به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی_ کلانشهری چون شهر تهران طی سالهای اخیر با روند فزاینده آسیبهای اجتماعی روبرو بوده است.
از اعتیاد، زباله گردی، تکدی گری، حاشیه نشینی و کودکان کار گرفته تا خودکشی، طلاق و خشونت خانگی همه آسیبهای نام برده شده، در حال حاضر در جامعه امروز ایران با روندی صعودی و افزایشی روبرو هستند و تهران شهری خسته از هجوم انواع آسیبهای فوق است.
ضعف دولتهای پیشین به ویژه در طول مدت ۸ سال اخیر نیز در حوزه فعالیتهای مرتبط با کاهش آسیبهای اجتماعی، سرعت و شتاب معضلات اجتماعی را افزایش داده است و رفع آنها نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و اصولی است که برای احیاء پایتخت فراموش شده و وضعیت وخیم آسیبهای اجتماعی در آن کاری بشود.
پس از سالها حالا طیف فکری و سیاسی چند نهاد مهم و حساس شامل شورای اسلامی شهر تهران، شهرداری، مجلس شورای اسلامی و دولت به همراه قوه قضائیه یکدست شده است و مطابقت میان افکار مدیران منصوب شده نیز موضوعی است که در میان بسیاری از فعالان سیاسی و اجتماعی مورد بحث است.
افزایش گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف موادمخدر طی سالهای اخیر به دلایل مختلفی چون در دسترس بودن موادمخدر در محلات مختلف و ارزانی آن نسبت به تفریحات سالم و ... از عمدهترین دلایل روی آوردن نوجوانان و جوانان به مصرف مواد در شهری چون تهران محسوب میشود.
بر اساس آخرین آمار رسمی، نرخ اعتیاد در میان دانش آموزان که بخش قابل توجهی از آنها، در گروه سنی نوجوانان قرار میگیرند بیش از ۲ درصد مجموع معتادان و مصرف کنندگان موادمخدر در کشور است.
بد نیست بدانید که آمار دانشآموزان معتاد در ۹ استان کشور بالاتر از نرخ کشوری است و همچنین نرخ شیوع مصرف موادمخدر در دانشآموزان دوره دوم متوسطه و هنرستان در استانهای تهران، خراسان جنوبی، فارس، سمنان، البرز، خوزستان، کرمان، خراسان رضوی و کرمانشاه از نرخ میانگین کشوری بالاتر است و در این میان نرخ اعتیاد دانش آموزان تهرانی در جایگاه نخست قرار دارد.
امان الله قرائی مقدم جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: دانش آموزان به سرعت از رفتارها و حرکات دیگران حتی به صورت نمادین و ظاهری هم که شده تقلید میکنند و به شدت تشنه و نیازمند تایید دیگران هستند.
وی اضافه کرد: بحث و کل کل نوجوانان در جمعهای همسن و سالی که حاضر میشوند بیشتر بخاطر این است که خودی نشان بدهند و ابراز وجود کنند و گاهی برای اینکه مورد تشویق دیگران قرار بگیرند و توجه شان را به خود جلب کنند، رفتارهای پر خطری چون مصرف موادمخدر را در پیش میگیرند.
این جامعه شناس علت دیگر گرایش نوجوانان و جوانان به موادمخدر را وجود والدین معتاد و همچنین در دسترس بودن و قیمت پایین آن عنوان کرد و گفت: ثبت نام در یک باشگاه ورزشی پیچ و خمهای پیچیده بیشتری نسبت به پیدا کردن سریع یک فروشنده موادمخدر دارد.
قرائی مقدم نیاز امروز شهر تهران را وجود برنامهای دقیق برای کاهش آسیب های اجتماعی خواند و گفت: شهر تهران شهری پر آسیب است و اعضای شورای اسلامی شهر و همچنین مدیران ارشد شهرداری تهران باید برای کاهش معضلات اجتماعی قدم بردارند.
بیشتر بخوانید
فرماندار اصلاحاتی پایتخت، دست به دامن اعضای شورای شهر تازه از راه رسیده
در حال حاضر در شهر تهران بیش از هزاران کودک زباله گرد وجود دارد و صحت این آمار در صحبتهای محمدرضا جوادی یگانه قابل اثبات است.
فقر مالی خانوادهها بسیاری از کودکان را که اغلب آنها جزو اتباع خارجی هستند به سمت زباله گردی سوق داده است و حتی شیوع بیماری کرونا و خطر ابتلاء به این بیماری هم نه تنها تعداد این کودکان را کاهش ندا ه است بلکه طی سالهای اخیر این تعداد چند برابر شده است.
قرائی مقدم موضوع ورود دستگاههای اجرایی مثل سازمان بهزیستی کشور، کمیته امداد امام خمینی"ره" که نقش حمایتی دارند را به ماجرای حمایت و ساماندهی کودکان زبالهگرد ضروری میداند و معتقد است کارآفرینی برای والدین این کودکان و ارائه خدمات مشاورهای و روانشناسی به آنها میتواند در تغییر شرایط زندگی آنها موثر باشد.
وی همچنین گفت: فعالیت گروههای خیریه جهت حمایت از کودکان زباله گرد نیز باید اصولی و به دور رفتارهای هیجانی و احساسات صرف صورت بگیرد و شهرداری تهران با وجود دارا بودن امکانات و بودجه مناسب یکی از مهمترین نهادهایی است که میتواند بسیار بهتر از قبل عمل کند.
حال شهر تهران با وجود میلیونها ساکن و شهروند و همچنین وجود طیف گسترده و پیچیده ای از آسیبهای اجتماعی وخیم است و این مسئولان حوزه مدیریت شهری هستند که میتوانند در راستای رفع معضلات اجتماعی بیش از پیش موثر واقع شوند.
علیرضا زاکانی به عنوان شهردار جدید شهر تهران باید آغازگر ارتباط منسجم، موثر و سازنده شهرداری با دستگاههایی چون بهزیستی، کمیته امداد، ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان و نهادهایی از این دست اقدامات سازنده و راهگشایی را برای مردم پایتخت و در امان ماندن آنها از هجوم گسترده آسیبهای اجتماعی در امان نگه دارد.