سخنگوی اسبق وزارت امورخارجه گفت: موضع دموکراتها و جمهوری خواهان در قبال برجام تقریبا یکسان است و تنها شیوه ورود آنها به این توافق تفاوت دارد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رامین مهمانپرست سخنگوی اسبق وزارت امورخارجه کشورمان در گفتگو با برنامه «بحث روز» رادیو ایران در خصوص اوضاع آمریکا در آستانه تحلیف بایدن اظهار داشت: وضعیت پیچیدهای که امروز در آمریکا وجود دارد تا همین چندی پیش هم برای هیچ تحلیلگری قابل پیش بینی نبود و این به معنی آن است که در جامعه آمریکا مشکلات زیادی وجود دارد. البته من بعید میدانم که وضعیت نابسامان فعلی در همین سطح ادامه پیدا کند و به احتمال زیاد دوباره به آتشی زیر خاکستر تبدیل خواهد شد. وی ادامه داد: آمریکاییها مدعی هستند که بهترین دموکراسی جهان هستند در حالی که بیش از هفتاد میلیون نفری که در این انتخابات به ترامپ رای داده بودند معتقدند که تقلب گستردهای رخ داده است. اگر بحث تقلب درست باشد که باید متخلفین مجازات شوند و در ضمن مشخص میشود که دموکراسی مورد ادعای آمریکاییها چارچوب محکم و با ثباتی ندارد و در صورتی که بپذیریم تقلب نشده است پس پرسش این است که چرا برای طرفداران ترامپ چنین ابهامی به وجود آمده است و بر عقیده خود استوار هستند. مهمانپرست درباره عملکرد ترامپ در دوره ریاست جمهوری اش گفت: شخصیت و رفتار ترامپ در زمینههای مختلف غیرعادی و بی سابقه بود. او به صراحت از نژادپرستی حمایت کرد و در ماجرای قتل جرج فلوید نیز حق را به پلیس سفیدپوست داد. ترامپ همچنین قول داد که در مرز آمریکا و مکزیک دیوار میکشد، او تعهدات بین المللی را یکی پس از دیگری زیر پا گذاشت و حتی با اروپاییها هم درگیر شد. دموکراتها نیز از فرصت استفاده کردند و تمام مشکلات آمریکا را به گردن ترامپ انداختند در حالی که همه تقصیرات متوجه او نیست. وی افزود: دموکراتها میخواهند کاری کنند که حزب رقیب شان یعنی جمهوری خواهان تا سالها از قدرت دور بمانند و نگذارند در آینده فردی شبیه ترامپ قدرت را در دست بگیرد. مهمانپرست با اشاره به موضع تقریبا یکسان دموکراتها و جمهوری خواهان در قبال برجام عنوان کرد: موضع دموکراتها و جمهوری خواهان در قبال برجام تقریبا یکسان است و تنها شیوه ورود آنها به این توافق چندجانبه متفاوت است. ترامپ معتقد بود که برجام به ضرر آمریکا است و باید توافق جدیدی که شامل پایان حضور منطقهای و کاهش توان موشکی ایران میشود به امضا برسد، از سوی دیگر بایدن میگوید برجام را قبول دارد، اما باید در مورد حضور منطقهای و توان موشکی هم توافقاتی صورت بگیرد یعنی عملا هر دو حزب حاکم بر آمریکا یک خواسته مشترک را مطرح میکنند.
وی درباره موضع ایران در مورد برجام تصریح کرد: موضع ایران در قبال برجام کاملا روشن است و ما به هیچ عنوان هیچ شرطی را برای برجام نمیپذیریم و بحث حضور منطقهای و توان موشکی از ابتدا هم جزئی از برجام نبوده و از این پس هم نخواهد بود. آمریکا و اروپا به تعهدات خود در برجام عمل نکردند و این در حالی است که ایران به طور یکطرفه به همه تعهداتش عمل کرد و بارها سازمان بین المللی انرژی اتمی این مسئله را تایید کرد. مهمانپرست در پایان گفت: اگر اقتدار ایران در بخش اقتصادی افزایش پیدا کند و در زمینه تولید، ایجاد اشتغال و کنترل تورم موفق شویم و به موازات اقتدار دفاعی و نظامی در حوزه اقتصادی هم تقویت شویم دشمنان دیگر نمیتوانند اراده خود را به ما تحمیل کنند.
احتمال ترور بایدن وجود دارد فواد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا که مهمان دیگر برنامه بود درباره وضعیت آمریکا در روزها و هفتههای اخیر گفت: وضعیت آمریکا بسیار بحرانی است و اف بی آی اعلام کرده که حتی به نیروهای مسلح آمریکایی اطمینان ندارد و در ۲۴ ساعت گذشته ۱۲ نفر از نیروهای گارد ملی را از حضور در مراسم تحلیف بایدن منع کرده است با این اوضاع به نظر میرسد که حتی احتمال ترور بایدن هم وجود دارد. وی ادامه داد: در کشورهایی که ساختار سیاسی دموکراتیک دارند جا به جایی قدرت منجر به کشته شدن افراد نمیشود و انتقال قدرت به صورت صلح آمیز انجام میشود، اما در آمریکا دیدیم که در روز ششم ژانویه چه اتفاقاتی افتاد و حمله طرفداران ترامپ به کنگره دست کم با ۵ کشته به پایان رسید. تعداد نیروهای نظامی مستقر در پایتخت آمریکا سه برابر تعداد نظامیان امریکایی مستقر در افغانستان، عراق و سوریه است و این مسئله بیانگر اوضاع عجیب آمریکا است. ترامپ نماد سیستم شکست خورده آمریکا است علیرضا داوودی کارشناس مسائل بین الملل درباره چالشهای پیش روی بایدن اظهار داشت: بایدن در دوره ریاست جمهوری خود با مشکلاتی روبروست که در حداقل چهار دوره اخیر ریاست جمهوری آمریکا بی سابقه هستند. او برای کاهش این مشکلات به چند سال زمان نیاز دارد و مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آمریکا به این زودی حل نخواهد شد.
وی در مورد عملکرد ترامپ گفت: ترامپ در دوره چهارساله ریاست جمهوری اش تصویر واقعی و بدون روتوش امریکا را نشان داد. او نماد سیستم شکست خورده حاکم بر آمریکا بود و سعی میکرد با قلدربازی و کارهای غیرمعمول سیاستهای مدنظر خود را اجرایی کند.
داوودی درباره اوضاع ماههای اخیر آمریکا عنوان کرد: شاید تا یازده ماه پیش میشد آمریکا را ایالات متحده امریکا نامید، اما در ماههای گذشته با افزایش بحرانهای مختلف بارها بحث جدایی برخی ایالتها مطرح شد و میتوانیم از این پس برای نامیدن این کشور از واژه ایالات متفرقه آمریکا استفاده کنیم.