مژگان حاجی زمانی، مدیر عامل مرکز تحقیقاتی غذا و دارو نیکا استان فارس در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در مورد پاکسازی آبهای آلوده از نیترات و نیتروزامین به کمک نانو ذرات سلنیوم گفت: نانوذرات سلنیوم علاوه بر اینکه میتواند با افزایش سطح مقطع موثر خود که نسبت به سایز نانوذرات سطح کروی قابل توجهی نیز از خود نشان داده به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی نقش قدرتمندی را در افزایش توانایی بدن علیه بیماریهای مختلف ایفا کند و با وجود این پتانسیلها خواص ضدمیکروبی شایانی نیز به خصوص علیه میکروبهای پاتوژن درامولسیونها و سوسپانسیونها و فیلمهای خوراکی در غلظتهای بسیار پایین از خود نشان داده که آینده بسیار روشنی را نسبت به سایر نانوذرات به خصوص در بهره گیری از آن هم در صنعت پزشکی و هم در صنعت غذا دارد.
حاجی زمانی با اشاره به حوزههای کاربردی این پروژه تصریح کرد: همانگونه که از اهداف طرح برمیآید فیلترهای حاوی نانوذرات سلنیوم میتوانند به عنوان یک جاذبه عالی در جهت حذف و جداسازی نیتروآزمینها (ترکیبات بسیار فعال و سرطانزا) از فاضلابهای صنعتی، کشاورزی و آب شرب شهری عمل کنند. همچنین میتواند نقش مشابهی در برداشت نیترات از آبهای مذکور داشته باشند که در حال حاضر این نیاز در آبهای بندر بیروت برای کمک به حفظ سلامت مردم در لبنان به شدت احساس میشود.
وی در مورد اهمیت پروژه خاطرنشان کرد: نیتروزآمینها از ترکیبات بسیار فعال و سرطان زاست که از مشتقات خطی و حلقوی انواع آمینها در ترکیب با نیتریت و نیترات ایجاد میشوند و از عوامل تهدید کننده حیات بشر محسوب میشوند.
مدیر عامل مرکز تحقیقاتی غذا و دارو نیکا استان فارس اداممه داد: نیتریت و نیترات از ترکیبات شیمیایی بوده و به تنهایی و یا در ترکیب با سایر اجزای مواد غذایی از فاکتورهای اساسی ایجاد سرطان شناخته میشوند. ازدیاد این ترکیبات شیمیایی به تنهایی یا در ترکیب با سایر اجزای مواد غذایی از فاکتورهای اساسی ایجاد سرطان و به خصوص سرطان معده، روده و خون شناخته میشوند.
حاجی زمانی با اشاره به اهداف این پروژه بیان کرد: سنتز و بهینه سازی نانو ذرات سلنیوم، معتبرسازی روش GC_ms جهت اندازه گیری ۷ نیتروزامین به صورت همزمان، ارزیابی جذب سطحی نیتروزامینهای انتخابی توسط نانوذرات سلنیوم بهینه سازی شده از آبهای آلوده، ارزیابی توان نانوذرات نهایی باز جذب نیترات از آبهای آلوده، بررسی خواص آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی و آنتی اکسیدانی نانوذرات سلیم پوشش داده شده با ویتامین c، تهیه کارتریج صنعتی حاوی نانوذرات و ارزیابی عملی آن در جذب نیتروزامینها و نیترات از آبهای آلوده از اهداف این پروژه است.