به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فاطمه آزموده_ شاید بارها برای شما هم این اتفاق رخ داده باشد که پس از مراجعه به مطب پزشک، با فهرستی بلند بالا از داروها مواجه شوید. داروهایی که حتی از نظر یک غیر متخصص این حوزه نیز، کاملا غیر ضروری است. یا پس از تجویز داروها، این جملهی تکراری را بشنوید: «به فلان داروخانه در فلان آدرس مراجعه کن، حتما آنجا پیدا میشود.» بله متاسفانه این پدیده این روزها به صورت گستردهتری در حوزهی درمانی کشور اتفاق میافتد و گاها با پزشکانی روبرو هستیم که از این راه مازاد درآمد دارند، پدیدهای به نام پورسانت پزشکی.
متاسفانه با غالب شدن منافع اقتصادی در زندگی انسان، تعدادی از پزشکان نیز با وسوسهی کسب سود و مزایای بیشتر در این مسیر گام نهادند. البته علاوه بر تجویز داروهای غیر ضروری برای کسب پورسانت، امروزه شاهد مسائل دیگری از این دست و گرفتن هزینه های سنگین از بیماران، در حوزهی پزشکی هستیم.
مسائلی همچون بستری بیمورد بیمار برای کسب سود بیشتر، ارجاع بیمار به آزمایشگاههای از پیش تعیینشده و انجام آزمایشات غیر ضروری، دریافت هزینه های هنگفت برای کشیدن بخیه، کشاندن بیمار به مطب برای چک کردن یک جواب آزمایش و دریافت ویزیت برای همان چند دقیقهی کوتاه و. با در نظر داشتن همین موارد، باید یادآور شوم که بار سنگینی بر دوش بیماران قرار میگیرد و کم کم سلامت را به سمت و سوی کالایی شدن پیش میبرد. البته به یاد داشتن این نکته نیز ضروری است که تمامی پزشکان دست به چنین اقداماتی نمیزنند، اما در موارد مختلف، چنین اخباری گزارش شده است.
طرف قرارداد این پزشکان و گاها مراکز درمانی، داروخانهها و شرکتهای مختلف دارویی هستند. حتی در مواردی مشاهده شده است که ویزیتورهای این شرکتها، به مطب پزشکان مختلف مراجعه کرده و اقدام به معرفی داروهای تولیدی شرکت میکنند. این قراردادها با هدف فروش بیشتر دارو، توسط پزشک بسته میشود که در مقابل مزایایی نیز دریافت خواهد کرد. مزایایی همچون پول، سکه، دریافت هدایا در مناسبهای مختلف و گاها سفرهای خارجی با هدف شرکت در همایشهای علمی پژوهشی. اما سوال اینجاست که چه شرکتها و داروخانه هایی بیشتر دست به این اقدامات میزنند؟ براساس آمارها میتوان نتیجهگیری کرد که شرکتها و داروخانه های تازهتاسیس که عمدتا از مراجعین کمتری هم برخوردار هستند، به چنین قراردادهایی روی میآورند. طبق روایات یکی از مدیران شرکتهای داخلی پخش دارو، این شخص در مراسمی برای معرفی داروهای تولیدی جدید حضور داشته است و در آن جلسه پزشکان سرشناسی نیز حاضر بودند. پس از معرفی داروهای مورد نظر اکثر پزشکان حاضر در جمع با وجود تایید کارایی داروهای مورد نظر، در ازای تجویز آنها خواهان دریافت مزایای مادی و سفرهای خارجی بودند. این یعنی حتی با وجود موثر بودن این داروها عدهای از پزشکان تنها به جنبهی اقتصادی قضیه توجه دارند. این روایت، تصویری از رواج این پدیده در حوزهی پزشکی کشور را به خوبی ترسیم میکند.
در حال حاضر از محدود راههای مقابله با این اقدامات در حوزهی دارویی، نظارت دقیق بر روی نسخههای تجویزی پزشکان است. به نظر میرسد راهاندازی گستردهی نسخههای الکترونیکی به خوبی بتواند نظارت در این حوزه را افزایش دهد. چرا که در صورت تعدد تجویز چند نوع دارو یا داروهای خاص یک داروخانه، در نسخه یک پزشک بتوان به غیرمعمول بودن شرایط پی برد. روش بعدی نیز میتواند دخالت گستردهتر بیمهها در پوششهای دارویی باشد. چرا که در حال حاضر مانور در این حوزه بر روی داروهای فاقد تحت پوشش بیمه همچون داروهای پوست، مو و زیبایی است. به نظر میرسد با پوشش بیمهای بالاتر نیز بتوان تا حدی از این اتفاقات جلوگیری کرد.
در حالی که در بسیاری از کشورها، چنین اقداماتی جرم تلقی میشود و در مواردی نیز میتواند جرائم مختلفی برای افراد خاطی به همراه داشته باشد، در ایران عمدتا برخورد شدیدی با این مسئله صورت نمیگیرد و مجازات سنگینی در پی ندارد. به نظر میرسد همین امر تا به امروز بستر لازم برای این نوع از واسطهگری و دلالی را رواج داده است. همانطور که عنوان شد در کشورهای مختلف دنیا واسطهگری پزشکان مجازاتهایی همچون پرداخت جریمهی نقدی، زندان، جرائم مدنی و حتی لغو پروانهی طبابت پزشک و فعالیت شرکت دارویی و داروخانه را به همراه دارد. در حالی که در ایران این اتفاق عمدتا با اخطارهای شفاهی و کتبی به فرد متخلف فراموش میشود.
امیرمحمد فرخی بازاریاب حوزهی پزشکی در گفتگو با خبرگزاری دانشجو وجود این پدیده در سیستم بهداشتی کشور را تایید کرد. به گفتهی ایشان وجود چنین قرادهایی در میان شرکتهای پخش دارو و داروخانهها، غیرقابل اجتناب و تا حدی پذیرفته شده است. اما آنچه به عنوان یک معضل مطرح است، ثبت چنین قراردادهایی بین شرکتهای پخش دارو و داروخانه ها و برخی از پزشکان است. به گفته فرخی در چند سال اخیر با توجه به رقابت بیشتر در حوزهی زیبایی و کسب سود بیشتر از مواد آرایشی و بهداشتی و داروهای پوست و مو، چنین قراردادهایی بیشتر در این حوزه به ثبت رسیده است. اما عمدتا قرارداد مکتوبی در میان دو طرف به ثبت نمیرسد که بتوان از آن به عنوان مدرکی مستند برای اثبات حضور دو طرف قرارداد از آن بهره برد. فرخی در ادامه تاکید کرد که چنین شرکتهایی هیچ مزیت رقابتی نخواهند داشت. این شرکتها عمدتا پس از یک دورهی زمانی چند ساله خود به خود از بازار حذف میشوند. در حقیقت رقابت بین آنها به دلیل کیفیت محصولات نیست، بلکه یک شرکت تا جایی پیشرو است که رقم بیشتری برای پورسانتها پیشنهاد دهد و از یک جا به بعد از گردونهی رقابتها حذف خواهد شد و شرکتهایی باقی میمانند که نیاز بازار را رفع کره و صادقانه رقابت میکنند.
طبق شواهد در نظام حقوقی کشور برای این قضیه جرمانگاری صورت نگرفته است و به التبع قوانین مدونی ندارد. اما در هر حوزهای قواعدی تحت عنوان مقررات خلاف شئون حرفهای آن رشته وجود دارد که در حوزهی تخلفات قرار میگیرند نه جرائم.
یکی از وکلای فعال در حوزهی حقوق پزشکی در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در این مورد عنوان کرد که با توجه به تعدد و تنوع انواع برند داروهای موجود در بازار، در وهلهی نخست اثبات چنین تخلفی از جانب پزشکان امری دشوار است. نکتهی بعدی نیز تجویز داروهایی است که مجوز سازمان غذا و دارو را دریافت کردهاند. به گفتهی این وکیل، اگر پزشکی متهم به چنین کاری شود، میتواند با این دلیل که داروهای تجویزی، از فیلترهای مورد نظر عبور کردهاند، چنین اتهامی را رد کند. چرا که در پس پرده نیز قرارداد مکتوب و مستندی به ثبت نرسیده است. پزشک میتواند مدعی شود که برای آن بیماری خاص داروی متفرقه یا فاقد تاییدیههای لازم تجویز نکرده است. فلذا بخشی از این موضوع به صورت اجتنابناپذیر قابل پیگیری نیست و اگر اثبات هم بشود بازهم قسمتی از آن قابل بررسی نخواهد بود. مگر اینکه پزشکی دارویی را تجویز کند که فاقد مجوزهای لازم باشد. چنین دارویی میتواند مشمول قانون قاچاق کالا و ارز نیز شود و در صورت داشتن عوارض منفی، مجوز شکایت علیه پزشک صادر خواهد شد. در چنین مواردی نیز پزشک خاطی محکوم به پرداخت دیه خواهد شد.
روی هم رفته آشکارسازی و اثبات این مسئله امری سخت و دشوار است که با نظر به عدم وجود مدارک مستند از چنین قراردادهایی سختتر نیز میشود. با این حال با وجود چنین شرایطی باید پیشگیریهای لازم صورت گیرد تا از هرگونه آسیب و زیان به بیماران جلوگیری شود. میتوان از قوانین و مقررات سختگیرانهتری برای پیشگیری از این اقدامات استفاده کرد و در عین حال نظارتهای دقیقتری را به کار بست.