گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی سلمانی؛* شهردار جدید شهر مشهد در حالی با اعتماد شورای شهر ششم به روی کار آمده است که در سالهای اخیر برخی از پرونده های کلان، پیچیده و مشکل ساز در حوزه مدیریت شهری بسته شده است. فی المثل در همین یک سال گذشته پرونده دردسرساز "کمربند جنوبی" و "طرح توسعه بافت پیرامون حرم رضوی موسوم به طاش" بسته شده و مردم و مطالبه گران توانسته اند از وضع نامطلوب در گذشته به سمت ایده آل ها قدم های مثبتی بردارند.
واقعیت این است که شورای شهر ششم و خصوصا شهردار جدید مشهد مشکلات و دردسرهایی که گاه عمقی به وسعت چند دهه داشتند را به ارث نبرده و برگ برنده آنها در این دوره همین نکته است. با این تفاسیر شهردار جدید میتواند با فراغ بال بیشتری به رتق و فتق مصائب مدیریت شهری بپردازد و کارنامه موفق تری به نسبت شهرداران سالهای گذشته مشهد بجای بگذارد.
اما برخی شنیده ها حاکی از آن است که گروه هایی از ذینفعان این ابرپروژه های دردسرساز بهدنبال بازگشت وضعیت به سابق هستند. کسانی که بهدنبال دکمه "ctrl+Z" شهرداری میگردند و تمام توان خود را به کار بسته اند تا با کمک عناصر خود درون شهرداری، وضعیت فاجعه آمیزی که با مطالبه گری های فراوان مردمی و تخصصی پشت سر گذاشته شده را احیا کنند. گروهی که هیچگاه برایشان فرقی نداشته که شورای اصولگرای چهارم سر کار است یا شورای پنجم اصلاح طلب!
جالب آنکه همین جریان محدود با فرمان توسعه بی مبنا و در هم برهم خود نهتنها به تخریب هویت بافت حریم رضوی ، به رسمیت نشناختن حق مالکیت همسایه های امام رئوف و آواره کردن آنان ، هجوم به تنفسگاه شهر مشهد و تخریب ارتفاعات جنوبی و بسیاری از آسیب های دیگر دامن زده اند بلکه بسیاری از مدیران و مسئولین سابق این امور را بدنام و از صحنه مدیریتی حذف کرده اند. اتفاقی که هزینه اش هم برای خودشان لحاظ شده و هم مدیران حامی شان.
اینجاست که با نگاهی به فراز و فرودهای 25 سال گذشته مدیریت شهری مشهد میتوان از سرگذشت اعضای ادوار مختلف شورای شهر ، شهرداران و بسیاری از مسئولین دیگر عبرت گرفت و انتخابی که آینده مدیریتی و همچنین آینده شهر مشهد را به خطر بیاندازد را از جلوی چشم حذف کرد.
آقای ارجائی نیک میدانند که در همین پرونده عوض شدن طرح توسعه بافت اطراف حرم که عقبه مطالبه گری دو دهه ای آن بر همگان هویداست اشخاص مختلفی سعی بر نادیده گرفتن صدای معترضین داشتند که تلاششان کارگر نیفتاد و حتی در زمانی که قانون به نفع این اشخاص تفسیر میشد رهبری انقلاب و امام جمعه منصوب ایشان در مشهد به حمایت از مباحث منتقدین و معترضین پرداختند. تا جایی که رهبری شخصا برای بافت اطراف حرم تذکراتی را به مسئولین وقت شهری دادند و در سخنرانی عمومی 17 اسفند ماه 1393 از جرم انگاری توسعه در ارتفاعات جنوبی مشهد سخن به میان آوردند.
جناب ارجائی به یاد بیاورند امروز مباحث مطالبه گران با حمایت رهبری انقلاب و امام جمعه محترم به گفتمان عمومی شهر مشهد تبدیل شده یا آن اشخاص خاص که به تعبیر آیت الله علم الهدی "باند های قدرت و ثروت شهر مشهد" را تشکیل میدهند؟
به یاد بیاورند که ایشان موظف به اجرای قانون فعلی ، که با خون دل بسیاری از سمن های مردمی و توده های مردم بدست آمده هستند یا اجرای طرح های پر ضرر برخی از نگاه های منفعت طلبانه؟
به یاد بیاورند که میراث آلودگی هوا ، تخریب مسکن خصوصی همسایگان حرم امام رئوف ، توسعه بی منطق و ضد علمی برخی راه های کم فایده و پر ضرر و پروژه های اقتصادی دولتی و خصولتی شکست خورده منطقه ثامن چه بر حال و روز مشهد امروز آورده و فاعلین این امور امروز در اذهان عمومی و در کارنامه مدیریتی شان به چه احوالی دچارند؟
بنظر میرسد جناب آقای ارجائی و مدیریت شهری جدید با عبرت گرفتن یا نگرفتن از سرنوشت برخی گذشتگانشان میتوانند آینده شهر مشهد ، آینده مدیریتی و آخرت خود و آبروی مدیریت شهری مشهد را انتخاب کنند. به راستی مدیریت شهری در هفته های پیش رو چه انتخابی خواهد داشت؟