به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نمایندگان آمریکا و اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی بیانیههای جداگانه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از اقدام ایران در تعلیق پروتکل الحاقی و آنچه «تداوم نقض برجام از سوی ایران» خواندند، ابراز نگرانی کردند.
نماینده اتحادیه اروپا طی بیانیهای که متن آن در پایگاه اطلاعرسانی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا منتشر شده است، اظهار داشت: «اتحادیه اروپا عمیقاً از تصمیم ایران برای تعلیق اجرای اقدامات شفافکننده تصریحشده در برجام از جمله پروتکل الحاقی که اجرای آن از روز 23 فوریه 2021 [5 اسفند 1399] تعلیق شده است، نگران است. این اقدام دسترسی و نظارت آژانس بر تأسیسات و فعالیتهای هستهای و اطلاعات مربوط به آنها را به میزان چشمگیری کاهش داده است.»
اتحادیه اروپا در این بیانیه همچنین مراتب نگرانی عمیق خود از آنچه «تداوم نقض برجام از سوی ایران» خوانده است را ابراز داشته و از رسیدن ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به 16 برابر سقف تعیینشده در برجام، غنیسازی اورانیوم در سطح 60 درصد، نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته و تولید بیش از 2 کیلوگرم فلز اورانیوم، به عنوان مصادیق نقض برجام از سوی ایران نام برده است.
این در حالی است که ایران همه این اقدامات را مطابق بند 36 برجام و در پاسخ به کوتاهی طرفهای اروپایی از عمل به تهداتشان در برجام پس از خروج آمریکا از این توافق انجام داده و تأکید کرده است که در صورت اجرای کامل برجام از سوی طرفهای دیگر حاضر است اجرای تعهدات هستهای خود را از سر گیرد.
علاوه بر اتحادیه اروپا، نمایندگی آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین نیز طی بیانیهای در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد: «ما قویاً از ایران میخواهیم که از هرگونه اقدامی که از جمعآوری اطلاعات یا دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اطلاعات لازم جلوگیری میکند، بپرهیزد. چنین اقداماتی بهطور جدی باعث پیچده شدن تلاشهای برای دستیابی به یک تفاهم در راستای بازگشت ایران به تعهداتش ذیل برجام در مقابل بازگشت ایالات متحده به برجام خواهد شد.»
خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی مدعی شد که انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا قصد ندارند در نشست جدید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین -که از روز دوشنبه هفته جاری آغاز شده و تا روز جمعه ادامه خواهد یافت- بحث صدور قطعنامه علیه ایران را دنبال کنند.
با این حال، یک دیپلمات غربی در گفتگو با رویترز بر ضرورت صدور «بیانیههای قوی» علیه ایران از سوی طرفهای غربی تأکید کرد.
آمریکا و تروئیکای اروپایی پیش از این نیز در اواسط اسفندماه بحث صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهمنظور اعمال فشار بر ایران مطرح کرده بودند، اما در نهایت مجبور به عقبنشینی شدند و صرفاً به صدور بیانیه اکتفا کردند.