گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ساخت و ساز مسکن و پاسخ به یکی از اساسیترین نیازهای زندگی بشر، یعنی تامین سرپناه مناسب و آبرومندانه یکی از موضوعات محوری مورد نظر مردم در مناظرهها و تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری است که به نظر نمیرسد آنچه به عنوان برنامه یا راهکار برای حل این مشکل از سوی کاندیداها ارائه شده باشد، حلال دغدغههای مردم در بخش مسکن باشد. با این حال امید به روی کار آمدن دولتی قوی ومقتدر برای کمک به تامین مسکن اقشار نیازمند را نباید از دست داد، لذا همکاری و همراهی کارشناسان مسکن با دولت آینده و ارائه نظرات کارشناسی و راهکارهای اساسی میتواند بخشی از خاطر مردم را در مساله تامین مسکن در سالهای آینده آرام کند. سید محمود فاطمی عقدا؛ معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی و کارشناس مسکن در گفتگو با دانشجو به حواشی اشارههایی که در مناظره یا تبلیغات انتخابات به مساله مسکن شد اشاره کرده، ضمن تشریح برنامههای نامزدهای ریاست جمهوری در بخش مسکن، چند راهکار برای افزایش ساخت و ساز و عبور از تورم بخش مسکن ارائه داده است که در ادامه میخوانید.
سید محمود فاطمی عقدا در گفتگو با دانشجو به اهمیت موضوع مسکن در اقتصاد و عدم توجه نامزدهای انتخاباتی به صورت جدی به این مقوله مهم پرداخت و گفت: در حال حاضر بحث تامین مسکن یکی از مهمترین مباحث اقتصادی و نیازهای مردم است که دولت سیزدهم برای اقشار مختلف جامعه بخصوص قشر متوسط به پایین فکر اساسی و علاج نهایی پیدا کند. با اینکه تامین مسکن یکی از مهمترین نیازهای مردم و بخش مهمی درتوسعه اقتصاد به شمار میرود، متاسفانه نامزدهای ریاست جمهوری به صورت اساسی به ارائه برنامههای خود حول حل دغدغه تامین مسکن نپرداختند، هر چند برخی از نامزدها برنامههای جامع تری نسبت دیگری ارائه دادند، اما این موارد نتوانست انتظاراتی که از توجه تام به حل مشکل تامین مسکن میرفت را برآورده کند.
فاطمی عقدا با اشاره به اینکه مسکن یک مساله اقتصادی و اجتماعی اصلی کشور به شمار میرود گفت: نه تنها در حوزه اقتصادی، بلکه در حوزههای اجتماعی و فرهنگی تامین مسکن امری ضروری برای کشور اسلامی است، از این رو هر فردی با هر گرایش سیاسی که سکان اداره امور کشور را برای چهار سال آینده به دست میگیرد، بالاجبار باید به سمت ساخت و ساز مسکن هم به علت مطالبه عمومی مردم وهم به لحاظ فعال سازی چرخه اقتصاد برود چرا که مسکن موتور محرک توسعه اقتصاد به شمار میرود.
معاون اسبق وزارت راه و شهرسازی در ادامه خاطر نشان کرد: شاید به دلیل عدم نیازهای انباشت شده مسکن، دولتهای قبلی میتوانستند به صورت صد درصدی به بحث ساخت و ساز ورود نکنند، اما به دلیل نیاز انباشت شدهای که از بی عملی دولت فعلی در هشت سال گذشته دربخش مسکن به کشور تحمیل شده، دولت بعدی مجبور است به سرعت برنامههای کارآمدی برای ساخت و ساز را در دستور کار خود قرار دهد.
وی دراین باره تصریح کرد: به دلیل بی توجهی دولت آقای روحانی به ساخت و ساز مسکن در حال حاضر حداقل ۶ میلیون نیاز انباشته به واحد مسکونی در کشور وجود دارد که اگر دولت سالی ۱ میلیون واحد بسازد، شش سال آینده، نیاز امروز کشور تامین میشود! لذا ورود سریع دولت بعدی به موضوع تامین مسکن برای اقتصاد و جامعه یک امر حیاتی به شمار میرود.
سید محمود فاطمی عقدا یکی از چالشهای پیش روی دولت آینده در ساخت و ساز مسکن را بحث زمین خواند و دراین باره گفت: بحث تامین زمین یکی از مسائل اصلی دولت آینده است، یعنی دولت آینده از اکنون باید به موضوع حل زمین ارزان یا رایگان برای ساخت و سازهای بیشتر فکر کند، بنابراین انتظار داشتیم نامزدهای ریاست جمهوری در برنامههای خود راهکارهای حل معضل زمین ارزان را برای مردم تشریح کنند که برای کلانشهرها و ایجاد شهرکهای اقماری نزدیک شهرهای بزرگ چه برنامهای دارند؟
وی درادامه توضیح داد: نامزدهای ریاست جمهوری باید به موضوعاتی مثل ساختن واحدهای مسکونی در حاشیه شهرهای بزرگ یا بارگذاری جمعیتی درروستاها توجه میکردند و برنامههای خود را به مردم توضیح میدادند که متاسفانه توضیحات جامعی در این باره ارائه نشد.
کارشناس مسکن در ادامه بر اهمیت بحث حمل و نقل درساخت و سازهای شهری اشاره کرد و گفت: یکی از ایرادت مسکن مهر این بود که متاسفانه دولت قبل از ساخت وساز به بحث حمل و نقل سریع از شهرهای بزرگ به حاشیه شهرها فکر نکرد، این مشکل در دولت بعدی و ساخت و سازهای آتی باید حل شود چرا که اگر مسکن در کنار حمل و نقل آسان و ارزان دیده نشود، مردم تمایل چندانی به استفاده از مسکنهای ساخته شده در اطراف شهرهای بزرگ ندارند. کرایههای بالا و اتلاف وقتی که در سفرهای بین شهری بر مردم تحمیل میشود مانع بزرگی برای استقبال از مالکیت واحدهای خارج از شهرهای بزرگ است.
سید محمود فاطمی عقدا درباره تامین منابع مالی ساخت و ساز مسکن توسط دولت گفت: یکی ازموارد مهمی که انتظار داشتیم نامزدهای ریاست جمهوری که بحث ساخت و ساز مسکن را در برنامههای خود لحاظ کرده بودند، بدان بپردازند، موضوع تامین منابع مالی انبوه سازی هاست. مشارکت با بخش خصوصی یا استقراض از نظام بانکی، این موارد ابهاماتی است که نامزدهای ریاست جمهوری آن را شفاف نکردند، لذا این موارد برای مردم بی پاسخ مانده است.
معاون اسبق وزارت راه و شهر سازی در ادامه توضیح داد: اگر دولت آینده میخواهد در حوزه مسکن موفق باشد باید منابع مالی و تسهیلات بخش مسکن را به صورت شفاف مشخص کند، چرا که اگر به دنبال تداوم روند فعلی یعنی، اعطای تسهیلات در جهت افزایش تقاضا و خرید باشد این مساله بحث برانگیز است، چرا که اثرات تورمی چنین تصمیماتی بار بیشتری به اقشار ضعیف جامعه تحمیل میکند. به هر حال دولت آینده زمانی درامر ساخت و ساز مسکن موفق خواهد بود که براساس کار کارشناسی شده به طرف عرضه و تولید توجه کند وتسهیلات را به سمت ساخت و ساز و تولید مسکن آن هم در مشارکت با بخش خصوصی هدایت کند، متاسفانه موارد اشاره شده در بحثهای اقتصادی نامزدهای ریاست جمهوری دیده نشد، در حالی که منتظر بودیم ببینیم دولت آینده منابع مورد نیاز تولید مسکن را چگونه تامین میکند؟ آیا منابع از صندوق حمایت از مسکن مصوب مجلس برداشت میشود یا از سایر منابع؟ به هر حال ساخت حداقل یک میلیون واحد مسکونی درسال بودجه قابل تاملی میطلبد، از این رو انتظار میرود دولت آینده برنامههای مطلوبی برای تامین هزینههای مسکن بدون تحمیل فشار تورمی به مردم در نظر داشته باشد تا بخشی از مشکل مسکن مردم حل شود و در کنار آن شاهد توسعه بخشهای مختلف اقتصاد که با مسکن رشد میکنند باشیم.