گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، زمین لرزهای به بزرگی ۶.۴ ریشتر در ساعت ۱۵ و ۳۷ دقیقه در عمق ۱۵ کیلومتری از زمین و زلزله دیگری با بزرگی ۶.۳ ریشتر در ساعت ۱۵ و ۳۸ دقیقه، به فاصله یک دقیقه در عمق ۱۵ کیلومتری زمین، یکشنبه ۲۳ آبان ماه استان هرمزگان را لرزاند. همچنین پس از آن ۶۱ پسلرزه به بزرگی بین ۳ تا ۵ در مقیاس امواج درونی زمین در این منطقه از جنوب کشورمان رخ داد.
این زلزله که نسبتاً شدید هم بود باعث خرابی و خسارات فراوانی به خانهها و وسایل امرار معاش مردم هرمزگان شد. تعداد مصدومان این زلزله نیز تا کنون صد نفر اعلام شده، اما خوشبختانه تعداد فوتیهای بسیار کم بود. اما در اعلام آمار کشتهشدگان این حادثه تناقض وجود دارد. مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان، تعداد کشتهشدگان را یک نفر اعلام کرده است، اما اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور مرگ ۲ نفر را تایید کرده و گفته است: یکی از این افراد به دلیل سقوط تیر برق و دیگری به دلیل سقوط نمای ساختمان جان خود را از دست دادهاند. از دیگر نکات عجیب این زلزله تکان شدید کوههای استان هرمزگان بود که در شبکات اجتماعی نیز بازتاب زیادی داشت.
مهرداد حسنزاده، مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان درباره آخرین وضعیت مناطق زلزلهزده میگوید: برخی از منازل ۳۰ تا ۱۰۰ درصد تخریب شدهاند. او درباره وضعیت راههای ارتباطی توضیح میدهد: کلیه راههای ارتباطی بازگشایی شده و آب، برق و گاز مناطق زلزلهزده وصل هستند. از ۹۹ مصدوم در حال حاضر ۱۰ نفر بستری هستند که ۵ نفر در بخش اورژانس هستند و ۵ نفر در بخش بستری هستند و متاسفانه یک نفر فوت شده است. فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشی استان هرمزگان نیز درباره وضعیت مصدومان این حادثه گفت: اغلب این افراد دچار پیچخوردگی و تنگی نفس شدهاند. این مصدومیتها یا به دلیل اضطراب ناشی از زلزله یا در هنگام ترک یا فرار از محل قرارگیری افراد بوده است.
با توجه به این که استان هرمزگان در مجاورت آبها قرار دارد در ساعت اولیه زلزله حتی خبر از حتمال وقوع سونامی نیز در رسانهها مطرح شد. در همین باره محمد حسن قوسیان، سخنگوی جمعیت هلال احمر در گفتگو با دانشجو گفت: هنوز گزارشی از سونامی نداشتهایم. به علت وقوع سه زلزله پشت سرهم، مرکز زلزله به سختی مشخص شد و چهار استان مجاور هرمزگان نیز با این زلزله درگیر شدند.
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور نیز پیرامون آخرین وضعیت زلزله هرمزگان به دانشجو گفت: خوشبختانه شرایط جوی به ما کمک کرد بررسیهای دقیق تری درباره زلزله داشته باشیم. کل اورژانس هرمزگان آماده باش هستند و دو بیمارستان مهم هرمزگان خوشبختانه آسیب ندیدند و تا این لحظه گزارشی مبنی بر رجوع مصدوم به دست ما نرسیده است. ۵ دستگاه آمبولانس و یک اتوبوس آمبولانس از استان کرمان به محل زمین لرزه اعزام شدهاند.
او ادامه داد: تا الان طبق گزارشات فقط یک فوتی که بر اثر سقوط تیر برق بوده داشتیم، همچنین سه مصدوم هم گزارش شده است. اولویت ارزیابی وزارت بهداشت شهر فین است؛ چرا که مرکز دقیق زلزله محدوده فین در فاصله ۸۰ کیلومتری بندرعباس بوده.
تاکنون آمار دقیقی از میزان خسارات به واحدهای مسکونی و ساختمانهای استان هرمزگان مشخص نشده، اما رییس سازمان مدیریت بحران کشور گفته که بر اثر این زلزله حدود ۳ هزار واحد مسکونی در این استان بین ۲۰ تا ۸۰ درصد آسیب دیدند که بیشترین خسارت به منازل مسکونی روستاهای منطقه زرتو و گیشان بخش فین بندرعباس بوده است.
در حال حاضر جزئیات خسارات به واحدهای مسکونی و ساختمانهای واقع در مناطق زلزلهزده استان هرمزگان مشخص نیست و به محض اینکه ستاد حوادث استان تصمیمی مبنی بر اعزام ماشین آلات و ارزیابهای بنیاد مسکن به منطقه اتخاذ کند، فعالیتهای بنیاد شامل ارزیابی، تعیین خسارات، آواربرداری و بازسازی آغاز میشود.
بنیاد مسکن در این زمینه اعلام کرد: اولین کسانی که به مناطق آسیب دیده اعزام میشوند، گروههای امدادی و هلال احمر هستند و با تصمیم ستاد حوادث، ارزیابها و ماشینآلات بنیاد مسکن برای ارزیابی خسارات، آواربرداری و بازسازی واحدهای آسیبدیده وارد عمل خواهند شد.
بر اساس اعلام روابط عمومی بنیاد، نیروهای بنیاد در استان هرمزگان در حال اعزام به مناطق آسیبدیده هستند و به محض ارزیابی و تعیین خسارات، اطلاعات آن در اختیار رسانهها قرار میگیرد.
مهدی دوستی پس از بازدید مجدد از مناطق زلزله زده روستاهای شمال شهر بندرعباس درباره اخرین وضعیت امداد رسانی به زلزله زدگان هرمزگانی گفت: شب گذشته در چند منطقه کمپهای عمومی برپا شده بود، زیرا چادرها محدود است و با برپایی کمپ نیازهای بهداشتی نیز بهتر تامین میشود.
وی گفت: اما به علت استقبال نکردن مردم از این کمپها، چادرها به صورت خانه به خانه توزیع شده و همچنان در حال توزیع است.
استاندار هرمزگان افزود: در برخی مناطق زلزله زده مشکل قطعی برق، قطعی آب و قطعی راههای ارتباطی داشتیم که هر سه مشکل اکنون حل شده است و نیروی انتظامی نیز امنیت کامل منطقه را تامین کرده است.
وی درباره برآورد اولیه خسارت زلزله، گفت: هفت هزارمیلیارد ریال برآورد اولیه خسارت است، اما باید پلها و راهها به طور دقیق بازرسی شود تا خسارت دقیق مشخص شود و در مجموع باید دو هزار و ۷۶۰ واحد بازسازی شود.
سفر محمد مخبر، معاون اول رییس جمهوری که با دستور آیت الله سید ابراهیم رییسی در سریعترین زمان ممکن در محل وقوع زلزله در هرمزگان حضور یافت و از نزدیک مسائل و مشکلات ناشی از این حادثه را بررسی کرد، در نهایت با تصویب مصوبات مهم برای زلزله زدگان این استان پایان یافت.
احداث، بازسازی و تعمیر منازل آسیب دیده، جبران خسارت دامداران آسیب دیده از زلزله، راه اندازی بنگاههای کوچک به منظور تامین اشتغال مردم با کمک بنیاد برکت، احداث سوله بحران، راه اندازی پایگاههای امداد روستایی، تعمیر مدارس آسیب دیده، کمک به توسعه امکانات درمانی و افزایش تختهای بیمارستانی، از جمله مصوبات مهم سفر محمد مخبر به هرمزگان بود. در این سفر وزرای نیرو و بهداشت، رییس سازمان مدیریت بحران کشور و دیگر مسوولان ارشد کشوری و استانی ایشان را همراهی کردند.
مخبر در ابتدا پس از ورود به بندرعباس به اتفاق مهدی دوستی استاندار هرمزگان و هیات همراه عازم منطقه زلزله زده بخش فین شد و از مناطق زلزله زده روستاهای بخش فین و بندرعباس بازدید و به صورت میدانی وضعیت را بررسی کردند.
گفت وگوی احمد وحیدی با استاندار، فرماندار و هلال احمر استان هرمزگان و دستور بررسی و کمک فوری به مردم مناطق زلزلهزده و حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری به همراه وزیر بهداشت، درمان وآموزش پزشکی و بازدید از منطقه فین از دیگر اقداماتی بود که در همان ساعات اولیه انجام شد تا روند پیگیری و رسیدگی به مصدومان احتمالی و زلزله زدگان تسریع شود.