گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به بهانه زمزمههای احیای برجام و جلسات و مذاکرات پیرامون آن در کمیسیون مشترک برجام و همین طور احتمال بازگشت آمریکا به برجام، خبرگزاری دانشجو، اقدام به برگزاری چندین گفتگوی تصویری با فعالان سابق و فعلی در تشکلهای دانشجویی کرده که در این جلسه به سراغ محسن نراقی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران رفتهایم.
نراقی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در گفتگوی زنده تصویری با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، که با عنوان احیای دروغین برجام انجام شد، گفت: پس از خروج آمریکا از برجام دولت نه تنها در پی اقدام متقابل نبود؛ بلکه به دنبال مذاکره و دادن امتیاز برای باز کردن بخشی از کانالهای مالی و رفع برخی از تحریمها بود.
وی افزود: اگر امروز تغییری در رویکرد و رفتار آمریکا اتفاق افتاده ناشی از تاثیرات مصوبه هستهای مجلس شورای اسلامی است وگرنه تاکنون هیچ کدام از وعدههایی که دولت در جهت احیای صنعت هستهای داده عملیاتی نشده است.
نراقی با اشاره به اینکه دولت برجامی را امضا کرد که آمریکا به راحتی میتوانست از آن خارج شود و تحریمهای جدیدی را علیه کشورمان وضع کند، اظهار داشت: دولت در حوزه هستهای باید طبق سیاستهای کلی نظام و بنا بر مصوبه هستهای مجلس شورای اسلامی حرکت کند، اما متاسفانه شاهد اقدامات ناامیدکننده از سوی دولت هستیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران گفت: بایدن تاکنون به تمام وعدههای انتخاباتی خود عمل کرده، اما رویکرد او در مورد مسئله هستهای ایران نسبت به دولت ترامپ تغییری نکرده است.
وی با بیان اینکه بنده گام رو به جلوی آمریکا برای مذاکره را ناشی از روی کار آمدن دولت بایدن نمیدانم؛ بلکه آن را ناشی از مصوبه هستهای مجلس ارزیابی میکنم، اظهار داشت: ما نباید از گام رو به جلوی آمریکا ذوق زده شویم، چون سیاست هستهای کشورمان مشخص است، اما متاسفانه برخی از مسئولان از این رفتار آمریکا ذوق زده شده اند.
برخیها حاضرند در ازای دریافت یک آبنبات چوبی به محدودیتهای هستهای تن بدهند
نراقی بیان کرد: مادامی که تمام تحریمها برداشته نشده و راستی آزمایی صورت نگیرد، سیاست کشورمان در مسئله هسته ای همچنان پابرجاست، اما متاسفانه برخی از دولتمردان حاضرند در ازای دریافت یک آب نبات چوبی مجددا به محدودیتهای هستهای تن بدهند؛ مثلا برخیها حاضرند که بخشی از پولهای بلوکه شده کشورمان در کره جنوبی آزاد شود و بعد از آن آمریکا به برجام برگردد و متعاقبا طرح گام به گام رفع تحریمها اجرا شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران افزود: با اجرای طرح گام به گام رفع تحریمهای هستهای ایران به تعهدات خود عمل خواهد کرد، اما قطعا اقدام متقابلی جز گشایشهای حداقلی از سوی آمریکا انجام نمیشود و این اصلا به نفع مردم نیست و صرفا ممکن است امتیازی برای یک جریان سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری باشد.
اجرای طرح گام به گام رفع تحریمهای هستهای موجب خسارت ملی میشود
وی با تاکید بر اینکه اجرای طرح گام به گام رفع تحریمهای هستهای موجب خسارت ملی میشود، افزود: بایدن اگر میخواست به برجام برگردد از همان ابتدا برمی گشت، اما آمریکاییها امروز میدانند که با مصوبه هستهای مجلس و الزام دولت دیگر دوران انفعال و برداشتن گامهای پوشالی هستهای در ایران به پایان رسیده است.
نراقی بیان کرد: آمریکاییها میدانند که جریان غربگرا در ایران ضعیف شده و این مسئله به ضرر آنهاست؛ لذا احتمالا پیامهایی را در راستای تقویت این جریان ارسال خواهند کرد؛ از این رو ما در مواجهه با این پیامها باید هوشمندانه عمل کنیم در غیر این صورت بار دیگر کشور خسارت میبیند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران گفت: در سال ۹۴ رئیس جمهور و وزیر امور خارجه علاقهمند بودند که پیش از انتخابات ریاست جمهوری برجام امضا شود. به همین دلیل شاید در یک اقدام عجولانه و به جهت مقاصد سیاسی برجام به سرانجام رسید و مجلس هم بیست دقیقهای آن را تصویب کرد و در نهایت برجام به ابزاری برای بهره برداری یک جریان سیاسی در انتخابات سال ۹۶ تبدیل شد.
وی اظهار کرد: مردم در سال ۹۴ به برجام امید داشتند به همین دلیل بار دیگر به جریان سیاسی حاکم رای دادند؛ اما بعد از انتخابات گشایشی صورت نگرفت و امروز نیز در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ بار دیگر شاهدیم که غربیها تمایل دارند که دولت در دست جریان حاکم باقی بماند.
وی افزود: موضع مقام معظم رهبری در خصوص نحوه بازگشت آمریکا به برجام مشخص است، اما دولتمردان برخلاف فرامین رهبری عمل میکند؛ مثلا آقای عراقچی گفته است ما توافق کردیم که دو گروه کاری در حوزه تحریمها و حوزه هستهای تشکیل شود. وظیفه این دو گروه کاری این است که اقداماتی را که دو طرف باید در یک مرحله انجام دهند مشخص و نهایی کنند خب بنده معتقدم اظهارات آقای عراقچی اشاره به اجرای طرح گام به گام لغو تحریمها دارد و این در حالی است که سیاست نظام چیز دیگری است.
وی گفت: موضع نظام در مسئله هستهای موضع قدرتمندی است و میتواند آمریکا را وادار کند که تحریمها را بردارد، اما برخلاف موضع نظام برخی از عوامل سیاست خارجی کشورمان صرفا هدف شان ایجاد یک گشایش پیش از انتخابات سال ۱۴۰۰ است تا بر این اساس تغییری در نتیجه انتخابات اتفاق بیفتد.
مجلس مانع بهره برداری سیاسی دولت از مذاکرات شود
نراقی با تاکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی نباید اجازه دهد تا دولت به واسطه یکسری سیاسی کاریها از مواضع هستهای کشورمان کوتاه بیاید و امتیازاتی را به غربیها بدهد، اظهار داشت: مجلس انقلابی باید با تقویت نقش نظارتی خود مانع هر گونه بهره برداری سیاسی دولت از مذاکرات شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران اظهار داشت: مادامی که نگاه دولت و تیم مذاکره کننده کشورمان این باشد که آمریکا و امضای بایدن و غرب باید مسائل ما را حل کنند، توافق نامه همکاری نه تنها با چین بلکه با دیگر کشورها هم نمیتواند اثرگذار باشد.
وی با اشاره به اینکه انعقاد تفاهم نامه همکاری با دیگر کشورها اهرم فشاری در دست دولتمردان کشورمان برای وادار کردن آمریکا و اروپا به تعهدات شان است، اما دولت از این اهرم استفاده نمیکند، خاطرنشان کرد: امروز بستر تعامل با چین و دیگر کشورها فراهم شده، اما متاسفانه این نگرانی وجود دارد که دولت با کوچکترین پیامی از سوی غربیها همه چیز را فراموش کند.
نراقی بیان کرد: دولت تا حدودی به این نتیجه رسیده که نباید همه تخم مرغها را در سبد غرب بگذارد، اما باز هم این نگرانی وجود دارد که به بهانه گام رو به جلوی آمریکا تعامل با دیگر کشورها از جمله چین کم رنگ شود و این در حالی است که ما هر گاه به غرب و آمریکا اعتماد کردیم صدمه دیده ایم.
اعتماد و نگاه خوش بینانه به غرب بلاهت است
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران با بیان اینکه هر گونه اعتماد و نگاه خوش بینانه به غرب بلاهت است و موجب ضرر زدن به منافع ملی میشود، تصریح کرد: هر گونه تعامل و گفتگو با غربیها در راستای منافع یک جریان خاص سیاسی مسلما یک خیانت فراموش ناشدنی به کشور است با این وجود دولتمردان ما هر گامی که برمی دارند باید هوشمندانه باشد.
وی افزود: از زمان توافق هستهای تاکنون هر گاه عملکرد کشورمان قاطعانه و انقلابی بوده طرف مقابل وادار به انجام اقداماتی شده که به نفع ما بوده، اما هر زمان منفعلانه عمل کرده ایم دچار خسارت شده ایم.
نراقی خروج آمریکا از برجام، اعمال تحریمهای ایسا و کاتسا و حتی ترور فرماندهان کشورمان از جمله سردار سلیمانی را نتیجه انفعال دولت در مسئله هستهای دانست و گفت: در جریان توافق هستهای ظریف میگفت آمریکا نمیتواند از برجام خارج شود، ولی این کشور از برجام خارج شد و هیچ اتفاقی نیفتاد البته رئیس جمهور نیز پس از خروج آمریکا در اظهاراتی متناقض گفت یک مزاحم از برجام خارج شده و این چیزی جز تناقض و ضعف در عملکرد سیاست خارجی دولت نیست.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران بیان کرد: هیچ کس با گفتگو و مذاکره مخالف نیست، ولی آقایانی که مدعی مذاکره و گفتگو بودند در جریان مذاکرات هستهای حتی نسبت به ابتدائیات مذاکره نیز اشراف نداشتند؛ به همین دلیل همه چیز را در صنعت هستهای واگذار کردند.
وی تصریح کرد: شاید فدا کردن منافع ملی در مذاکرات موجب پیروزی جریان حاکم در انتخابات شود؛ اما این مسئله هیچ فایدهای برای مردم ندارد و البته مردم نیز باید نسبت به این مسائل توجه داشته باشند.
فیلم گفتگوی تصویری با مسحن نرافی را در زیر مشاهده کنید: