به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، شبکه المسیره در گزارشی با اشاره به سفر «مارتین گریفیث» نماینده سازمان ملل در امور یمن و دیدار با «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن آورده است: صنعا دربهای خود را به روی «گریفیث» گشود و شواهد از پیشرفت مذاکرات «یمنی-امریکایی» حکایت دارد. آیا دود سفید از مسقط به زودی بلند خواهد شد؟
پس از حدود یکسال قطعی ارتباط، صنعا دربهای خود را به «مارتین گریفیث» نماینده سازمان ملل در امور یمن باز کرد و متعاقب آن با «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن دیدار کرد و این چند روز پس از اینکه نماینده سازمان ملل در امور یمن با «محمد عبدالسلام» رئیس هیئت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن دیدار کرده بود، رخ داد.
المسیره در گزارش خود آورده است: برخی منابع در صنعا اعلام کردند که نماینده سازمان ملل این بار نزد خود طرح جدیدی دارد که شروط صنعا را برآورده میسازد و از همین رو است که مقامات صنعا با پذیرش او موافقت کردهاند. وی تضمینهایی از سوی آمریکاییها دارد زیرا قبلا «محمد عبدالسلام» علت عدم استقبال از نماینده سازمان ملل از سوی صنعا را نداشتن طرح جدید از سوی وی دانسته بود.
شبکه المسیره گزارش داد: طی سال گذشته مواضع «گریفیث» بر جانبداری کامل از آمریکا به ویژه پس از اینکه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، «تیم لیندرکینگ» را به عنوان فرستاده آمریکا در امور یمن تعیین کرد، استوار بود و وی به صندوق پستی مواضع آمریکا و تشریح دیدگاههای کشورش بریتانیا تبدیل شده بود.
«گریفیث» قبل از رسیدن به صنعا در روز شنبه گذشته با فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن دیدار کرده بود و احتمال داده میشود که وی موافقت یا تضمین آمریکا به طرحی که به عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله و مقامات صنعا را میدهد، را گرفته است.
در جریان دیدار غیرمستقیم فرستاده ویژه آمریکا در امور یمن با مقامات صنعا از طریق طرف عمانی، صنعا بر موضع قوی خود مبنی بر جدا بودن پرونده انسانی از سیاسی تاکید کرده بود و اینکه اجازه ارتباط این دو را نخواهد داد و «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله هم در دیدار با «گریفیث» به طور آشکار اعلام کرد که موضوعات انسان دوستانه محل چانه زنی نیست و چکی نیست که به نفع ائتلاف یا طرف دیگر نقد شود.
صنعا بر پایان جنگ و محاصره قبل از هر گفتگوی سیاسی که به صلح منجر شود، اصرار دارد.
المسیره گزارش داد: همزمان با رسیدن «گریفیث» به صنعا حملات ائتلاف سعودی به مأرب که درگیری در اطراف و چند کیلومتری آن جریان دارد، تشدید شد. روز یکشنبه بیش از 24 حمله هوایی به مأرب انجام شد. بر اساس گزارش و اطلاعات دریافتی جنگندههای سعودی، اماراتی و شاید اسرائیلی و آمریکایی در نبرد مشارکت دارند و حتی اهداف کوچک را هم هدف قرار میدهند.
این در حالی است که فایل ویدئویی منتشر شده است که یکی از حملات هوایی نیروهای «هادی» که در بیست متری از نیروهای صنعا قرار داشتند را هدف قرار داده است. جنگندههایی که لحظهای آسمان مأرب را ترک نمیکنند موضع نیروهای «هادی» را هدف قرار داده و همه آنها را کشتند و این سریال اشتباهات مکرری است که کثرت حملات سبب آن شده است. در هر حالی که باید از بالگرد در این نوع حملات استفاده شود اما از ترس هدف قرار گرفتن به جنگنده روی آورده شده است.
المسیره در ادامه با اشاره به اینکه طی ماههای گذشته در جبهههای مأرب و ساحل غربی یمنی بسیاری از نیروهای وابسته به ائتلاف جدا شدهاند، گزارش داد: بسیاری هم کشته شدهاند که جزئیات آن تاکنون منتشر نشده است از جمله سرتیپ «محمد شعلان»، «ناجی الوایلی» و دیگر فرماندهان بارز وابسته به ائتلاف سعودی.
منابع میدانی از تشدید درگیری در اطراف مأرب پس از آرامشی که به خاطر احترام به عید فطر برقرار بود، خبر دادند و اعلام کردند: نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن به پیشروی به سوی شهر ادامه میدهند و چراغهای شهر برای نیروهای صنعا قابل مشاهده است و در فاصله نزدیکی از آن قرار دارند.
این در حالی است که نیروهای مزدور و وابسته به ائتلاف دچار فروپاشی و سرخوردگی هستند و عبور و مرور موتور سیکلتها را در شهر مأرب تا اطلاع ثانوی طبق آخرین تصمیمات حاکم دولت دست نشانده در این شهر، ممنوع کردهاند.
به همان اندازه که نبرد مأرب بر پیچیدگی روند مذاکرات در مسقط افزود به همان اندازه امروز گرهگشا است، صنعا در نبردی بدون توجه به فشارها به سر میبرد که آمریکا را مجبور به تن دادن به ادامه گفتگو و امتیازدهی کرده است و شاید آنچه «گریفیث» با خود دارد، یکی از این امتیازها باشد؛ اما مهمترین موضوع به توسعه نبرد مأرب است.
آمریکاییها و به همراه آنها سعودی اذعان دارند که نیروی هوایی و حملات شدید به تنهایی است که شهر را تاکنون نگه داشته است و گرنه ظرف چند روز اگر نگوییم چند ساعت، سقوط میکرد.
تحولات نبرد مأرب و مخالفت صنعا با همه فشارهای بین المللی علیه آن و نیز پیشنهادها برای توقف این نبرد، علت اصلی توجه به خواسته های دولت نجات ملی یمن و حضور گریفیث به صنعا یکسال پس از قطع رابطه با آن است.
«پاتریک ثیروس» سفیر سابق آمریکا در چند کشور عربی در واکنش به سفر «گریفیث» از صنعا به شبکه الجزیره گفت: «پیشرفتهایی در مذاکرات حاصل شده است و حوثیها خواستههایی درباره تضمین دارند و آمریکاییها این تضمین را دارند. ادامه نبرد در مأرب گام بعدی و نتیجه آن مشخص میکند که چه خواهد شد عموما ما در راستای آتش بس حرکت میکنیم اما به نظر من فشار برای توقف جنگ مأرب وجود دارد و حوثیها دست بالا را فعلا دارند و آنها روند مذاکرات را در دست دارند و همه منتظر نتیجه نبرد مأرب هستند».
المسیره در ادامه گزارش خود آورده است: یک روز قبل از رسیدن «گریفیث» به صنعا وزیر خارجه عمان اعلام کرد که آتش بس و سرازیر شدن کمکها دروازه حل بحران یمن است. وی مذاکرات با «تیم لیندرکینگ» در مسقط را مثبت توصیف کرد.
این رسانه در ادامه گزارش داد: اطلاعات رد و بدل شده میان طرفهای آمریکایی و عمانی نشان دهنده این است که تفکیک مسایل انسانی و سیاسی مهمترین بندهای طرحی که «گریفیث» با خود دارد. این طرح برآورده کننده خواسته صنعا و مورد موافقت واشنگتن و نماینده آن که در مسقط است، میباشد.
المسیره در پایان اعلام کرد: چند ساعت پس از این «مارتین گریفیث» پس از ترک صنعا نشست خبری برگزار میکند و احتمال خبر غافلگیر کننده از سوی «گریفیث» میرود. دود سفید از صنعا بلند نخواهد شد بلکه از مسقط جایی که هیئت های مذاکره کننده واقعی یعنی «عبدالسلام» و «لیندرکینگ» حضور دارند، بلند خواهد شد. نقش مثبت عمان هم به مواضع مثبت دیگر عمان در قبال یمن افزوده خواهد شد و برای آن در آینده با توجه به ظهور یمن قوی در منطقه، محاسبه خواهد شد. همیشه پایان جنگها شاهد شدیدترین نبردهاست و همواره تنها غایب از مذاکرات صلح آنانی هستند که به کشور خود خیانت کرده و این وصف حال مزدوران در جنگهاست و تاریخ تکرار میشود.