دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در دانشگاه اصفهان گفت: صندوق بینالملل برای مقابله با تغییر اقلیم باید ایجاد شود و کشورهایی که بیشترین سهم را در تغییرات اقلیمی دارند، بیشترین مالیات را به این صندوق بپردازند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست تغییرات اقلیمی که به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار شد، با اشاره به سهم کشورهای جهان در ایجاد تغییرات اقلیمی اظهار داشت: کشورهایی که بیشترین سهم را در تغییرات اقلیمی دارند، باید بیشترین مالیات بینالمللی را به صندوق جهانی مقابله با تغییرات اقلیمی پرداخت کنند.
رضایی افزود: حدود ۱۴ درصد از تخریب اقلیمی جهان مربوط به ایالات متحده آمریکا است؛ اما هزینه متناسب با نقش مخرب خود نمیپردازد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: حفظ محیط زیست کمتر از حقوق بشر نیست، زیرا با تخریب محیط زیست همه بشریت آسیب میبینند. این مهم باید مورد مطالبهگری نهادهای مستقل از دولت باشد و در این راستا جامعه علمی کشورمان میتواند متولی مطالبه جهانی این مساله باشد که یک صندوق جهانی برای مقابله و تابآوری در خصوص تغییر اقلیم تاسیس شود.
وی افزود: کمیته تغییر اقلیم که در دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام تاسیس شده و اولین نشست هم اندیشی خود را در اصفهان برگزار نموده و انتظار داریم جامعه نخبگانی کشور در این مسیر مشارکت فعال و موثر داشته باشد.
رضایی بیان کرد: مجمع تشخیص مصلحت نظام باید منافع ملی و ارزشهای حیاتی کشور را در کوتاه مدت و بلند مدت دنبال کند که البته بدون کمک گرفتن از جامعه نخبگانی کشور نمیتواند این هدف را محقق کند.
وی گفت: چشماندازی که امروز از وضعیت محیط زیست داریم، چشماندازی دارای مخاطرات جدی است. انقلاب صنعتی با تمام محاسنی که برای دنیا داشت به شدت شرایط زیستی در دنیا را با مخاطره مواجه کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: اصفهان هماکنون با مشکلاتی از قبیل کم بارشی، بحران ریزگردها، آلودگی هوا، حاشیهنشینی و روند روزافزون ابتلا به بیماری MS، سرطان ریه و خشکی زایندهرود مواجه است.
وی تصریح کرد: بحث تغییر اقلیم بدون ارتباط با محیط زیست نمیتواند دنبال شود. در سیاستهای کلی نظام به بحث محیط زیست توجه ویژه کردهایم. به همین دلیل باید پایش مستمر صنایع آلاینده و تغییرات اقلیمی لحاظ شود. باید سامانه محیط زیستی را تشکیل دهیم تا تصمیم گیری در امور مربوط به محیط زیست به شکل منسجم انجام شود.
دستکاری در محیط زیست، انسان را تنبیه میکند
دبیرمجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دستکاری در محیط زیست، انسان را تنبیه میکند و با این دستکاری در واقع به خودمان ضربه میزنیم. البته پژوهشهای بنیادین نیز باید در کنار سامانه محیط زیست انجام شود. امروز بحث تغییر اقلیم جدی است، به طوری که حتی قاره سبز اروپا نیز از این تغییرات ضربه دیده است.
آمریکاییها میخواهند زیان تغییر اقلیم را به طور مساوی به همه کشورها تحمیل کنند
وی افزود: باید فضایی را ایجاد کنیم تا سهم هر یک از کشورها در تغییر اقلیم مشخص شود، به همین دلیل باید صندوق بینالمللی تغییر اقلیم را تشکیل دهیم تا برای مخاطرات تغییر اقلیم از آن استفاده شود. آمریکاییها میخواهند زیان تغییر اقلیم را به طور مساوی به همه کشورها تحمیل کنند. بدون شک یکی از راههای حفظ محیط زیست و کنترل پدیده تغییرات اقلیمی، مالیات بین المللی بر مصرف انرژیهای فسیلی است و کسانی که اقلیم را به هر نحو تغییر میدهند باید مالیات بین المللی بپردازند. ملتها و نخبگان علمی جهان باید مطالبه گری در سطح بینالمللی را از کشورهای صنعتی و اقتصادهای بزرگ جهان به عمل آورند.
رضایی تاکید کرد: در رابطه با موضوع زایندهرود نباید سیاسیکاری شود و اختلاف میان استانهای مختلف به وجود آید. اصفهان و چهارمحال و بختیاری و خوزستان نقش مهمی در آزادسازی تهران در دوران مشروطه داشتند. بحث اجتماعی و سیاسی بین استانها نباید سر بار دیگر مشکلات شود و دولت باید استانهای مربوط را دور هم جمع کند و طرح جامعی برای کارون و زایندهرود داشته باشد.
در ادامه این نشست، علیرضا واعظی، رئیس کمیته تغییر اقلیم دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم زمین سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، گفت: نقش محیط زیست در آینده جهان و آینده انرژی و اقتصاد کشورها، نقشی متمایز و بیبدیل شده است.
وی افزود: تنوع اقلیمی ایران، کار مدیریت تغییر اقلیم را برای کشور ما مشکل میکند. مثلاً ایران را مقایسه کنیم با کشور هلند که بلندترین ارتفاع آن ۳۰۰ متر از سطح دریا بالاتر است و تنها یک سیستم آب و هوایی بر آن اثر میگذارد. حال آنکه کشور ما حداقل سه سامانه اصلی آب و هوایی بر آن اثرگذار است و با توجه به وضعیت پستی و بلندی کشور، دارای اقلیمهای بسیار متنوعی در مقیاسهای مختلف است.
واعظی ادامه داد: در همین استان اصفهان، غرب استان به کوههای زاگرس و شرق این استان به کویر منتهی میشود. در یک جا بارش بیش از ۴۰۰ میلی متر است و در جای دیگری در این استان کمتر از ۵۰ میلی متر. اثر تغییر اقلیم بر این مناطق چگونه است؟ چطور میشود شرایط مناسب را برای توسعه بخشهای مختلف این استان با دورنمای تغییرات اقلیمی فراهم کرد؟ اینها نمونههایی از سوالاتی است که باید در خصوص آن با توجه به شرایط پیش رو برنامهریزی کرد و از این نظر نقش دانشگاهها در شناخت این شرایط و ارائهی راهکارها بسیار مهم است.
رئیس کمیته تغییر اقلیم دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: یکی از مهمترین سوالات برای روشن شدن چالشها و فرصتهای پیش روی کشور این است که آیا تغییرات اقلیمی در کشور ما رخ داده و اگر رخ داده کشور ما از این حیث در چه وضعیتی قرار دارد؟ همچنین اقدامات دنیا برای مقابه با تغییر اقلیم چیست و این اقدامات بر روی وضعیت کشور ما چه تأثیراتی میگذارد؟ باید این تأثیرات به صورت همهجانبه بررسی شود.