این صندوق تنها به دانشگاه آزادیهای خدمت ارائه میدهد یا خیر؛ توضیح داد: رویکرد تعریف شده برای فعالیت صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اینگونه است که برای بهرهمندی از خدمات صندوق تمرکز بر داخل دانشگاه آزاد است. صندوقهای پژوهش و فناوری یک قوه اقتصادی است که با برخی صندوقهای دیگر که صرفا ماموریت محور هسستند و نگاه اقتصادی و بنگاهی در آنها وجود ندارد، متفاوت است. صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد نیز از این قائده مستثنی نیست.
صندوق عملیاتی و درآمدی برای دانشگاه آزاد
رئیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به منافع و مزایای این صندوق برای دانشگاه اظهار داشت: نگاه بر این است که صندوق دانشگاه آزاد قطعا به یک نهاد مالی و اعتباری تبدیل شود که سودآوری یکی از ارکان است. در ابتدای امر از ظرفیت دانشگاه برای توانمند شدن پایه اعتباری صندوق استفاده شود و در بلندمدت این صندوق علاوه بر حوزه دانشبنیانی، نوآوری و فناوری دانشگاه در حوزههای دیگر هم آثار مالی اقتصادی خود را نشان دهد.
به گفته وی، در دانشگاه به صورت غیرمتمرکز تامین مالی اتفاق میافتد، اما دانشگاه احساس کرد که در حوزه تامین مالی نیاز به یک وحدت رویه دارد لذا صندوق پژوهش و فناوری ایجاد شد تا ضمن ایجاد وحدت رویه، خروجیها قابل حصول، بررسی و نظارت شود. هدف این است که صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد یک صندوق عملیاتی و درآمدی برای دانشگاه باشد.
ابزارهای شناخت به زودی فعالیت خود را آغاز میکنند
عسکری غلامزاده با اشاره به شیوه مراجعه متقاضیان برای بهرهمندی از خدمات صندوق گفت: صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد جدیدالتاسیس است و ابزارهای شناخت آن مثل سایت به زودی شروع به کار میکنند.
وی افزود: برای استفاده از خدمات صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد این رویکرد را مد نظر قرار دادیم که ظرفیت خوبی در واحدهای این دانشگاه وجود دارد و میتوان به استانهایی که مسئولیت تامین مالی و طرحهای صندوق را میپذیرند، اختیار داد (یعنی تفویض اختیار شود). اما اگر استانی این مسئولیت را نپذیرفت آنگاه آن استانها بعنوان کارگزار صندوق (ذیل دانشگاه آزاد) میتوانند ایفای نقش کنند.
رییس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد بیان کرد: با پیشبرد این رویکرد استانها بعنوان شعبه صندوق قبول مسئولیت میکنند. بنا بر این است که صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد در یک مقیاس ملی از ظرفیت تمام بازیگران اکوسیستم استفاده کند و در این زمینه حاضر به همکاری با هرکدام از بازیگران این اکوسیستم هستیم. لذا نگاه ما، نگاهی غیرواقعی و غیرعملیاتی نیست. بر آن هستیم که سهم درخور و مناسبی در اقتصاد کشور داشته باشیم.