به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «۸صبح» افغانستان امروز سه شنبه به نقل از این هیأت اعلام کرد که آتشسوزی به دلیل غفلت کارمندان گمرک، بخش محافظت عمومی و شرکت تیسیآرسی (TCRC) که مسئول کنترل کیفیت مواد نفتی و گاز در مرز اسلام قلعه میباشد، رخ داده است.
بر اساس این گزارش، در این حادثه علاوه بر این نهادها، برخی بازرگانان نیز مواد نفتی را به نام کالاهای دیگر تجاری وارد گمرک کرده و تخلفاتی انجام داده اند.
این هیأت افرادی را که در رویداد آتش سوزی مقصر شناخته شدهاند به دادگاه معرفی کرده و اعلام کرده است که در این حادثه یکهزارو ۲۵۰ کامیون، تریلی و خودرو در اثر آتش سوزی از بین رفته اند. همچنین میزان خسارات وارده ۳۳ میلیون دلار برآورد شده است.
بر اساس این گزارش، دولت افغانستان حدود ۸ میلیون دلار برای پرداخت خسارت به بازرگانان و صاحبان خودرو، کامیون و تریلیها اختصاص داده است که پس از بررسی حقوقی با شرکت تیسیآرسی پرداخت خواهد شد.
در همین حال مالکان کامیونها میگویند که شرکت تیسیآرسی مقصر اصلی آتشسوزی است و باید کل خسارات وارد شده را پرداخت کند.
«احمدتمیم عظیمی» سخنگوی امور رسیدگی به حوادث طبیعی هم گفته است که هیأت در ۱۵ روز این حادثه را بررسی کرده و این بررسیها حاکی است شرکت تی سی آرسی که زیر نظر اداره «نورم و استاندارد» افغانستان جهت کنترل کیفیت مواد نفتی و گاز کار میکند، هنگام نمونهگیری از گاز، بیتوجهی کرده است.
عظیمی افزود: این شرکت هنگام نمونه گیری و تست گاز مایع بی توجهی کرده و در محل تجمع تانکرهای نفت و گاز اقدام به آزمایش کرده که در همین زمان استارت یک دستگاه موتورسیکلت باعث جرقه و آتش گرفتن گاز مایع شده است.
وی اضافه کرد: پس از آتش گرفتن تانکر گاز مایع یک کامیون از محل حادثه اقدام به فرار کرده است که توسط پلیس هدف شلیک قرار گرفته و پنچر شدن لاستیک آن در منطقه خروجی گمرک، باعث مسدود شدن مسیر خروجی گردیده است.
همچنین سخنگوی دولت در امور حوادث طبیعی گفته است که به ۴۵ کامیون و تریلی مربوط به کشورهای ترکیه و ایران که بیمه هستند، خسارت پرداخت نخواهد کرد.
گمرک اسلام قلعه در ۲۵ بهمن ماه ۱۳۹۹ دچار آتش سوزی گردید که در آن میلیونها دلار به بازرگانان افغانستانی و ایرانی خسارت وارد شد. این آتش سوزی با همکاری آتش نشانان ایرانی خاموش شد و از خسارات بیشتر جلوگیری به عمل آمد.