به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این اسناد بیانگر حضور گروههایی از متحدین و متفقین در ایران برای همراه کردن ایرانیها با خود و همچنین واکنش مردم منطقه به ویژه علما، به حضور اشغالگران است که از میان بیش از هزار برگ سند مربوط به وقایع جنگ جهانی اول در خراسان موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی انتخاب شده است.
همچنین اسنادی در این برنامه معرفی شد که بیانگر جایگاه و تأثیر حضور مؤسسات خیریه در رفع بحران قحطی و شرایط بعد از جنگ بوده است.
پژوهشگر تاریخ معاصر در مراسم رونمایی از این اسناد، با بیان گزیدهای از تاریخ جنگ جهان جهانی اول، به دامنه نفوذ این جنگ به داخل مرزهای ایران از جمله مشهد اشاره کرد و گفت: جنگ اول جهانی در سال ۱۳۳۲ قمری از اروپا آغاز شد و دامنه آن بهتدریج به دیگر نقاط جهان، از جمله ایران رسید.
جلیل قصابی گزکوه به اعلام موضع بیطرفانه از سوی ایران در این جنگ اشاره کرد که از سوی دولتهای درگیر جنگ نادیده گرفته شد و بخشهای زیادی از جمله مشهد به اشغال نظامی نیروهای متجاوز درآمد.
وی به تأثیرات حضور اشغالگران در شهرهای ایران اشاره کرد و گفت: حضور اشغالگران علاوه بر آسیب به امنیت و اقتصاد ایران، سبب بروز قحطی و شیوع انواع بیماریها در مشهد شد که مرگ افراد بیشماری را به دنبال داشت.
این پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: مشهد در ابتدا به اشغال روسها درآمد، ولی پس از انقلاب بلشویکی، نیروهای روسی از مشهد خارج و انگلیسیها جایگزین آنها شدند که در این دوره، قحطی شدیدی در مشهد به وجود آمد و وضعیت زندگی مردم بحرانی شد.
قصابی همچین به تأثیر فعالیت مؤسسات خیریه در مدیریت این بحران پرداخت و اظهار کرد: موسسات خیریه داخلی و خارجی بهمنظور کنترل مشکلات و کاهش فشار اقتصادی و معیشتی در بحبوحه جنگ اقداماتی را به انجام رساندند تا از بار فشار اقتصادی وارد شده بر مردم بکاهند.
وی، دارالعجزه و دارالمساکین را از جمله مؤسسات خیریه داخلی نام برد که همراستا با مؤسسات خیریه خارجی مانند هیأت هوسکاران قفقازی، میسیونهای آمریکایی و کنسولگری انگلیس با ایجاد سرپناه، جمعآوری اعانه و اطعام جمعیت کثیری از فقرا و مستمندان مشهد در فرایند کاهش، کنترل و تا حدی رفع بحران قحطی مشهد در سالهای جنگ جهانی اول، نقش مهم و بهسزایی داشتند.