به گزارش خبرگزاری دانشجو، محمدعلی حسننیا؛ "سَم بروان" کهنه سرباز و نظامی سابق آمریکایی در گزارشی برای "پایگاه خبری یو اس ای تودی"، به تحولات افغانستان و تحرکات گسترده نظامی طالبان در این کشور که همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان رخ داده، پرداخته و به طور خاص، عقب نشینی شتاب زده نیروهای آمریکایی از افغانستان که با راهبریِ رویه ها و سیاست های بی ملاحظه دولت آمریکا به ریاست جمهوری "جو بایدن" اتفاق افتاده را مقصر اصلی در این زمینه معرفی می کند.
کهنه سرباز آمریکایی: پایان ابرقدرتی آمریکا نزدیک است
سَم براون در این رابطه می نویسد: «ایالات متحده آمریکا پس از پایان جنگ جهانی دوم، همواره سعی داشته خود را به عنوان یک ابرقدرتِ بدون رقیب در عرصه جهانی معرفی کند.
با این حال، این ادعا در عصر کنونی که عصر جنگ های سایبری و نبردهای نامتقارن است، شدیدا هدف آزمایش قرار گرفته و می گیرد. درست به همین دلیل است که من(نویسنده گزارش: سَم براون)، به عنوان یک کهنه سرباز و نظامی سابق آمریکایی، نسبت به عقبنشینیِ بدون برنامه و بی ملاحظه دولت بایدن از افغانستان و متعاقبا اوج گیری مجدد قدرت طالبان در این کشور، احساس خطر کرده و می کنم.
بدون تردید خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تصمیمی اشتباه نیست(شاید حتی خیلی وقت قبل از این، باید این تصمیم را عملی می کردیم). در سال 2014، پس از سیزده سال حضور در افغانستان، آمریکا ماموریت رزمی خود را در این کشور خاتمه داد. البته که این اقدام نیز بایستی خیلی زودتر انجام شد. دقیقا همان زمانی که ما به افغانستان حمله کردیم و آن مولفه هایی که فکر می کردیم با حملات یازده سپتامبر ارتباط دارند را نابود کردیم، بهترین زمان جهت خاتمه دادن به جنگ افغانستان بود.
شمار زیادی از نیرهای آمریکایی در طول بیست سال گذشته، کشته و مجروح شده اند. ده ها میلیارد دلار از سرمایه ملی آمریکا در افغانستان هزینه شده است و با این حال، جنگ افغانستان تاکنون هیچ دستاورد عملی را برای آمریکا به دنبال نداشته است.
*عقب نشینی آمریکا از افغانستان یا ناپدید شدن آن در این کشور؟
عقب نشینیِ غلط دولت بایدن از افغانستان، عملا توهینی به تمامی قربانیان آمریکایی بود که در جنگ افغانستان جان خود را از دست دادند. این رویکرد، هم ارتش و هم ملت آمریکا را قویا تحقیر کرده است. جمعه گذشته و در نیمه شب، "پایگاه هوایی بگرام" توسط آمریکا تخلیه شد. در این راستا، ما بدون اینکه به فرمانده افغان جدید پایگاه بگرام اطلاع دهیم، برق این پایگاه را که زمانی میزبان صدهزار نظامی آمریکایی بود قطع کردیم. امری که چالش هایی اساسی را برای دولت و ارتش افغانستان ایجاد کرد و حتی عده ای به قصد غارت وارد پایگاه بگرام شدند.
شگفت انگیزتر از همه اینکه دولت بایدن با خروج از پایگاه بگرام، شمار زیادی تسلیحات، مهمات، هزاران کامیون و وَن، و همچنین صدها خودروی زرهی را نیز در پایگاه مذکور رها کرد. امری که می توانست در یک فرآیند منظم تر، زمینه دستیابی ارتش افغانستان به تجهیزات مذکور را فراهم سازد. این نوع از رویه های دولت بایدن در عقب نشینی از افغانستان، واقعا من را به لرزه در آورده و شوکه کرده است.
*نزدیک بود تا جان خود را در افغانستان از دست بدهم
در جریان یکی از حملات شبه نظامیان در افغانستان، آتش من را در برگرفت و نزدیک بود که من کاملا در آتش بسوزم. من روی صورت خود شن می پاشیدم و با فریادهایم سعی داشتم تا مرهمی بر دردهایم باشم. در همان زمان، دشمن شدیدا به سمت ما شلیک می کرد و من در شُرُف جان دادن بودم.
با این همه عقب نشینی بیملاحظه و شتاب زده دولت بایدن از افغانستان، عملا بسیاری از کهنه سربازان آمریکایی را با این سوال مواجه کرده که آیا واقعا دستاورد حضورِ بیست ساله آمریکا در افغانستان، باید این باشد که طالبان به راحتی بتواند بار دیگر خاک افغانستان را در کنترل بگیرد و آمریکایی ها را تهدید کند؟ اساسا چرا باید ما به نحوی عجول و شتاب زده، و بدون در نظر گرفتن هرگونه ملاحظه ای، پایگاه مهمی نظیر بگرام را ترک کنیم؟
پایگاه هوایی بگرام در 400 مایلی غرب چین و 500 مایلی شرق ایران واقع شده است. این پایگاه یک مرکز نظامی راهبردی بود که باید با دقت بیشتری به نیروهای افغان تحویل داده می شد. در عوض، دولت بایدن این پایگاه را در نیمه های شب و بدون هرگونه هماهنگی با دولت افغانستان تخلیه کرد. نه هماهنگی انجام شد، نه هشداری داده شد، و نه ملاحظه ای در نظر گرفته شد.
بدتر از همه اینکه عقب نشینی بی ملاحظه ارتش آمریکا از افغانستان، هرگونه شانس ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان جهت در کنترل گرفتن اوضاع در افغانستان را تا حد زیادی از بین برد. بسیاری از تجهیزات ارتش آمریکا در برهه کنونی، توسط طالبان هدف غارت قرار گرفته اند و به احتمال فراوان در آینده، علیه آمریکا و منافع این کشور استفاده خواهند شد. امری که تنها مقصر در بوجود آمدنِ آن، دولت بایدن بوده است.
در این راستا، دولت بایدن باید تحت فشار قرار گیرد تا در این رابطه(عقب نشینی بی ملاحظه خود از افغانستان)، هدفِ تحقیق و بازرسی قرار گیرد. مردم آمریکا شایستگی این را دارند که بدانند چرا یکچنین فاجعه ای از سوی دولتشان خلق شده و بار دیگر هیولای طالبان در افغانستان قدرت گرفته است. ما آمریکایی ها باید رهبران کشورمان را در این زمینه پاسخگو کنیم.
در جهانِ پیچیده امروز، ما باید از اشتباهات گذشته خود درس بگیریم. اگر نخواهیم در مورد اشتباهات خود در افغانستان تحجقیق کنیم و از مقام های مسوول بخواهیم که در این رابطه توضیه دهند، نه تنها به اعتمادِ مردم افغانستان خیانت کرده ایم، بلکه عملا به مردم آمریکا نیز خیانت کرده و موجب فریب آن ها شده ایم».