به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، آرش براری؛ نشست راهبردی دولت انقلابی در خنثیسازی تحریمها به همت بنیاد بینالملل استکبارشناسی سازمان بسیج دانشجویی و با حضور مسعود براتی، کارشناس روابط بینالملل و هادی عباسی، مشاور اسبق وزیر راه برگزار شد.
گزارش صحبتهای هادی عباسی، مشاور اسبق وزیر راه به شرح زیر است:
دنیا در حال حاضر دنیای تحریم هاست و در آینده نیز افزایش پیدا خواهد کرد و این مسئله مختص ایران نیز نیست و همه قدرتهای جهان از این روش علیه یکدیگر استفاده خواهند کرد، اما نکته اینجاست که در این شرایط چه کارهایی میتوان انجام داد.
ما در زمان آقای احمدی نژاد شروع به دور زدن تحریمها کردیم که به موفقیت کامل در این زمینه نرسیدیم، اما در زمان دولت آقای روحانی مسیر تغییر کرد و گفتند که میخواهند تحریمها را به کلی بردارند که خوب نتیجه آن را در این هشت سال مشاهده کردید. در حال حاضر ما باید تحریمها را بپذیریم و به دنبال بی اثر کردن اثر تحریمها باشیم و در این مسیر حرکت کنیم.
بنزین؛ نمونه عینی بیاثرکردن تحربمها
آمریکاییها زمانی فروش بنزین کشورهای دیگر به ما را تحریم کردند، اما بعد از آن ما با افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس این نوع تحریمها را رسما بی اثر کردیم. ما باید راهبرد درستی را در دستور کار قرار دهیم و این کار شدنی است. مسئله ما بیش از آن تحریمهای خارجی باشد یک نوع خودتحریمی است. ما در خیلی از بخشها و مسائل تولیدکنندگان را اذیت میکنیم. نباید این آدرس غلط به جامعه داده شود که مشکلات ما از بیرون است و در واقعیت بسیاری از مشکلات ما بدون وابستگی به خارج در داخل قابل حل است.
موانعی که در داخل جلوی پای تولیدکنندگان ما قرار داده شده است بسیار بیشتر از تحریمهای خارجی اثرگذار است. بزرگترین مزیت دولت انقلابی این است که تجربه برداشتن تحریمها را دیده اند و باید به سمت بی اثر کردن تحریمها بروند. هر چه قدر جلو برویم تحریمها بیشتر خواهد شد و این مسئله تبدیل به یک ابزار بین المللی در اقتصاد شده است و هر کشوری این کار را انجام میدهد.
ما دو قانون را در مجلس شورای اسلامی در خصوص پتروپالایشگاهها تصویب کردهایم که دولت جدید باید آن را اجرا کند. از روزی که بتوانیم بی اثر کردن تحریمها را آغاز کنیم اشتغال و رشد اقتصادی ایجاد خواهد شد. مسئله بعدی بحث بانکها و روابط پولی و بانکی است که روشهای زیادی برای مبادلات پولی بدون وابستگی به دلار و یورو وجود دارد.
ما در مرحله بعد باید به خودکفایی در صنایع غذایی و کشاورزی برسیم. همچنین بحث بعدی مسئله خودکفایی در صنایع دارو و بعد از آن صادرات دارو است. بعد از اینها نیز باید به سراغ مسئله مسکن و حل معضلات آن برویم. جذب سرمایههای خارجی نیز باید در اولویتهای ما باشد. اما باید ابتدا مردم خودمان سرمایه گذاری کنند و بعد از ایرانیان خارج از کشور به سرمایه گذاری در داخل روی بیاورند. همچنین بعد از آنها سرمایههای کشورهای منطقه در اولویت هستند که باید از آنها ویژه استفاده کنیم بنابراین باید شرایط فراهم شود که ابتدا مردم داخل کشور و سپس ایرانیان خارج از کشور و بعد از آن کشورهای منطقه به سرمایه گذاری در این حوزه روی بیاورند، اما زمانی که مردم به سرمایه گذاری در داخل اعتماد ندارند نمیتوان از سرمایه گذار خارجی انتظار این کار را داشت. اینها از جمله مسائلی هستند که باید در داخل مدیریت شوند و موانع زیادی را باید در این زمینهها برداریم.
در این چند سال بانک مرکزی فقط مانع بوده است
در حال حاضر زیرساختهای کشور برای واردات مهیا است، اما برای صادرات این آمادگی را نداریم. ما چرا سهام خوب و قابل اعتماد به مردم نمیدهیم و آنان را در این مسائل دخیل نمیکنیم. البته که مردم نیز به خاطر عملکرد دولت قبل دیگر اعتماد نمیکنند. ما در کشور بن بست فنی نداریم و مشکلات و مسائل ما مدیریتی و اقتصادی هستند. لیست برخی از صرافیهای ما برای کشورهای خارجی ارسال شده است، اما خود بانک مرکزی مانع آنها میشود و به نوعی باعث خود تحریمی میشویم. بانک مرکزی باید به عنوان تسهیل گر عمل کند و در این چند سال بانک مرکزی فقط مانع بوده است. رمز ارزها میتوانند به عنوان یکی از ظرفیتها برای خنثی سازی تحریمها باشد که باید از آن استفاده کنیم.
مشکل مسکن در ابتدا زمین است و بعد از آن نظام بانکی که باید مدیریت شود. ما باید زمین را به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهیم و تسهیلات ساخت و ساز را برایشان فراهم کنیم که هر دوی اینها قانون مصوبه مجلس است. در بسیاری از حوزهها ما قانون داریم و صرفا دولت باید آنان را اجرا کند. ما در حال حاضر باید به سمت جوان گرایی برویم و از آنان در اداره کشور استفاده کنیم. ما این انتظار را داشتیم که در کابینه دولت جدید از افراد جوان استفاده شود، اما متاسفانه با اخبار این روزها زیاد این مسئله را نمیبینیم و این نقد جدی به دولت سیزدهم است.
ما دو مشکل اساسی در بحث مسئله برق داریم. بیست درصد جامعه ما پرمصرف و هشتاد درصد با مصرف متعادل هستند که باید در مورد پرمصرفها قانون را به اجرا درآوریم و مسئله ما در موضوع برق همین پرمصرفها هستند. باید گفت که به خاطر قبض بالای برق خانه رئیس جمهور اقتصاد برق را فشل کردند. بسیاری از ایرانیها حاضر بودند در سواحل ایران سرمایه گذاری کنند و آب را شیرین کنند، اما وزارت نیرو اجازه سرمایه گذاری به بخش غیردولتی را نمیدهد.
تدوین طرحهای بدون وابستگی به بودجه
مسئله ما بحث بودجه نیست و باید صرفا موانع برداشته شده و اجازه داده شود. اصولا ترانزیت یکی از ظرفیتهای کشور ایران است و ما از این مسئله به شدت غفلت کرده ایم. نقدینگی و توان فنی و مهندسی کشور بسیار بالاست. ما باید برنامهها و طرحهای بدون وابستگی به بودجه را طراحی کنیم و این باید رویکرد دولت انقلابی باشد. ما نباید خودمان را معطل سرمایه گذاریهای خارجی و مذاکرات در هر مسئلهای بکنیم و مشکل جدی ما عدم برنامه ریزی و مسائل داخلی است که باید برای حل آنان فکری اساسی کرد.