داریوش چیوایی کارشناس اقتصاد سلامت پیرامون لزوم سهولت مجوزدهی برای تاسیس داروخانه به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو گفت: دو سال پیش دیوان عدالت اداری برای اصلاح آئین نامه مجوزدهی به داروخانهها پا پیش گذاشت و دلیل آن، شکایت داروسازی جوان بود که نسبت به شرایط آئین نامه سابق اعتراض داشت. وزارت بهداشت تلاش کرد که این اصلاح به شکلی که دیوان عدالت اداری خواسته، انجام ندهد. این که این موضوع چندین ماه طول کشیده، نشان دهنده تعلل وزارت بهداشت است، ولی نهایتا به اجبار دیوان عدالت اداری، این اصلاح انجام شد.
وی افزود: این اصلاح، تغییرات خوبی را به همراه داشته است. یکی از آنها بحث از بین بردن حد نصاب جمعیتی است. در حالت قبلی به ازای جمعیت شهرها، تعداد داروخانهها محدودیت داشت. مثلا ما افرادی را داشتیم که فارغ التحصیل شده اند و مایل به راه اندازی داروخانه هستند، اما به خاطر حد نصاب جمعیتی، در شهری که ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد، یک داروخانه زده شده و با آیین نامه قبلی، عملا یک انحصار را به آن داروخانه داده اند. کسی که چنین قانونی را وضع کرده، میخواهد انحصار در بازار حفظ کند غافل از اینکه با این روشهای عصرحجری نمیتوان بازار را کنترل کرد. اگر از راهبرد از بین بردن انحصار در جمیع شئون اقتصادی استفاده شود، میتوان به راه حل رسید.
چیوایی ادامه داد: جایی خواندم که شرکت مایکروسافت بیش از ۱۴۰ هزار نیرو دارد، ولی هیچکدام را به لحاظ مدرک تحصیلی، مورد بررسی قرار نداده اند و تمرکز، روی توانمندی آن افراد بوده است. میتوان گفت سیستمهای انحصاری مدارک تحصیلی در دیگر جاهای دنیا، دیگر اعتباری ندارد.
این کارشناس اقتصاد سلامت با اشاره به دیگر ایرادات آئین نامه سابق، گفت:البته آیین نامه هنوز دارای اشکالاتی است که یکی از آنها به ارث رسیدن پروانه داروخانه است که وجود آن معنا و مفهومی ندارد. همچنین طبق آئین نامه قبلی فقط داروساز میتواند داروخانه تاسیس کند که منطقی نیست. وقتی شما در خصوص راه اندازی یک مجموعه اقتصادی صحبت میکنید، باید هرکس که توانایی، سرمایه و انگیزه دارد، پای کار بیاید. این بحث در تمام دنیا پذیرفته شده است. این که فقط داروساز بتواند این کار را بکند، مربوط به بخش فنی داروخانه است. مانند بیمارستانها که تاسیس کننده میتواند پزشک نباشد، ولی امور فنی حتما باید به پزشک محول شود. این موضوع نوعی تناقض است. وقتی صدور پروانه فقط برای افراد داروساز است و در کنار آن به ارث رسیدن آن را مجاز میدانند، نشان دهنده تناقض است. چون ممکن است فرزند موسس، داروساز نباشد.
چیوایی در پایان گفت: با افزایش داروخانه ها، اشتغال افزایش مییابد و کیفیت محصولات نیز به علت ایجاد رقابت بالاتر خواهد رفت. بسیاری از جوانان در شهرهای کوچک هستند که میخواهند داروخانه بزنند و اشتغال ایجاد کنند. اگر این موضوع صورت گیرد، گستره خدمات درمانی و دسترسی مردم به آن بیشتر خواهد شد و این اتفاق، بسیار مثبت است.