اصغر ایزدی جیران، مدیر امور اجتماعی دانشگاه تبریز در گفتگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، با اشاره به این که یکی از اهداف مدیریت امور اجتماعی دانشگاه تبریز، در راستای تحقق نسل جدید دانشگاهها یعنی دانشگاههای جامعه محور، اتخاذ رویکرد علمی در رویارویی با مسائل اجتماعی دانشگاه و جامعه است، گفت: بدین منظور، این مدیریت، یک ویژه نامه در خصوص آسیبهای اجتماعی استان و یک کتاب در مورد جنبههای اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی کرونا منتشر کرده است.
جیران مطرح کرد: این مدیریت طی پنج سال گذشته، به عنوان دبیرخانه جلسات هیات اندیشه ورز استان آذربایجان شرقی، در کنار تشکیل جلسات و دعوت از اساتید و محققان مختلف جهت بحث در خصوص آسیبهای اجتماعی استان، مستندسازی محتوای جلسات را یکی از مهمترین اقدامها میدانست. از این رو، در پایان پنج سال فعالیت دبیرخانه، «ویژه نامه اندیشه: چکیده مباحث نشستهای هیات اندیشه ورز استان آذربایجان شرقی، ۱۴۰۰-۱۳۹۵» تدوین شد.
مدیر امور اجتماعی دانشگاه تبریز اضافه کرد: ویژه نامه اندیشه، شامل پنج بخش با موضوعات فضای مجازی، خشونت، نشاط اجتماعی، کودک همسری و کرونا است و هر کدام از بخشها در برگیرنده چند ارایه علمی و تحلیلها و راهکاری اعضاست. در بخش اول، آسیبهای فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و راهکارهای مقابله با آنها بررسی شده اند. در بخش دوم، موضوع خشونت به بحث کشیده شده و مسائلی، چون خشونت خانگی، تحقیرشدگی، و آثار تکریم و تحقیر در تربیت واکاوی شده اند.
وی ادامه داد: بخش سوم در بر گیرنده موضوع نشاط اجتماعی است و ارایه دهندگان و اعضا در خصوص راهکارهای ارتقای نشاط اجتماعی با رویکرد اوقات فراغت، دیدگاه روانشناختی به نشاط اجتماعی، و نشاط اجتماعی در جهان بحث کرده اند. بخش چهارم ویژه نامه به موضوع کودک همسری اختصاص دارد که در آن یک گزارش توصیفی و اجمالی از وضعیت کودک همسری در استان و مطالعهای در مورد علل زمینه ساز و تمایل به کودک همسری آمده است. بخش پنجم و آخر ویژه نامه مربوط است به موضوع کرونا. در این بخش، ارایه دهندگان و اعضا در مورد جنبههای اجتماعی و فرهنگی کرونا، استرس، اضطراب، و کرونا، رسانه و کرونا، و فلسفه و کرونا با رویکرد کاربردی صحبت کرده اند.
وی در خصوص گروه مخاطبان گفت: ویژه نامه «اندیشه» میتواند برای دو گروه از مخاطبان قابل استفاده باشد. گروه اول، محققین و پژوهشگران حوزه مسائل و آسیب شناسی اجتماعی و فرهنگی اند. مطالب ارایه شده و مفصل این کتاب میتواند مورد بررسی و نقد موشکافانه آنها قرار گیرد. گروه دوم، مسئولین ادارات، دستگاه ها، و نهادهای مختلف با زمینه کاری مرتبط با آسیبهای اجتماعی اند. آنها میتوانند برنامههای عملیاتی و راهکارهای کاربردی از موضوعات مطرح شده در ویژه نامه استخراج نمایند.
مدیر امور اجتماعی دانشگاه تبریز یادآور شد: پیشتر هم مدیریت امور اجتماعی با همکاری قطب علمی جامعه شناسی سلامت از ماههای آغازین شیوع ویروس کرونا، با دعوت از اساتید علوم اجتماعی و علوم روانشناختی، اقدام به انتشار کتاب «کرونا: بینشهای اجتماعی، فرهنگی، و روانشناختی» کرده بود. این کتاب که شامل ۱۳ مقاله از اساتید و محققان دانشگاه تبریز است و به موضوعات مختلف و مهم مرتبط با این بیماری پرداخته است.
وی در خصوص بخشهای مختلف این کتاب گفت: در بخش اول کتاب، ذیل عنوان بینشهای اجتماعی و فرهنگی، مقالاتی در خصوص تأثیر احتمالی کرونا بر ارزشهای فردی و جمعی، فرایند پزشکی شدن، درسهای بحران کرونا برای آموزش عالی، تعامل جمعیت و کرونا، تاب آوری اجتماعی در دوران کرونایی، مسئولیت پذیری اجتماعی در مدیریت کرونا، زندگی یک اجتماع عشایری در دوران کرونا، فضای مجازی و کرونا، و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی بیماری کرونا در بین جوانان تبریز به نگارش درآمده اند. همچنین بخش دوم کتاب شامل بینشهای روانشناختی است که در آن، مقالاتی در مورد رویکرد تربیتی به کرونا، اختلالات روانشناختی بیماری کرونا، ابعاد روانشناختی ویروس کرونا، و سوگ نوشته شده اند.