به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نهمین جلسه شورای سیاستگذاری کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، صبح یکشنبه ۱۰ اسفند ماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
«سید عباس صالحی» با بیان اینکه امسال تمامی مجموعهها نتوانستند بر توسعه فعالیتهای خود بیفزایند، گفت: شیوع کرونا باعث شد همه دستگاهها تنها به فکر حیات کار خود باشند. در این میان آن بخشهایی که طبیعت کار آنها فعالیتهای اجتماعی است همچون حوزههای فرهنگی، هنری و همچنین فعالیتهای مسجدی بیش از دیگر بخشها آسیب دیدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: کانونهای فرهنگی هنری مساجد به دلیل دو اقدام مثبت توانستند نه تنها به حیات خود ادامه بدهند بلکه در بخشهایی نیز مسیر توسعه را در پیش گرفتند. ابتدا با همان هدف انسجامبخشی یعنی ایجاد شبکه فهما توانستند کانونهایی که در طول این ۲۷ سال به صورت منسجم نبودند را در یک شبکه انسجام ببخشند.
وی تاکید کرد: شبکه ملی فهما فرصتی را ایجاد کرد تا کار در کانونها با سرعت بییشتری به پیش برود. پیش از این شاید برخی مساجد کانونی نداشته یا درب آنها بسته بوده است بنابراین این شبکهسازی باعث شد تا در این ایام کرونا کانونها آسیب کمتری ببینند.
صالحی افزود: دیگر اقدام کانونهای فرهنگی و هنری مساجد ایجاد یک ساختارسازی درست از ستاد تا استانها و کانونها در قالب یک پلتفرم در بستر فضای مجازی و انسانی بوده است؛ اینکه ۸۷ درصد کانونها در شرایط کرونایی فعالیت منسجم در قالب طرح ملی ایران قوی داشتند یک اقدام پیشرو و موثر بوده است.
وی افزود: فعالیتهای سال گذشته ستاد کانونمحور و فعالیتهای امسال اعضامحور شده است و این نشان میدهد که در ایام کرونا کانونها تعطیل نشده است، اینکه در شرایط کرونایی ۳۵ هزار خانواده شهید به مناسبت چهل سالگی دفاع مقدس مورد تکریم قرار گرفتند نشانگر این است که در شرایط سخت کرونایی نیز فعالیتهای کانونها متوقف نشده است. البته این مسئله به خاطر آیندهنگری است که از پیش برنامهریزیهای آن انجام شده است و همین امر باعث میشود در دوران بحرانها فعالیتها متوقف نشود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه نیازمند تحلیل آماری بر اساس شاخص جنسیتی، شهر و روستا از کانونها هستیم، خاطرنشان کرد: در سال جاری تفاهمنامههایی میان کانونهای فرهنگی هنری مساجد با آموزش و پرورش، بسیج و ... منعقد شده است که باید این تفاهمنامهها به نتیجهگیری برسد. برای نمونه پیوند بین مسجد و مدرسه باید هر چه سریعتر به یک برنامه اقدام تبدیل شود.
صالحی ادامه داد: در حوزه اثر بخشی و تحلیل کار باید شاخصهایی که وجود دارد تدوین شود. برای نمونه در حوزه سرود ۱۲۰۰ قطعه از سوی مساجد تولید شده است. از اوایل انقلاب سرودهای دینی و انقلابی مدنظر بوده که به مرور زمان افول پیدا کرده است. اما کانونهای فرهنگی و هنری مساجد مجددا آن را احیا کرد. به نحوی که همین سرودها در موضوعات مختلف باعث شده است که رسانهای، چون صداوسیما داوطلب برای پخش ۵۰ قطعه آن شده است.
وی بیان کرد: رویکرد کیفیسازی آثار نیز نکته مهمی به شمار میرود که باعث میشود از حالت رو به رشد به قله موفقیت برسیم. البته در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری در سه سال گذشته کانونها توانستهاند بسترهای مناسبی را فراهم کنند. اما اینکه مساجد جریانسازیها را مدنظر داشته باشند نیز امر مهمی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: در طول سه سال گذشته شبستانها و رواقهایی در قالبهای مختلف فرهنگی و هنری از سوی کانون فرهنگی هنری مساجد کشور راهاندازی شده است که نیازمند کار آموزشی بیشتر برای رویش مسجدیها است. در حال حاضر بستر فراهم است، اما توانمندسازی این افرادی که جذب شدهاند نیز مهم است.
همچنین در ابتدای این جلسه حجتالاسلام والمسلمین «حبیبرضا ارزانی» طی سخنانی با اشاره به اینکه دستور جلسه امروز در سه محور طرح ملی ایران قوی، شورای هماهنگی استانها و حسابرسی است، اظهار کرد: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا پایتخت فهما را نخواهیم داشت و با توجه به امتیاز و رتبههای بالای کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان قم این استان به صورت دو سال متوالی پایتخت فهما را عهدهدار خواهد بود.
رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد در ادامه در مورد طرح ملی ایران قوی گفت: این طرح در حال داوری است و کانونها و نفرات برگزیده نیز همزمان با ۱۸اسفندماه سالگرد تاسیس کانونهای فرهنگی هنری مساجد معرفی خواهند شد.
حجت الاسلام و المسلیمن ارزانی در بخش دیگری از مباحث خود، روند امتیازبندی و نوع فعالیت کانونها و تفکیک آنها را با جزئیات دقیق از هرکانون از کمترین تا بیشترین و چگونگی این ارزیابی و رصد شفاف آنها را توضیح داد.
این گزارش میافزاید: در ادامه «مرتضی طاهریان» با ارائه گزارشی از فعالیتهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد و ارزیابی آنها یادآور شد: در دو رویداد طرح ملی ایران قوی و پایتخت فهما دو رویکرد انسجامبخشی و کیفیتسنجی مدنظر بوده است، در واقع از ابتدای فعالیت این رویدادها یک نگاه شبکهسازی را مدنظر قرار دادیم که به تازگی نتایج آن را میبینیم که البته شیوع ویروس کرونا قدری فعالیت ما را کند کرد.
معاون ساماندهی و شبکهسازی کانونهای فرهنگی هنری مساجد تصریح کرد: سال گذشته ما در لایههای کانونها فعالیت داشتیم، اما امسال سعی کردیم در لایههای اعضا بیشتر فعالیت داشته باشیم، برهمین اساس خوشبختانه امسال ۸۷درصد کانونها در طرح ملی ایران قوی همکاری کردند، همچنین پیش از این صدور مجوز کانونها به صورت دستی بود که طبق آمار ۲۶هزار کانون با این شکل مجوز گرفتند، اما در ۷ماه گذشته توانستیم ۱۱هزار کانون را به شکل الکترونیکی مجوز بدهیم.
وی در مورد نوع پرداخت سرانه بودجه به کانونها بیان کرد: سرانه بودجه به کانونها براساس فعالیت آنها خواهد بود، بنابراین تراکنش هر کانون میتواند سرانه آن را مشخص کند.
همچنین در بخش دیگری از این جلسه «سعید سعادتی» معاون فرهنگی هنری و «جلال ریزانه» سرپرست معاونت پشتیبانی و توسعه منابع ستاد فهما، گزارشی از روند فعالیتهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد در سال جاری را ارایه کردند.