به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
قَدْ یَعْلَمُ اللَّهُ الْمُعَوِّقِینَ مِنْکُمْ وَالْقَائِلِینَ لِإِخْوَانِهِمْ هَلُمَّ إِلَیْنَا ۖ وَلَا یَأْتُونَ الْبَأْسَ إِلَّا قَلِیلًا
محققا خدا از حال آن مردم (منافق) که مسلمین را از جنگ میترسانند و باز میدارند و به برادران (و طایفه) خود میگویند: با ما متفق باشید (نه با مؤمنان) به خوبی آگاه است، و آنها جز اندک زمانی (آن هم برای نفاق و ریا کاری) به جنگ حاضر نمیشوند.
فایل صوتی تلاوت آیه ۱۸ سوره احزاب
«معوق» به معنای باز دارنده و «بأس» به معنای سختی و میدان کارزار و جهاد است. مراد از جمله «الْقائِلِینَ لِإِخْوانِهِمْ»، دعوت منافقان از مسلمانان ضعیف الایمان برای ترک جبهه است.
در قرآن به انواع برادری اشاره شده است:
الف:برادری طبیعی که از طریق والدین میباشد.
ب:برادری دینی که به واسطهی هم کیشی حاصل میشود «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَهٌ»
ج:برادری سیاسی و حزبی که در این آیه به آن اشاره شده است.
د:برادری رفتاری که به واسطه پیروی حاصل میشود. چنانکه مبذّرین، برادران شیطان معرّفی شده اند. «إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کانُوا إِخْوانَ الشَّیاطِینِ»
۱- خداوند به تمام حرکات و تبلیغات سوء دشمنان، آگاه است. «یَعْلَمُ اللّهُ»
۲- منافقان بزدل که خود از جبهه فرار میکنند، مانع حضور دیگران در جبهه میشوند. «اَلْمُعَوِّقِینَ ... اَلْقائِلِینَ»
۳- هر گونه دلسرد کردن رزمندگان، نزد خداوند گناه است. «یَعْلَمُ اللّهُ ... اَلْقائِلِینَ ... هَلُمَّ إِلَیْنا»
۴- جبهه رفتن مهم نیست، جبهه ماندن مهم است. «لا یَأْتُونَ الْبَأْسَ إِلاّ قَلِیلاً»