به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سیدسلمان ذاکر در جلسه علنی نوبت عصر امروز (یکشنبه، ۳۱ مردادماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با حسین امیرعبداللهیان وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: طبق ماده (۱۰۵) قانون برنامه ششم توسعه تقویت دیپلماسی اقتصادی با تمرکز به ورود به بازارهای جهانی برای صادرات کالا، تأمین مالی و جذب سرمایهگذاری و ایجاد سرمایهگذاری لازم بخش خصوصی در کشورهای منطقه و برعکس از جمله وظایف ذاتی وزارت امور خارجه عنوان شده است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس ادامه داد: سوال اینجاست که آقای عبداللهیان در زمان مسئولیتهایی که برعهده داشته است تا چه اندازه نسبت به تقویت دیپلماسی اقتصادی اقدام کرده است، او معاون وزیر امور خارجه، معاون عربی – آفریقایی وزارت، نماینده ویژه وزیر در امور عراق، معاون سیاسی وزارت امور خارجه و مهمتر از آن دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالمللی بوده است و باید پاسخ دهد نسبت به قانون برنامه ششم چه اقدام عملی داشته است.
وی مطرح کرد: آیا حافظه شما نمایندگان یاری میکند تا ببینیم وزیر پیشنهادی در زمان مسئولیتهایش نسبت به تقویت دیپلماسی اقتصادی عملکردی داشته است یا خیر. ایشان در کمیسیون امنیت ملی به صورت شفاهی تعهد داده است که دیپلماسی دفاعی و اقتصادی را تقویت میکند و تمرکز بر حوزه همسایگی و اولویتدهی به ۱۵ کشور را جزو برنامههای خود میداند، اما در مسئولیتهای گذشته آیا اقدام جدی در زمینه تحقق قانون برنامه ششم داشته است که امروز مدعی اداره وزارت خارجهای باشد که اقتصاد مقاومتی و دیپلماسی اقتصادی نمود آن است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: آیا شما میتوانید نسبت به عملکرد گذشتهتان تضمین کنید که برنامه کنونی را عملی میکنید؟ اگر در این چند سال خوب عمل کرده بودید مناطق مرزنشینی که توسعه نیافتهاند و منزوی شدهاند فعال میشدند چرا که میتوانستید گروههای دوستی – پارلمانی را تقویت کنید، جلسه پیگیری با وزارت خارجه برگزار کنید و دیپلماسی اقتصادی را از این مسیر فعال میکردید. چرا در دوران مسئولیت به سراغ بازارچههای مرزی و پایانهها نرفتهاید و دفاتر کنسولگری سفرای همسایه را تقویت نکردهاید.
عباس گلرو عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در موافقت با حسین امیرعبداللهیان وزیر پیشنهادی امور خارجه اظهار داشت: آقای امیرعبداللهیان دارای شاخصههای برجستهای برای تصدی وزارت امور خارجه هستند.
وی افزود: بسیاری از دوستان و همراهان ما در منطقه و محور مقاومت از انتخاب ایشان برای این پست استقبال قابل توجهی کردند.
گلرو ادامه داد: در خصوص گزارش کمیسیون نسبت به آقای امیرعبداللهیان عرض میکنم، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی متشکل از حوزههای مختلف امنیتی، دفاعی و سیاست خارجی کشور است.
این نماینده مجلس در ادامه تصریح کرد: حضور آقای امیرعبداللهیان و پاسخ ایشان به سوالات در کمیسیون نشان از تسلط ایشان به این حوزهها میباشد، جمع بندی کمیسیون هم این بود که ایشان صلاحیت تصدی این وزارتخانه امور خارجه را دارد.
وی بیان کرد: آقای امیرعبداللهیان دارای تحصیلات و تخصص اجرایی این حوزه میباشد، برای تحلیل این مهم نگاه به موضوع بازیگران خارجی، چالشهای موجود در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی و ابرچالشهای این حوزه، ضرورتها و الزامات فعلی سیاست خارجی و برنامههای ایشان از جمله مواردی است که باید به آن توجه کنیم.
حسن محمدیاری در نشست علنی امروز عصر مجلس شورای اسلامی و در مخالفت با وزیر پیشنهادی امورخارجه گفت: من در شخصیت آقای امیر عبداللهیان ایرادی نمیبینم و ایشان انسانی هستند فرهیخته و در تراز ملی، اما خواهش من از ایشان این است که به سؤالات و ابهامات ما نیز پاسخ دهند تا مجلس به قناعت وجدانی دست پیدا کند.
نماینده مردم رضوانشهر در مجلس اظهار داشت: آقای وزیر پیشنهادی از شما میخواهیم که صریحا اعلام کنید که در قبال سیاستهای دوگانه دولت گذشته مبنی بر تفکیک و جدایی دیپلماسی سیاسی از دیپلماسی مقاومت و تلقی آنان در ناتوانی وزارت امور خارجه در حمایت و پرداخت هزینه مقاومت و به تبع آن تحمیل هزینههای سنگین بر نظام و حتی جریانات انقلابی منطقه آیا برنامه لازم و اقتدار و توانایی لازم را دارید یا خیر؟
وی افزود: سیاست خارجی ما مبتنی بر منویات انقلابی رهبر معظم انقلاب و بنیانگزار انقلاب اسلامی است. بنده اعتقاد دارم که در دورانی که وزیر امور خارجه به عنوان سفیر یک نظام وارد میدان میشود باید فردی با سابقه انقلابی، دارای اطلاعات و دانش کافی و امکان برقراری رابطه مستقیم با مقامات عالی نظام به خصوص رهبری را داشته باشد و بر این باور هستم که فرد اول جبهه بینالمللی کشور محسوب شده و باید پاسخگوی ملت و به ویژه مجلس باشد.
محمدیاری خاطرنشان کرد: آقای وزیر پیشنهادی، مجلس از شما عقلانیت مبتنی بر مشورت و خرد جمعی و تذکرات انقلابی را طلب میکند که این میتواند از حیثیت نظام اسلامی دفاع کند و متقابلا جلوی تفکرات ظالمانه و تروریسمپرور استکبار جهانی و صهیونیسم بینالمللی را بگیرد. آقای امیرعبداللهیان در سیاست خارجی باید ابتکار عمل را به دست گرفته و انتظار داریم که به هیچ وجه به دنبال تصمیمات و سیاستهای منفعلانه و عکسالعلمی نباشید.
وی اظهار داشت: آقای امیرعبداللهیان برنامه خود را درباره تقویت دفاتر نمایندگیهای مستقر در استانها عنوان کنید. بعضی از استانهای مرزی ما واقعا کمبرخوردار هستند. بنا بر این است که دیپلماسی شما در داخل کشور هم فعال باشد. انتظار داریم که در این بخش هم شما راهکارهایتان را بفرمائید.
وی افزود: آقای امیرعبداللهیان انتظار است که در مورد حوادث گذشته از جمله حادثه منا، اقدام ضدانسانی آمریکا در به شهادت رساندن عالیترین مقام نظامی ایران یعنی حاج قاسم سلیمانی اعلام موضع کنید و اقدامات قانونی و دیپلماسی شما جهت مقابله با جنایتهای مشابه آن را باید در برنامههایتان صریح و شفاف اعلام کنید.
وی خاطرنشان کرد: در مورد سرنوشت شهید متوسلیان و همراهان ایشان در هالهای از ابهام قرار دارد آیا برنامهای دارید یا خیر؟
نماینده مردم رضوانشهر در مجلس اظهار داشت: اخیرا ما مطلع شدیم که متأسفانه فعالیت دانشکده امور بینالملل به حاشیه کشیده شده و منفعلانه عمل میکند. با توجه به اینکه برخی از دوستان در این باره دلنگرانیهایی دارند برنامه شما برای تقویت این دانشکده و نهایتا خروج دانشجویان دانشکده امور بینالملل برای همراهی شما در مجموعه بزرگ وزارت امور خارجه چیست؟
وی افزود: بنده اعتقاد دارم که سیاست خارجی کشور نباید دوگانه و میدان سهمخواهی جریانات سیاسی باشد. آقای امیرعبداللهیان شما به عنوان یک عنصر انقلابی که از بدنه وزارت امور خارجه مراحل ترقی را طی کردید با موضع خودتان در خصوص برجام را مشخص کنید.
وی خاطرنشان کرد: مردم سؤال دارند نتیجه برجام چه خواهد شد. شما در مورد این موضوع صحبت میکنید و ما را اقناع خواهید کرد.
محمدیاری اظهار داشت: با توجه به شیطنتهایی که استکبار جهانی علیه نظام جمهوری اسلامی داردو هجمههای وارد شده در این راستا آقای وزیر پیشنهادی آیا شما یک روش خاص دارید که ما شاهد یک تحول در دیپلماسی بینالمللی به ویژه در بحث برجام باشیم. موضوع برجامی که به بنبست کشیده شده و شاید زوایای پنهانی داشته باشد و با ابتکارعمل شما بشود این گرههای کور را باز کرد و ما شاهد گشایش در همه عرصهها به ویژه در حوزه اقتصادی که مردم واقعا تحت فشار هستند.
وی خاطرنشان کرد: ما از سه بعد آقای رئیسی را فرد برجسته میدانیم، یکی مبارزه با فساد در قوه قضائیه. آیا اگر خدای نکرده ما شاهد فسادی در بدنه مجموعه بزرگ وزارت امور خارجه بودیم این اقتدار را در مبارزه فساد در شما خواهیم دید؟ برجستگی دوم، آقای رئیسی متابعت محض از مقام معظم رهبری است به ویژه در عرصههای بینالمللی آیا این متابعت و ذوب در رهبری را در شما هم خواهیم دید؟ و برجستگی سومی که آقای رئیسی دارند روش و افتادگی ایشان در مواجهه با دوستان است. آیا شما پاسخگوی خوبی در قبال مجلس خواهید بود.
محسن علیزاده نماینده مردم سپیدان در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه) پارلمان و در موافقت با برنامه حسین امیرعبدالهیان وزیر پیشنهادی امورخارجه اظهار داشت: سوابق اجرایی و حرفهای امیرعبدللهیان نشانه این است که وی مدیری آسانسوری نیست و در مدتی که در مجلس حضور داشته موفق شد دیپلماسی پارلمانی را فعال کرده و در جایگاهی قرار دهد که امروز مورد مباهات مجلس شورای اسلامی است.
نماینده مردم سپیدان و بیضاء اضافه کرد: وزیر پیشنهادی امور خارجی رویکرد تحول و انقلابیگری را سرلوحه برنامه خود قرار داده است. روح انقلابی گری و دیپلماسی از نوع عزتمندانه در تمام بخشهای برنامههای وزیر پیشنهادی امور خارجه دیده میشود.
وی با اشاره به حضور وزیر پیشنهادی امور خارجه در نشستهای مختلف کمیسیونها و فراکسیونهای مجلس گفت: به رغم تایید برنامههای وی انتظار میرود افرادی را برای سفارتخانهها و ماموریتهای خارجی در وزارت امور خارجه در نظر بگیرند که بتوانند این برنامهها را دنبال کنند. همچنین انتصاب دستیاران درحوزههای اقتصادی از جمله مواردی است که وزیر پیشنهادی باید به آن توجه داشته باشد.
علیزاده ادامه داد: انتظار اولیه ما این است که حتماً در چینش و گزینش نیروها به موضوع انقلابیگری توجه خاصی داشته و توازن در سیاست خارجی و اقتصادی با محوریت همسایه منطقه و آسیایی، تجارت اقتصادی و فرهنگی و ارتباط با حوزههای تمدنی و فرهنگی همراه با تعامل فعال و پویا با جهان و غرب آسیا را در مورد توجه قرار دهد.
وی ادامه داد: نگاه ویژه وزیر پیشنهادی امورخارجه به محور مقاومت از جمله نکاتی مهم در برنامههای ایشان است. همچنین امیرعبداللهیان در جلسات با کمیسیون تاکید کرد در نخستین روز حضور در وزارتخانه ستاد مقابله با کرونا برای استفاده از ظرفیت وزارت خارجه درتهیه دارو و تجهیزات پزشکی به کار خواهد بست.
این نماینده مجلس با اشاره به اصلاح ساختار وزارت خارجه به عنوان دیگر برنامه وزیر پیشنهادی گفت: ایشان بنا دارند با بهره گیری از نیروهای ارزشی و انقلابی برای رساندن این وزارتخانه به یک وزارتخانه در تراز انقلاب اقدام کنند که این مورد هم مد نظر مقام معظم رهبری است.
علیزاده خاطرنشان کرد: رای اعتماد قاطع و بالا به گزینه پیشنهادی وزارت امور خارجه سبب خواهد شد تا وزارت خارجه از برجام نافرجام به یک وزارتخانه انقلابی تبدیل شود.
وی در خاتمه عنوان کرد: خوشبختانه وزیر پیشنهادی امور خارجه دیپلماتی برجسته، انقلابی، مدیری شایسته و موفق است که از رده پایین در وزارت خارجه شروع کرده است و امروز به عنوان یکی از مدیران برجسته کشور و منطقه در حوزه سیاست خارجی محسوب میشود.
علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز و در مخالفت با حسین امیرعبداللهیان گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای وزارت امور خارجه اظهار داشت: گفته شد که به دلیل مسئولیت رهبری در حوزههای سیاست خارجی، امنیتی و دفاعی، وزرای این حوزهها عموماً با مشورت ایشان معرفی میشوند. این هماهنگی و مشورت، کاشف از عدم مخالفت رهبری با یک گزینه است و لزوماً نشانه تعیّن مسئولیت در یک گزینه نیست و نافی مسئولیت مجلس در بررسی دقیق یک گزینه و مسئولیت وزیر در اجرای دقیق سیاستهای کلی نظام و پاسخگویی به رئیس جمهور و مجلس نیز نیست.
وی ادامه داد: آقای امیرعبداللهیان یک دیپلمات انقلابی، کارآزموده، مجرب و نزدیک به جبهه انقلاب است، اما مخالفت من با ایشان به دلیل اهمیتی است که اجرای سیاستهای کلی نظام در حوزه وزارت خارجه دارد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یک سابقه همکاری از آقای امیر عبداللهیان با آقایان ظریف و لاریجانی وجود دارد که ما را قدری نگران میکند و سختی شرایط کشور به ویژه در حوزه سیاست خارجی و برجام و بازگشت عزت کشور نیز نگرانی ما را بیشتر میکند.
عنابستانی خاطرنشان کرد: برای رفع نگرانیها برنامه ایشان را چند بار مطالعه و با دیگران مشورت کردم؛ نتیجه مطالعات این بوده که بخش زیادی از نگرانیها را برطرف کرده، اما چند سؤال هست که باید پاسخ بدهند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی ما همیشه به نوعی معطوف به غرب و در برخی مقاطع مرهوب غرب بوده و این باعث بیاعتمادی مثبت شرقیها به ما شده است؛ آقای امیرعبداللهیان چه برنامه عملیاتی و مشخصی برای سیاست خارجی متوازن و بهبود رابطه با شرق دارد و از آن طرف چه برنامهای در خصوص مذاکره با غرب و استفاده از ظرفیتهای آنها دارد که از دست ما نرود؟
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به از دست رفتن فرصت رابطه با همسایگان در سالهای گذشته اظهار داشت: این یک اصل مهم برای خنثیسازی تحریمها بود که از دست دادیم و ارتباط ما با بخش عمدهای از کشورهای اسلامی نیز در سالهای گذشته دچار مشکل شد و برگ برنده رابطه با آمریکای جنوبی را نیز به غربگرایی واگذار کردیم؛ برای بهبود این بخشها در چهار سال آینده چه برنامهای دارید؟
عنابستانی همچنین با اشاره به اهمیت مسئله دیپلماسی اقتصادی گفت: سیاست خارجی ما به ناچار باید به بهبود وضعیت داخلی منجر شود وگرنه لزومی ندارد که ادامه یابد.
وی افزود: هرچند در سالهای گذشته ادعای بلد بودن زبان دنیا را داشتهاند، اما این منجربه توسعه دیپلماسی اقتصادی نشده است؛ حالا آقای امیرعبداللهیان برای احیای دیپلماسی اقتصادی و بهرهگیری از ظرفیت رایزنهای اقتصادی چه برنامهای دارد؟
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به اهمیت حوزه دیپلماسی عمومی و رها شدن آن در سالهای اخیر، خواستار توضیح وزیر پیشنهادی امور خارجه درباره برنامه عملیاتی و در این حوزه شد.
علی اصغر عنابستانی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز و در مخالفت با حسین امیرعبداللهیان گزینه پیشنهادی رئیس جمهور برای وزارت امور خارجه اظهار داشت: گفته شد که به دلیل مسئولیت رهبری در حوزههای سیاست خارجی، امنیتی و دفاعی، وزرای این حوزهها عموماً با مشورت ایشان معرفی میشوند. این هماهنگی و مشورت، کاشف از عدم مخالفت رهبری با یک گزینه است و لزوماً نشانه تعیّن مسئولیت در یک گزینه نیست و نافی مسئولیت مجلس در بررسی دقیق یک گزینه و مسئولیت وزیر در اجرای دقیق سیاستهای کلی نظام و پاسخگویی به رئیس جمهور و مجلس نیز نیست.
وی ادامه داد: آقای امیرعبداللهیان یک دیپلمات انقلابی، کارآزموده، مجرب و نزدیک به جبهه انقلاب است، اما مخالفت من با ایشان به دلیل اهمیتی است که اجرای سیاستهای کلی نظام در حوزه وزارت خارجه دارد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یک سابقه همکاری از آقای امیر عبداللهیان با آقایان ظریف و لاریجانی وجود دارد که ما را قدری نگران میکند و سختی شرایط کشور به ویژه در حوزه سیاست خارجی و برجام و بازگشت عزت کشور نیز نگرانی ما را بیشتر میکند.
عنابستانی خاطرنشان کرد: برای رفع نگرانیها برنامه ایشان را چند بار مطالعه و با دیگران مشورت کردم؛ نتیجه مطالعات این بوده که بخش زیادی از نگرانیها را برطرف کرده، اما چند سؤال هست که باید پاسخ بدهند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی ما همیشه به نوعی معطوف به غرب و در برخی مقاطع مرهوب غرب بوده و این باعث بیاعتمادی مثبت شرقیها به ما شده است؛ آقای امیرعبداللهیان چه برنامه عملیاتی و مشخصی برای سیاست خارجی متوازن و بهبود رابطه با شرق دارد و از آن طرف چه برنامهای در خصوص مذاکره با غرب و استفاده از ظرفیتهای آنها دارد که از دست ما نرود؟
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به از دست رفتن فرصت رابطه با همسایگان در سالهای گذشته اظهار داشت: این یک اصل مهم برای خنثیسازی تحریمها بود که از دست دادیم و ارتباط ما با بخش عمدهای از کشورهای اسلامی نیز در سالهای گذشته دچار مشکل شد و برگ برنده رابطه با آمریکای جنوبی را نیز به غربگرایی واگذار کردیم؛ برای بهبود این بخشها در چهار سال آینده چه برنامهای دارید؟
عنابستانی همچنین با اشاره به اهمیت مسئله دیپلماسی اقتصادی گفت: سیاست خارجی ما به ناچار باید به بهبود وضعیت داخلی منجر شود وگرنه لزومی ندارد که ادامه یابد.
وی افزود: هرچند در سالهای گذشته ادعای بلد بودن زبان دنیا را داشتهاند، اما این منجربه توسعه دیپلماسی اقتصادی نشده است؛ حالا آقای امیرعبداللهیان برای احیای دیپلماسی اقتصادی و بهرهگیری از ظرفیت رایزنهای اقتصادی چه برنامهای دارد؟
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به اهمیت حوزه دیپلماسی عمومی و رها شدن آن در سالهای اخیر، خواستار توضیح وزیر پیشنهادی امور خارجه درباره برنامه عملیاتی و در این حوزه شد.
حجتالاسلام سیدسلمان ذاکر نماینده مردم ارومیه در نشست علنی امروز عصر مجلس شورای اسلامی (یکشنبه 31 مرداد) و در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: آقای امیرعبداللهیان آیا شما در مسئولیتهایی که داشتید از جمله معاونت وزارت امور خارجه در حوزه معاونت عربی و افریقایی و... قانون برنامه ششم در مورد در بحث تقویت دیپلماسی اقتصادی را اجرا کردهاید؟
وی اظهار داشت: آقای امیرعبداللهیان در شرح کمیسیون امنیت ملی آمده که شما تعهد شفاهی دادهاید که دیپلماسی دفاعی و اقتصادی را تقویت کنید و فرمودهاید که تمرکز صحیح به حوزه همسایگی و اولویت دادن به 15 کشور همسایه و ظرفیتهای نهفته در این حوزه را داشته باشید. سؤال اینجاست که برابر برنامه ششم توسعه و مسئولیتهایی که داشتید واقعا قدم جدی در این راستا برداشتهاید که امروز مدعی هستید وزارت امور خارجه را آنگونه بچرخانید که اقتصاد مقاومتی و دیپلماسی اقتصادی جزو نمود آن باشد.
وی افزود: آقای وزیر پیشنهادی اگر شما در این چند سال خوب عمل کرده بودید غالب مناطق مرزنشین به دلیل شرایط طبیعی ماهیت توسعهنیافتگی پیدا کرده و در زمره مناطق منزوی به شمار میرود. راه علاج چه بوده شما نمیتوانستید انجمنهای دوستی نمایندگان با کشورهای همسایه را تقویت کنید؟ نمیتوانستید با آن جلسه بگذارید تا از دولت مطالبه کنند تا دیپلماسی اقتصادی در مرزها به راه بیفتد؟
ذاکر خاطرنشان کرد: جناب آقای امیرعبداللهیان آیا به نظر شما دیپلماسی اقتصادی در تقابل با سیاست بوده که امروز برنامه شما تقویت دیپلماسی اقتصادی است و دیروز نبوده. باید به این ابهامات پاسخ دهید. شما چرا در دوران مسئولیتتان به دنبال بازارچههای مرزی نرفتید؟