حسن ملکی، کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اینکه آیا سیاست خارجی بایدن بعد از ترامپ تاکنون قادر بوده یخهای روابط ایالات متحده با سایر کشورها را اصطلاحا آب کند و فاصلهای که ترامپ در سیاست خارجی خود بین آمریکا و سایر کشورها انداخته بود از بین ببرد، گفت: دولت آمریکا در دوره ترامپ خودش مسبب بسیاری از تنشها و درگیریها بود. خروج از معاهدات بین المللی، حمایت از سعودیها در یمن و حمایت گسترده از صهیونیستها و بحث تغییر پایتخت رژیم صهیونیستی همگی حکایت از این دارد که دولت ترامپ به دنبال تنش آفرینی به ویژه در سیاست خارجی خود بوده است.
وی تصریح کرد: با این حساب اگر دولت بایدن به دنبال اتخاذ سیاستی متفاوت از عملکرد ترامپ است باید از این خط عملیاتی فاصله گرفته و حتی از کشورها به خاطر این سیاست آمریکا در طول چهار سال اخیر عذرخواهی کند و سیاست خود به ویژه در قبال کشورهایی مانند ایران و کره شمالی را به صورت شفاف بیان کند.
ملکی با بیان اینکه عملکرد بایدن تا این لحظه حکایت از تغییری در خط فکری او با ترامپ ندارد، گفت: رئیس جمهور جدید آمریکا به جای اینکه به دنیا بدهکار باشد خود را طلبکار جهان میداند چون اساسا ترامپ و بایدن یا جمهوری خواه و دموکرات دو روی یک سکه هستند شاید دولت ترامپ به صورت واضح مسائل و دشمنی خود را مطرح میکرد، اما بایدن قدری زیرکانهتر همان سیاستها را پیش میبرد.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: دموکراتها معتقدند سیاست بایدن برخوردی به قول خودشان هوشمندانه در قبال سایر کشورهاست و مصداق آن را ارتباط با ایران میدانند.
ی افزود: در خصوص توافق نامه برجام در حالی که ایران به تمامی تعهدات خود پایبند و متعهد بود، اما دولت آمریکا از آن خارج شد و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل را نیز نقض کرد با این شرایط آمریکا باید خود را بدهکار بداند این در حالی است که همه کشورها نیز معتقدند سیاست فشار حداکثری ترامپ در قبال ایران با شکست مواجه شد، اما پس از روی کار آمدن بایدن در حالی که عدهای تصور میکردند تغییری در این سیاست شکست خورده به وجود آید، اما به نظر میرسد رئیس جمهور کهنه کار، اما تازه نفس آمریکا بیش از هر چیز به دنبال استفاده از سیاست چماق و هویج در قبال ایران است. ****
ملکی تصریح کرد: مصداق این مدعا آن است که آمریکای بایدن از یک سو بحث مذاکره با ایران، پس گرفتن مکانیزم ماشه یا کاهش محدودیت تردد ایرانیان مقیم آمریکا را مطرح میکند، اما از سوی دیگر به هیچ عنوان به دنبال اقدامی عملی مانند لغو تحریمها علیه ایران و برگشت به برجام نیست.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: بایدن از طرف دیگر به سوریه و عراق نیز حمله میکند تا به ایران و منطقه پیامهای خاص خود را مخابره کند و کشوری که خود بر هم زننده توافقی، چون برجام بوده است امروز به دنبال آن است که تعیین کننده دستور مذاکرات جدید باشد البته شاید هم از این رویه به دنبال خرید زمان است تا با روی کار آمدن دولتی جدید در ایران بتواند به منافع خود دست یابد و یا به دنبال ایجاد اجماعی علیه ایران در جهان تا بتواند از ایران امتیاز بگیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما باید یک دیپلماسی قوی در شرایط حساس فعلی اتخاذ کنیم که مبنای آن این است که به دنبال مذاکره با آمریکاییها نیستیم بتوانیم به منافع حداکثری خود دست یابیم و حتی بحث برگشت گام به گام به برجام که برخی از آن دم میزنند را نیز رد کرده، چون اساسا به نظر میرسد این بحث نیز فریبی از سوی آمریکا برای مذاکره با ایران است.