کد خبر:۹۲۷۴۰۱
گزارش |

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم‌آبی هستند

پروژه انتقال آب بن- بروجن بیش از یک دهه آغاز شده است، هر از گاهی اجرای این پروژه به بهانه‌های مختلف به تعویق می‌افتد؛ مردم چهارمحال و بختیاری امیدوارند با بهره‌برداری این پروژه مشکل آب شرب نیمی از مردم برطرف شود.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه دو رود بزرگ کارون و زاینده رود و بخشی از دز است؛ اما گاهی این سرچشمه با بی آبی و خشکسالی سخت نیز مواجه می‌شود. این استان که در گذشته جزو یکی از استان‌های پر بارش کشور در منطقه زاگرس جنوبی به شمار می‌رفت، اما چند سالی است که به خاطر تغییر شرایط بارش‌های شدید برف و باران در این استان دیگر رخ نداده است.



خشکسالی یک دهه اخیر در چهارمحال و بختیاری

چهارمحال و بختیاری به خاطر قرار گرفتن در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران همواره تامین کننده آب مورد نیاز استان‌های همجواره بوده است؛ اما به این منزله نیست که این استان در تامین آب شرب با مشکلی مواجه نباشد، بیش از نیمی از مردم این استان با مشکل کم آبی مواجه هستند؛ چرا که خشکسالی یک دهه اخیر در چهارمحال و بختیاری بیشترین کاهش منابع آبی را به همراه داشته است.


برای رفع مشکل کم آبی مردمان چهارمحال و بختیاری پروژه انتقال آب بن- بروجن کلید خورد. خط لوله‌ای که از بن آغاز می‌شود و شهر‌های سامان، فرخشهر، سفیددشت، شهرکرد، فرادنبه و بروجن را سیراب می‌کند.


عملیات اجرایی پروژه انتقال آب بن- بروجن در حوضه آبریز زاینده رود از سال ۱۳۹۱ آغاز شد و بنابر اظهارات مدیران استان چهارمحال و بختیاری در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد منابع آب مصرفی این استان در بخش‌های شرب، صنعت و کشاورزی از منابع زیرزمینی برداشت می‌شود، بهره‌برداری از این طرح، آب آشامیدنی و بهداشتی بیش از نیمی از مردم در ۱۱ شهر و ۱۴ روستای در مسیر رودخانه را در این استان تامین خواهد کرد.

 

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند


عمده مسیر پروژه بن-بروجن در استان چهارمحال و بختیاری و حدود ۱۱۰ کیلومتر است؛ اما آبگیر و حدود چندصد متری در خاک یکی از استان‌های همجوار است که دادستان شهرستان مدت نسبتا زیادی دستور توقف این طرح را صادر کرده بود.


این پروژه اولین بار در سفر رئیس دولت نهم به چهارمحال و بختیاری در جلسه هیات دولت به عنوان یک پروژه ملی تصویب شد و در دولت دهم رسما کار لوله‌گذاری آغاز شد. دولت یازدهم نیز برای دومین بار در هیات دولت همان مصوبه دولت نهم را تصویب کرد و معاون اول رئیس‌جمهور فاز دوم اجرای این پروژه را به صورت ویدئو کنفرانس کلنگ‌زنی کرد و تاکید کرد این پروژه باید طبق برنامه زمان بندی اعلام شده (یعنی قرار بود تا پایان سال ۹۶) به بهره‌برداری برسد؛ البته وعده بهره‌برداری از این طرح را وزیر وقت نیرو در سال ۹۵ نیز داده بود که محقق نشد.


مخالف کشاورزان و مسئولان اصفهان با انتقال آب

بر اساس این طرح سالانه ۴۰ میلیون مترمکعب آب از حوضه آبریز زاینده رود با طی مسافتی به طول ۱۲۸ کیلومتر به حوضه آبریز کارون انتقال داده می‌شود. مسئولان چهار محال و بختیاری، اجرای پروژه انتقال آب بن- بروجن برای مردم چهارمحال و بختیاری را حیاتی می‌دانند؛ در حالی که کشاورزان و مسئولان اصفهان از ابتدا با اجرای این طرح موافق نبودند، زیرا معتقدند اجرای این طرح توجیه فنی، زیست محیطی، اقتصادی و بهره‌وری ندارد.

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند


این در حالی است که براساس مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی زاینده رود سهم استان چهارمحال و بختیاری از حوضه آبریز زاینده رود ۲۳۷ میلیون مترمکعب است و ۴۰ میلیون مترمکعب آب انتقالی بن به بروجن به این میزان اضافه شده است که به عقیده مسئولان اصفهان باید برای این مقدار سهم اضافه شده به استان چهارمحال و بختیاری منابع جدیدی در نظر گرفته شود.


اگر چه مدیران و نمایندگان اصفهانی از اجرای این طرح در استان اصفهان جلوگیری کردند؛ اما در سال گذشته معاون امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری خبر داد که ۷۰ درصد از این پروژه پیشرفت فیزیکی داشته که به‌علت مشکلات تملک زمین در استان مجاور (اصفهان) جهت احداث آبگیر شماره یک هم‌چنان نیمه‌تمام باقی مانده است. این پروژه قرار بود تا سال ۱۳۹۹ به اتمام برسد که هنوز به بهربرداری نرسیده است.


اخیرا جمعی از کشاورزان، فعالان محیط زیستی و شهروندان چهارمحال و بختیاری با ایجاد زنجیره انسانی از میدان قمر بنی‌هاشم (ع) به سمت پلیس راه فرخشهر، با طرح‌های انتقال آب مخالفت کردند. سال‌ها در پی خشکسالی‌های متعدد به خصوص در زاگرس جنوبی و فلات مرکزی، طرح‌های انتقال آب به عنوان یکی از راهکار‌های میان مدت برای جبران کم آبی در برخی از مناطق مطرح شده‌اند؛ چندین سال است که طرح‌هایی با عنوان تونل انتقال آب گلاب و بهشت آباد در استان چهارمحال و بختیاری در حال اجرا هست در حالی که هنوز نه مجوزات قانونی را اخذ کرده و نه توجیه کارشناسی دارند، اما با قدرت در حال اجرا هستند؛ مردم چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه طرح‌های انتقال آب دارای مجوز باید اجرا شوند بر عدم اجرای طرح‌های غیرقانونی و مخرب زیست محیطی از جمله گلاب و بهشت آباد تاکید کردند.

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند

 

مسئولان مراقب باشند ماجرای غیزانیه در چهارمحال و بختیاری تکرار نشود

شنیده‌ها حاکی از این است که یکسری از افراد در اصفهان در مخالفت با این پروژه خودروی پیمانکار بخش آبگیر پروژه آبرسانی بن - بروجن، را آتش زدند. در این راستا، حشمتی، دبیر شورای تببین مواضع بسیج دانشجویی استان چهارمحال و بختیاری می‌گوید: مسئولان شورای تامین اصفهان برابر با مصوبه شورای امنیت کشور موظف به تامین امنیت این پروژه هستند.


به گفته حشمتی پروژه انتقال آب درون استانی بن - بروجن که برای احقاق اندکی از حقوق مردم مظلوم و رنجیده استان در سه دولت پیاپی مصوبه و مجوز قانونی دارد پس از چندین سال از وعده‌های پوچ مسئولین مبنی بر افتتاح و بهره‌برداری، اما هنوز اندر خم مشکلات فراوان است و هر روز شاهد تخریب قسمتی از این پروژه حیاتی هستیم.

 

وی می‌افزاید: صراحتا به مسئولین دولتی و به خصوص وزرای کشور و نیرو اعلام می‌داریم این پروژه مستقیماً بر حیات و زندگی مردم اثر دارد و مبادا در تابستان پیش رو غیزانیه‌ای دیگر این بار در استان چهارمحال و بختیاری رقم بخورد که تبعات سنگین امنیتی و اجتماعی آن گریبان آقایان را در واپسین طول عمر مسئولیتشان خواهد گرفت.

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند


این فعال دانشجویی می‌گوید: نکته دیگر اینکه از این پس مردم غیور استان چهارمحال و بختیاری مماشات نخواهند کرد و اجازه انتقال یک قطره آب را به استان‌های دیگر بدون مجوز‌های زیست محیطی و بدون تامین نیاز مبدا نخواهند داد.

 

در این راستا، اقبال عباسی، استاندار چهارمحال و بختیاری، در واکنش به اقدام خودسرانه یکسری افراد در به آتش زدن خودروی پیمانکار بخش آبگیر پروژه آبرسانی بن به بروجن، می‌گوید: این پروژه مصوبات لازم برای اجرا را از سه دولت اخذ کرده است، همچنین برای اجرای این پروژه اعتبار ملی نیز در نظر گرفته شده است.


استاندار چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه برای جذب پیمانکار جهت احداث آبگیر پروژه آبرسانی بن - بروجن وزارت نیرو مجوزات لازم را صادر کرده است، می‌افزاید: پیمانکار برای انجام عملیات احداث آبگیر کارگاه موردنیاز را تجهیز کرده است، اما متاسفانه افراد خودسر برای دومین بار اقدام به تخریب محل آبگیر کرده‌اند.

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند

 

تعلل وزارت نیرو در واگذاری زمین برای ساخت آبگیر 

احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس با انتقاد از آتش زدن خودروی پیمانکار پروژه انتقال آب بن_بروجن، می‌گوید: این در حالیست که استاندار اصفهان مکلف به تامین امنیت اجرای پروژه انتقال آب بن_بروجن بوده است، همچنین وزارت نیرو در واگذاری زمین برای ساخت آبگیر پروژه تعلل کرده است.


نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس ادامه داد: بنده به عنوان نماینده مردم در دفاع از حقوق استان از وزیر نیرو، استاندار و مسئولان  آب منطقه‌ای اصفهان به علت ترک فعل، هم به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی و هم به سازمان بازرسی شکایت خواهم کرد و انتظار پیگیری، اجرای قانون و عدالت را دارم.


وی می‌افزاید: طبق بند‌های دوم و سوم اصل ۱۵۶ قانون اساسی و همچنین قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و وظیفه قانونی قوه قضائیه بر حفظ حقوق عامه و نظارت بر حسن اجرای قوانین و با توجه به احکام مقرر در مواد ۹۰، ۹۱، و ۹۲ قانون مدیریت خدمات کشوری هر مسئولی که به وظیفه قانونی عمل نکند مرتکب ترک فعل شده و مجرم شناخته می‌شود.

 

تعویق پروژه انتقال آب بن - بروجن به بهانه‌های مختلف / نیمی از مردم چهارمحال و بختیاری در کم آبی بسر می‌برند

انتقال آب بن- بروجن از بزرگ‌ترین پروژه‌های چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود که بیش از یک دهه آغاز شده است، اما تاکنون به اتمام نرسیده، هر از گاهی اجرای این پروژه چندین ماه به بهانه‌های مختلف به تعویق می‌افتد مردم استان امیدوارند با بهربرداری این پروژه مشکل آب شرب برطرف شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار