
نکاتی که باید دربارهی طراحی جعبهی داروی هوشمند بدانید
به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، جعبهی داروی هوشمند یکی از لوازم مهم و ضروری برای افراد سالمند و کم حافظه است. معمولا افرادی که دچار فراموشی هستند کارهایی را که باید انجام بدهند فراموش میکنند. اغلب این افراد باید داروهای خود را به طور منظم و سر وقت مصرف کنند اما نوع دارو یا زمان مصرف آن را فراموش میکنند و به یک همراه نیاز دارند تا کارهای آنها را یادآوری کند. اما با پیشرفت علم و تکنولوژی نیاز نیست که همیشه یک نفر به طور مداوم همراه و مواظب این افراد باشد. امروزه دستگاههای هوشمندی وجود دارند که علاوه بر نگهداری داروها زمان و میزان مصرف آنها را یادآوری میکنند. این وسیله برای افرادی که باید داروهای متنوعی مصرف کنند و اغلب دچار فراموشی میشوند بسیار مناسب است. شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که این جعبهها چگونه کار میکنند. برای آشنایی با نحوهی طراحی جعبهی داروی هوشمند و کاربرد آن در این مقاله با ما همراه باشید.
جعبهی داروی هوشمند چیست؟
این وسیله جعبهای در ابعاد کوچک و قابل حمل است که درون آن به چند بخش مجزا تقسیم شده و میتوان انواع داروهای مختلف از قبیل داروی فشار خون، مسکن، آنتی بیوتیک و ... را به طور جداگانه داخل آن نگهداری کرد. این دستگاه الکترونیکی با استفاده از یک باتری دکمهای کار میکند و تا 2 سال نیازی به تعویض باتری ندارد. علاوه بر این که داروهای مختلف را بهصورت جداگانه در بخشهای تفکیک شده نگهداری میکند قابلیت این را دارد که زمان و میزان مصرف داروها را به طور منظم و با فاصلهی زمانی معین یا متغیر بر روی آن تنظیم کرد. این جعبه قابلیت اتصال به گوشی هوشمند دارای سیستم عامل اندروید و IOS را دارد و با نصب اپلیکیشن مربوطه به راحتی میتوان تنظیمات دلخواه را انجام داد. با استفاده از این دستگاه زمان مصرف دارو به تعویق نمیافتد و از مصرف دوبارهی آن جلوگیری میشود. به همین دلیل برای سالمندان، کودکان و افرادی که نمیتوانند زمان و میزان مصرف داروهای خود را به خاطر بسپارند مناسب است و از عوارض و صدمات مصرف نامناسب دارو مثل مسمومیت دارویی یا اشتباه در مصرف دارو پیشگیری میکند.
نحوهی استفاده از جعبهی داروی هوشمند
کار با این دستگاه بسیار آسان است و تنها از طریق یک گوشی موبایل هوشمند و نصب برنامهی مخصوص میتوان داروها و الگوی مصرف هر کدام را ثبت و کنترل کرد. ثبت داروها در دو حالت دستی و هوشمند امکان پذیر است. در نوع دستی تنظیمات مربوطه از روی جعبه و با استفاده از دکمههای موجود در روی آن انجام میشود. در روش هوشمند باید برنامهی نصب شده را باز کرده و با اسکن کد دارو آن را در حافظهی دستگاه ذخیره کرد. بعد از این که نوع داروها ثبت شد باید از طریق همان برنامه یا به صورت دستی زمان و میزان مصرف هر دارو را مشخص کرد. این تنظیمات برای هر دارو فقط یک بار انجام میشود و تا زمان جایگزین کردن داروی دیگر نیاز نیست که این کارها هر روز انجام شود. این دستگاه در زمان تعیین شده با بوق زدن یا روشن شدن چراغ روی هر محفظه مصرف آن دارو را به فرد یادآوری میکند. درصورتی که در زمان هشدار مصرف دارو فراموش شود با فاصلهی زمانی کمی دوباره هشدار میدهد. این وسیلهی هوشمند مانند یک پرستار از افراد نیازمند مراقبت میکند.
نکات مهم در طراحی جعبهی داروی هوشمند
- از آنجایی که درون این جعبهها مواد دارویی نگهداری میشود قبل از هر چیزی باید به این نکته توجه داشت که در ساخت آنها باید از مواد کاملا بهداشتی استفاده شود تا محیط داخلی برای نگهداری داروها بی خطر و مناسب باشد.
- طراحی قسمت داخلی این وسیله اهمیت زیادی دارد و باید انواع داروها را در نظر گرفت. بخشهای داخلی آن باید به گونهای طراحی شوند که هر دارو به صورت مجزا نگهداری شده و با داروهای دیگر تداخل پیدا نکند. همچنین اندازهی بخشهای داخلی باید برای جایگذاری هرگونه دارو اعم ازکپسول، قرص و حتی داروی تزریقی مناسب باشد.
- بعضی از داروها باید در شرایط محیطی خاص مثل درون یخچال نگهداری شوند یا بعضی از آنها را باید به دور از نور و رطوبت و همراه با پوشش اصلی نگه داشت. در زمان طراحی باید نحوهی نگهداری و نوع هشدار این داروها را مشخص کرد.
- بیشتر افرادی که از جعبههای داروی هوشمند استفاده میکنند سالمندان هستند. بنابراین باید آنها را سبک و قابل حمل طراحی کرد تا در زمان مسافرت و محیط بیرون از منزل نیز به راحتی قابل استفاده باشند. همچنین این افراد معمولا از نظر جسمی کم توان هستند و باید درب محفظهها را به گونهای طراحی کرد که با کمترین نیرو باز شوند.
- درب جعبهها باید از مواد شفاف ساخته شوند تا بتوان مقدار داروی موجود را مشاهده کرد و درصورت نیاز قبل از اتمام آن را تهیه کرد.
- این جعبهها بیشتر از بقیهی وسایل به شستشو و نظافت نیاز دارند. چون درون آنها مواد دارویی نگهداری میشود و محفظههای داخلی که با داروها در ارتباط هستند باید عاری از هرگونه آلودگی باشند. به همین دلیل جعبهها را طوری طراحی میکنند که قسمتهای الکترونیکی و هشدار دهنده از بخشهای نگهداری دارو جدا شده و بقیهی قسمتها قابل شستشو باشند.
- طراحی قسمت الکترونیک این دستگاه نیازمند دقت زیادی است. در بخش تنظیمات آن باید زمان مصرف دارو را در دو حالت ثابت و متغیر در نظر گرفت. چون بعضی داروها باید با فاصلهی زمانی معین ساعتی، روزانه، هفتگی یا حتی ماهانه مصرف شوند و بعضی دیگر به صورت دورهای هستند و زمان مشخصی ندارند. از این رو باید قابلیت تنظیم هر دو مورد را داشته باشد.
- این وسیله با استفاده از صدا، نور یا تصویر زمان و میزان مصرف دارو را یادآوری میکند. بهتر است که در طراحی این جعبهها هشدارهای متنوعی به کار برده شود تا دارو به اشتباه مصرف نشود.
- در قسمت تنظیمات آن باید بازهی زمانی کوتاه مدت و بلند مدت تعریف شود که در تمامی زمانها قابل استفاده باشد. همچنین باید این قابلیت را داشته باشد که در صورت هشدار و عدم مصرف دارو دوباره هشدار دهد و اگر مصرف دارویی فراموش شد آن را نمایش دهد.
- این دستگاه الکترونیکی به وسیلهی باتری کار میکند اما باید به گونهای طراحی شود که در صورت اتمام باتری یا خروج آن از دستگاه، تنظیمات انجام شده از حافظه پاک نشود و صرفا افرادی که از آن استفاده میکنند بتوانند اطلاعات را تغییر بدهند یا به طور کامل پاک کنند.
- این جعبهها بیشتر توسط افراد سالمند استفاده میشوند و ممکن است بر اثر فراموشی آن را گم کنند یا جای آن را به خاطر نیاورند. بنابراین بهتر است در برنامهی هوشمند که روی گوشی موبایل نصب میشود یک قسمت برای پیدا کردن جعبهی دارو طراحی شود تا با اجرای برنامه، جعبه صدا و نور تولید کرده و به راحتی پیدا شود. به طور کلی این جعبه برای راحتی افراد کم حافظه و سالمند تولید میشود و باید تمام نکاتی که آسایش آنها را فراهم میکند در نظر گرفت.
تهیه و تنظیم: شرکت چاپ و بسته بندی کیان مهر