مسئول جهاد اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) توسعه تجارت با کشورهای عراق و سوریه را در خنثی سازی تحریمها موثر دانست.
رسول اسماعیلی مسئول جهاد اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: یکی از مهمترین اهداف تجارت خارجی، کمک به تولید داخلی است. یافتن بازارهای جدید صادراتی، افزایش رقابت پذیری و تامین نیازهای وارداتی از جمله مزایای تجارت خارجی برای تولید داخلی است. با این وجود در همین راستا نباید توجه به بازار مصرف کشورهای همسایه را از نظر دور داشت.
وی با بیان اینکه قرابت فرهنگی، اجتماعی و مذهبی که تا حد زیادی همسان سازی و شباهت در تقاضای کالا و خدمات را به دنبال خواهد داشت از جمله محاسن تجارت با کشورهای همسایه است، افزود: در حال حاضر کشور با افزایش فشارهای خارجی، تحریمهای نفتی و بانکی، رشد نرخ ارز و بیکاری مواجه است؛ به همین خاطر ضرورت توجه به کشورهای همسایه و همسو بیش از بیش نمایان میشود. ایران، عراق و سوریه سه کشور همسایه، همسو و تاثیر گذار در منطقه غرب آسیا هستند که اشتراکات دینی، مذهبی و فرهنگی، آداب و رسوم و مرزهای مشترک بین آنها باعث کاهش هزینههای جانبی تجارت نسبت به سایر کشورها میشود.
تحریم، ابزاری متعارف در فضای امروز و آینده نظام جهانی اسماعیلی با بیان اینکه چه بخواهیم یا نخواهیم تحریمها به ابزاری محبوب در سیاست خارجی کشورهای مختلف بخصوص آمریکا تبدیل شده و می تواند در آینده برای سایر قدرتهای جهانی نیز به ابزاری مطلوب تبدیل شود، تصریح کرد: برای مثال روسیه وقتی با حمله به یکی ازجنگنده هایش توسط کشور ترکیه در سال ۲۰۱۶ مواجه شد تصمیم گرفت از تحریمهای اقتصادی استفاده کند. همچنین چین هم برای مقابله با استقرار یک سامانه موشکی ساخت ایالت متحده آمریکا توسط کره جنوبی در پاسخ به تهدیدات موشکهای بالستیک کره شمالی، این کشور را هدف تحریمهای حوزه گردشگری، تجارت و هتل داری قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه قطر نیز بدلیل همراهی نکردن از ائتلاف سعودی _آمریکایی علیه مردم یمن دچار تحریم از سوی کشورهای عربی منطقه قرار گرفت و عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط خود را با ادعای حمایت این کشور از تروریسم از ژوئن ۲۰۱۷ میلادی قطع کرده و آن را در محاصره شدید و خفه کننده بی سابقهای قرار دادند، افزود: ایران از ابتدای انقلاب اسلامی همواره در معرض تحریم بوده است. این تحریمها به فراخور مناقشات سیاسی، تشدید شده است.
مسئول جهاد اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: شدت یافتن تحریم علیه ایران، به طور مشخص در دو بازه زمانی رخ داده است. در بازه سالهای ۱۳۸۹ الی ۱۳۹۱، تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران به شکل بی سابقهای گسترش یافت. همچنین با به قدرت رسیدن ترامپ زمزمههای وضع مجدد تحریمها به گوش رسید و از اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، تحریمهای تعلیق شده به موجب برجام، مجدداً اجرایی شد. در این دوره اگرچه آمریکا به صورت یکجانبه تحریمها را علیه ایران وضع کرد، اما در عمل و به موجب قدرت مالی و اقتصادی این کشور در عرصه بین الملل، بسیاری از شرکتها و بانکهای خارجی (غیرآمریکایی) از ادامه تعامل با ایران خودداری کردند.
اسماعیلی اضافه کرد: همچنین آمریکا از سال ۱۹۷۹ سوریه را بارها به دلایلی مانند حمایت از "تروریسم، اشغال لبنان، برنامه موشکی و جمعآوری سلاحهای کشتار جمعی"، تحریم کرده است. از سال ۲۰۱۱ با آغاز جنگ داخلی سوریه، باراک اوباما رئیسجمهور وقت آمریکا این تحریمها را تمدید کرد. از جمله مهمترین این تحریمها قانون سزار است که به موجب آن همه دولتها، گروهها، شرکتها و افرادی را که مستقیم و غیر مستقیم به دولت سوریه کمک مالی یا نظامی یا در چهار بخش نفت، گاز طبیعی، هواپیماهای نظامی، ساخت و ساز و مهندسی فعالیت کنند، تحریم میکند.
ضرورت رفع موانع عمده صادرات بین ایران، سوریه و عراق وی بر ضرورت رفع موانع عمده صادرات بین ایران، سوریه و عراق تاکید کرد و افزود: یکی از موانع صادراتی مسدود سازی دسترسی زمینی ایران توسط آمریکا و اسرائیل به کشورهای عراق، سوریه است. این دسترسی از طریق مسیری که آن را محور مقاومت، پل زمینی و راه آزادی و .. مینامند، میسر شده است و ایران را از طریق کریدورهای زمینی به شامات و مدیترانه متصل میکند؛ البته این مسیر زمینی دارای سه شاخه است. این مسیرها که از عراق و سوریه به لبنان میرسند، هدف حملات مختلف و عموماً هوایی آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفته اند.
اسماعیلی با بیان اینکه تحریمهای بین المللی و اعمال جریمه از سوی آمریکا برای شرکتها و بنگاههای بزرگ خصوصی یکی دیگر از موانع تجارت با سوریه و گسترش همکاری اقتصادی است که باعث ایجاد مشکلاتی در حوزه انتقال ارز و صادرات کالا میشود، اظهار داشت: شیوع کرونا و نگرانیهای ناشی از عدم برقراری کامل امنیت در سوریه سبب تعطیلی همکاریهای نمایشگاهی و تبادل هیاتهای تجاری وحضور مستقیم شرکتهای ایرانی در بازار سوریه شده است.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات تجارت با سوریه قاچاق کالا است که به واسطه مرزهای طولانی آبی و خاکی با اتحادیه اروپا و ترکیه و عمدتا نا امن به دلیل وجود برخی از عناصر گروهکهای تروریستی داعش و جبهه النصره و همچنین عدم کنترل مرزها از سوی دولت مرکزی به وجود آمده است.
مسئول جهاد اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) تقویت امنیت کریدورهای منطقه ایی بواسطه پیمانهای امنیتی توسط سه کشور (ایران_عراق_سوریه)، توسعه زیر ساختهای حمل و نقل جاده ایی، تقویت اتاق مشترک بازرگانی دو کشور و تشکیل کنسرسیومهای صادراتی جهت حضور پایدار در بازار سوریه، شناسایی و معرفی تقاضای مورد نیاز سوریه و حضور به موقع شرکتهای داخلی و گسترش تعامل معاونت دپیلماسی اقتصادی وزارت خارجه و بخشهای مرتبط در وزارتخانههای اقتصادی با دولت سوریه در جهت تحکیم روابط اقتصادی برای خنثی سازی تحریمها را از جمله راهکارهای توسعه مبادلات تجاری و افزایش صادرات به سوریه برشمرد.