، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز یکشنبه به مناسبت «روز اروپا» تاکید کرد که اتحادیه اروپا نیازمند ترکیه بوده و آنکارا با وجود موانع، همچنان منتظر عضویت در اتحادیه اروپاست.
اردوغان اضافه کرد: «مانع بزرگ در برابر اتحادیه اروپا برای تبدیل شدن به بازیگر جهانی قدرتمند، عدم صبر و نبود دیدگاهی راهبردی است».
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد که اتحادیه اروپا نیازمند ساختار سازمانی جدید و موثر بوده و سازوکارهای تصمیمگیری در اتحادیه اروپا باید مورد بازبینی قرار بگیرد.
اردوغان افزود: «کاملا آشکار است که اتحادیه اروپا بدون مشارکت و حمایت ترکیه، قادر نخواهد بود به صورت قدرتمند حضور یابد».
وی گفت که ترکیه همچنان به هدف راهبردی خود برای عضویت در اتحادیه اروپا با وجود موانع و معیارهای دوگانهای که با آن مواجه است، ادامه میدهد».
در ماههای گذشته اقدامات اکتشافی ترکیه در شرق دریایی مدیترانه به تشدید تنشها میان این کشور و کشورهای اروپایی منجر شده است. یونان و قبرس به همراه برخی کشورهای اروپایی میگویند که اقدامات ترکیه غیرقانونی و تنشآمیز است و به آنکارا درباره تبعات این اقدامات هشدار دادهاند. ترکیه، اما اعلام کرده که این کشور تنها در حال تامین حقوق خود در این دریا و دریاهای سیاه و اژه است.
از سوی دیگر رئیسجمهور ترکیه طی هفتههای اخیر دو سند را به امضا درآورد که یکی از آنها سند خروج این کشور از کنوانسیون استانبول بود که این تصمیم موجی از انتقادات جامعه بینالمللی را برانگیخت و اتحادیه اروپا آن را پیام خطرناک دولت ترکیه علیه زنان توصیف کرد.
با این حال دفتر ریاستجمهوری ترکیه در بیانیهای در خصوص این تصمیم توضیح داد که دلیل خروج یکجانبه آنکارا از این پیمان به دلیل آن بوده که بخشهایی به این پیمان افزوده شده است که خلاف ارزشهای اخلاقی آنکارا بوده است.
پیمان استانبول در سال ۲۰۱۱ به امضای ۱۳ کشور عضو شورای اروپا در استانبول درآمد و هدف آن مقابله با خشونت علیه زنان، خشونت خانگی، تجاوز در زندگی زناشویی و هرگونه آزار و اذیت و تبعیض علیه زنان توصیف شده است و در حال حاضر ۴۵ کشور عضو این پیمان هستند.
طبق گزارش شبکه «یورونیوز»، ترکیه نخستین کشوری بود که این کنوانسیون را که اولین دستورالعمل قانونی و الزامآور برای مقابله با خشونت علیه زنان است و بر پیشگیری از خشونت خانگی، حمایت و محافظت از قربانیان و پیگیرد قانونی متخلفین تاکید دارد، تصویب کرد.