گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ خراسان جنوبی در جمعهای که گذشت، میزبان رئیس جمهور بود. استانی که ظرفیتهای اقتصادی خوبی برای توسعه دارد، اما چالشهای بزرگی وجود دارد که مانع پیشرفت و آبادانی آن شده اند. به جرات میتوان گفت که یکی از ظرفیتهای اقتصادی قدرتمند در این استان برای توسعه، معادن آن است.
پنجمین استان کشور از لحاظ تعداد و وسعت معادن، خراسان جنوبی است. تنها ذخایر معدنی منیزیت کشورمان در بیرجند و سربیشه است. زیر خاک شهر نهبندان بزرگترین معدن آزبست ایران قرار گرفته است. اورانیوم، بنتونیت، گرانیت، گل سفید و بازالت از دیگر منابع معدنی است که یا فقط در خراسان جنوبی یافت می شود یا بیشترین ذخیره در این استان است. معدن مس قلعه زری در خوسف را همه جهان می شناسند، چون عیار طلای بالایی دارد.
شرکت معدنی زغال سنگ پروده طبس یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت سرمایه گذاری صدر تأمین است. صدر تأمین سال ۷۸ با سرمایه ثبتی ۱۰۰ میلیارد تومان ایجاد شده و تحت پوشش شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی یا همان شستا است.
در بخش معرفی شرکت صدر تأمین اعلام شده که این شرکت به صورت تخصصی در حوزه صنایع کاشی و سرامیک و با سهامی خاص کار میکند. ۹ سال بعد از تأسیس، شرکت فعالیت خود را در حوزه صنایع معدنی گسترش داد. اتخاذ این تصمیم در راستای اهداف شستا عنوان شده، چون صنایع معدنی در کنار پتروشیمی، جزو صنایع استراتژیک کشور است، حاشیه سود قدرتمندی هم دارد. سعید عبودی، غلامرضا سلیمانی، حمیدرضا شاهوردی، حمزه وکیلی و حسین هاشمی اعضای هیات مدیره این شرکت را تشکیل میدهند.
حوضه زغالدار طبس بیشتر از ۳۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و تاکنون به اندازه ۲ و ۷۵ صدم میلیارد تن زغال سنگ کک شو و حرارتی در این معدن اکتشاف و ذخیره شده است. همین امر این حوضه معدنی را به غنیترین و بزرگترین ناحیه زغالی کشور تبدیل کرده است. بهره برداری از این معدن از سال ۷۸ در فاز اول توسط کنسرسیوم ایریتک-ایراسکو به بهره برداری رسید. در کنار این معدن، بزرگترین کارخانه زغالشویی ایران نیز ساخته شد که توان زغالشویی تا ۳۰۰ تن را در هر ساعت داشت.
در واقع شرکت پروده تحت مالکیت صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد بود که این صندوق برای رد دیون خود، در سال ۹۷ حدود ۶۸ و ۲ دهم درصد سهام خود را به شرکت صدر تأمین واگذار کرد و از این زمان مالک اصلی شرکت زغال سنگ پروده، شرکت صدر تأمین بوده است.
رئیسی در سفر خود به خراسان جنوبی به صورت ویژه از این معدن بازدید کرد و اولین رئیس جمهور ایران بود که وارد تونل معدن زغال سنگ شد. همین که این معدن بزرگترین معدن استخراج زغال سنگ در ایران است، ضرورت توجه به آن را نشان میدهد. زغال سنگ یکی از مواد اولیه در صنعت فولاد است و از سوی دیگر ظرفیت اشتغال زایی این معادن به قدری هست که بتواند بخش مهمی از مردم را شاغل کند. همین امسال بلوک ۴ پروده و زون پنج از بلوک سه این معدن با حدود ۴۷۰ کارگر آغاز به کار کرده است. برای بلوک چهار حدود ۲ هزار میلیارد دلار سرمایه گذاری اولیه صورت گرفته است. معدن زون پنج هم یک میلیون تن ذخیره دارد و میتواند برای ۱۵۵ نفر اشتغال ایجاد کند.
یکی از دستاوردهای اصلی سفر رئیسی به خراسان جنوبی و طبس همان ضرب الاجل ۲۰ روزه است که به پیمانکاران و مالکان این شرکت داده است تا روند پیمان کاری این شرکت اصلاح شود. در واقع دغدغه اصلی رئیسی در این دستور اصلاح روند پرداخت حقوق کارگران معدن بوده است.
اکنون پیمانکاران و مالکان شرکت پروده حدود ۱۶ روز دیگر فرصت دارند تا گزارشی از اصلاح روند پرداخت مطالبات کارگری ارائه دهند. شستا و به تبع آن صدر تأمین در رأس هدف این ضرب الاجل ۲۰ روزه هستند.