به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمود نیلی احمدآبادی، رئیس سابق دانشگاه تهران در مراسم تکریم و معارفه رئیس دانشگاه تهران که با حضور وزیر علوم برگزار شد، گفت: دانشگاه تهران ۲۲۰۰ نفر اعضای هیئت علمی و ۳۸۰۰ کارمند دارد و سالانه حدود ۱۱ هزار نودانشجو پذیرش میکند.
وی در خصوص عملکرد دانشگاه تهران افزود: آنچه که میگویم تنها گوشهای از عملکرد این دانشگاه است ما در محیط علمی هستیم و برای ما باور قطعی است که رفاه مردم ارتباط مستقیمی با دانشگاهها دارد؛ البته بعضی افراد ثروت را منابع زیرزمینی میدانند، اما باید توجه داشت که این منابع همیشه وجود داشته است و تنها زمانی اهمیت یافتند که علم از آنها استفاده کرده است؛ بنابراین در اطراف ما همواره این نعمتها بوده و مهم این است که بتوان از آنها استفاده کرد که این کار را علم انجام میدهد.
نیلی احمد ابادی با بیان اینکه امروزه مرزی میان دانشگاه و جامعه وجود ندارد، اظهار کرد: در دهههای گذشته این مرز وجود داشت، اما اکنون نهادهای متعددی تشکیل شده اند که این مرز را از میان برداشته اند. اکنون میخواهم توضیح دهم که دانشگاه تهران در برداشتن این مرز چه نقشی داشته است قبل از آن باید بگویم کشور ایران صاحب قدیمیترین دانشگاه با عنوان جندی شاپور بوده است. ما دوره تمدنی در ایران سراغ نداریم که در آن دانشمندان حضور نداشته باشند به همین منظور باید توجه داشته باشیم که دچار فراز و فرود در کسب دانش و فناوری نشویم.
وی ادامه داد: دانشگاه تهران امروزه پس از ۸۷ سال معتبرترین دانشگاه است. بنده در شورای ۵۱ نفره برنامهای را ارائه دادم که اکنون قصد دارم براساس همان برنامه عملکرد دانشگاه را توضیح دهم. اولین هدف این برنامه ارتقای جایگاه بین المللی و حضور در چرخه علم و فناوری بود. دانشگاه خود به عنوان یک نهاد جهانی و بین المللی است و اگر بخواهد ماموریت خود را انجام دهد باید همکاری بین المللی داشته باشد اولین اقدام برای بین المللی سازی این است که به تبادل استاد و دانشجو با کشورهای مختلف و برگزاری نشستها بپردازد که ما در این زمینه فعالیتهای گستردهای انجام داده ایم.
نیلی احمد ابادی بحث دوره تحصیلات تکمیلی و دکتری بسیار مهم است، تصریح کرد: ما اکنون از کمبود تجهیزات رنج میبریم در حقیقت دانشجوی دکتری که فقط در دوران تحصیل خود به عنوان مثال در دانشگاه تهران که یکی از بهترین دانشگاه نیز محسوب میشود تحصیل میکند، اما به دانشگاه دیگری سر نزده است، آن طور که باید موفق نخواهد بود. به همین منظور باید شرایطی فراهم شود تا دانشجویان به فرصتهای مطالعاتی بروند. دانشگاه تهران در این خصوص علی رغم کمبود منابع به اعزام دانشجویان پرداخت.
رئیس سابق دانشگاه تهران ادامه داد: در این دانشگاه اساتیدی نیز وجود دارند که تجربه حضور در خارج از کشور را ندارند، بنابراین ما در دانشگاه شرایطی را ایجاد کردیم تا بتوانیم در قالب کمک مالی اساتید را به فرصتهای مطالعاتی اعزام کنیم.
نیلی احمد آبادی با اشاره به اینکه اتهام بزرگی است که گفته شود دانشگاه فقط به چاپ مقاله میپردازد، اظهار کرد: همسان سازی حقوق اساتید، ارتباط دانشگاه با مجلس در سطوح مختلف بود در بحث سیلاب نیز ۸۰۰ متخصص در دانشگاه وجود داشتند که در این زمینه به تحقیق پرداختند. این نشان دهنده آن است که دانشگاهها در بطن جامعه حضور دارند و با ارگانهای مختلف ارتباط برقرار میکنند.
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ما در این مدت موسسات مشترک بین المللی را تشکیل دادیم و موفق به سرمایه گذاری مشترک در پژوهش شده ایم، بیان کرد: باغ نگارستان یکی از بهترین مناطق گردشگری محسوب میشود، این نشان دهنده ان است که دانشگاه تهران در دل مردم حضور دارد. دانشگاه تهران در طول تاریخ در زمان جنگ، زلزله همواره در کنار مردم بوده است. بسیار دوست داشتم کتاب تاثیر اجتماعی دانشگاه تهران بر جامعه را امروز ارائه کنیم، اما متوجه شدم تدوین این کتاب با توجه به فعالیتها و تاثیرات این دانشگاه بسیار سخت است برای همین آن را به زمان دیگری موکول کردیم.
وی با اشاره به اینکه لازم بود در آئین نامهها تغییراتی ایجاد کنیم، اظهار کرد: ما پس از انقلاب با دستورالعملهای خود پیامهای متناقضی را ارائه کرده ایم، زیرا در برخی از این دستورالعملها بر کمیت توجه شده است در حالی که در برخی دیگر کیفیت مورد توجه قرار گرفته است در حالی که تمام فعالیتها باید بر محور کیفیت باشد البته که کمیت نیز مهم است، اما باید میزان کیفیت بیشتر باشد؛ بنابراین باید آئین نامه ارتقا، ترفیع، گرند، پذیرش دانشجو، ایجاد رشتههای جدید تماما بر این محور تدوین شوند به همین منظور در دانشگاه تهران به این موارد پرداخته شد.
نیلی احمدآبادی با بیان اینکه ارزشیابی برنامه آموزشی در برنامه دانشگاه تهران بوده است؛ گفت: دانشگاه تهران تنها دانشگاهی است که تمام رشتههای کارشناسی خود را ارزیابی درونی انجام داده است، اما باید ارزیابی بیرونی نیز انجام شود تا بتوانیم متوجه شویم که هر رشته دانشگاهی با توجه به کدام شغل و حوزه ایجاد شده اند. در این خصوص مهارت برای دانشجویان نیز بسیار مهم است و باید به آن توجه شود.
وی با اشاره به اینکه دوره جهاد در دانشگاه تهران برگزار شده است، اظهار کرد: دانشجویان ۲۴ واحد اختیاری دارند ما شرایطی را فراهم کرده ایم تا دانشجویان بتوانند با توجه به علاقهای که دارند این ۲۴ واحد را در هر رشتهای بگذرانند.
رئیس سابق دانشگاه تهران افزود: بخشی از کارها در فرآیندهای دانشجویی شکل میگیرد امروزه دانشگاه تهران ۴۰۰ تشکل دانشجویی دارد ما تلاش داریم از این تشکلها حمایت کنیم.
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به اینکه پارک علم و فناوری یکی از مهمترین نقشها را در ارتباط دانشگاه و جامعه دارد، اظهار کرد: شبکه نوآوری و فناوری را در دانشگاه تهران ایجاد کردیم یعنی در کنار هر آزمایشگاه و دانشکدهای یک مرکز نوآوری داریم که تمام اینها در کنار هم شبکه نوآوری و فناوری را ایجاد کرده اند.
وی با بیان اینکه بودجه بسیار مهم است، اظهار کرد: درآمد این دانشگاه از سال ۹۵ تا ۹۹، ۶۲ درصد افزایش یافته است ارزش سرمایه گذاری ۱۱ برابر و درآمد موقوفات ۱۰ برابر شده اند. مطلق عدد کوچک است، اما نشان میدهد که دانشگاه ظرفیت بسیاری برای فعالیت دارد.
نیلی احمد ابادی با بیان اینکه علی رغم تمام این ظرفیتها باید این مسئله روشن شود که چرا دانشگاهها هنوز هم در جایگاه اصلی خود در جهان قرار نگرفته اند؛ خاطرنشان کرد: نظر بنده این است که دانشگاهها را نباید در درون داد کنترل کرد. نظارت را باید بر تاثیرات و نتایج دانشگاه اعمال کنیم بنده معتقد هستم نگاه وزارت علوم و شورای عالی انقلاب باید به دانشگاه تغییر کند. دانشگاه تهدید نیست بلکه یک فرصت است به هر میزان که دانشگاه را محدود کنید جامعه را از نیروی خلاق محروم کرده اید. اکنون پذیرش دانشجویان از طریق دانشگاه انجام نمیشود همچنین پذیرش اساتید از طریق دانشگاه انجام نمیشود اگر قرار است جای دیگری برای دانشگاه تصمیم گیرد پس چرا این تعداد نیروی متخصص در دانشگاه وجود دارد به نظر بنده اگر این نگاه تغییر یابد ما با یک جهش روبرو خواهیم شد.