به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «وال استریت ژورنال» روز جمعه در گزارشی اختصاصی مدعی شد که آژانسهای اطلاعاتی آمریکا دریافتهاند که چین بهطور مخفیانه در حال ساخت تأسیسات نظامی در یکی از بنادر امارات متحده عربی است.
این روزنامه آمریکایی نوشته، دولت جو بایدن که از این مسئله احساس خطر کرده، به دولت امارات هشدار داده که حضور نظامی چین در این کشور، میتواند به روابط ابوظبی و واشنگتن لطمه وارد کند و به گفته افراد مطلع، پس از ملاقاتها و دیدارهای متعدد مقامات آمریکایی و اماراتی، این پروژه اخیراً متوقف شده است.
وال استریت ژورنال به نقل از این افراد مطلع نوشته این تأسیسات در بندری نزدیک به ابوظبی واقع شده است و بهنظر میرسد دولت امارات که میزبان نیروهای آمریکایی بوده و بهدنبال خرید جنگنده و پهپاد آمریکایی است از ماهیت نظامی فعالیتهای چین اطلاعی نداشته است.
این روزنامه میافزاید، تلاش چین برای استقرار آنچه که مقامات آمریکایی جای پای چین در امارات مینامند و همچنین تلاش دولت بایدن برای متقاعد کردن اماراتیها جهت متوقف کردن این پروژه، چالشهای دولت آمریکا برای رقابت با چین در عرصه جهانی را منعکس میکند.
در ادامه این گزارش آمده است، بهنظر میرسد منطقه غرب آسیا بهطور فزایندهای در حال تبدیل به عرصهای برای رقابت آمریکا و چین است. طی دهههای اخیر آمریکا نقشی مهم در این منطقه ایفا کرده که از جمله آنها میتوان به «ایجاد کشور اسرائیل، استقرار نیرو در منطقه و میانجیگری برای توافقات عادیسازی کشورهای حاشیه خلیج [فارس]و اسرائیل از جمله امارات» اشاره کرد. پکن از مسیر توافقات تجاری و دیپلماسی واکسن کرونا وارد عمل شده و حالا بهنظر میرسد در حال گسترش حضور نظامی در منطقه است.
وال استریت ژورنال میافزاید، چین طی سالهای اخیر، روابط اقتصادی با امارات را تقویت کرده و اکنون یکی از بزرگترین شرکای تجاری این کشور و بزرگترین خریدار نفت در خلیج [فارس]است. امارات همچنین با شرکت تکنولوژی هوآوی چین قرارداد بسته و در مقابل متحدان غربی ابوظبی درخصوص عواقب آن از جمله آسیبپذیر شدن امارات دربرابر چین هشدار دادهاند. با این حال پکن چنین اتهاماتی را رد کرده است.
این روزنامه به نقل از افراد مطلع مینویسد، از حدود یک سال قبل، گزارشهای اطلاعاتی که بهدست مقامات آمریکایی میرسید حاکی از فعالیتهای مشکوک چین در بندر «خلیفه» واقع در پنجاه کیلومتری ابوظبی شمال بود که شرکت «کوسکو» غول کشتیرانی چین آن را ساخته و اکنون در حال یک پایانه کانتینری تجاری را در آن اداره میکند.
وال استریت ژورنال به نقل از این افراد مینویسد، اطلاعات اولیه قاطع نبود، اما بهار امسال تصویربرداریهای ماهوارهای محرمانه، موجب شد مقامات آمریکای به این جمعبندی برسند که چینیها در حال ایجاد نوعی تأسیسات نظامی در این بندر هستند. دولت بایدن احساس خطر کرد و تلاش دیپلماتیک فشردهای را برای متقاعد کردن اماراتیها به کاربرد نظامی این ساختوسازها و لزوم توقف آن به راه انداخت.
سخنگوی سفارت امارات در واشنگتن به این روزنامه آمریکایی گفت: «امارات متحده عربی هرگز طرح توافق، گفتگو یا نیتی برای میزبانی از پایگاه یا پاسگاه نظامی چین را نداشته است».
در ادامه این گزارش آمده است، از دیگر نشانههای این تحرکات این است که آژانسهای اطلاعاتی آمریکا بهار امسال از حفر یک گودال بزرگ برای ساخت یک ساختمان چند طبقه و برافراشتن تیرهای آن اطلاع یافتند. این محل ساختوساز پوشیده شده بود تا از بررسی آن جلوگیری شود. وال استریت ژورنال اذعان میکند افراد مطلع از ارائه جزئیات درباره ماهیت نظامی این ساختوساز خودداری کردند.
وال استریت ژورنال مینویسد، بایدن مستقیماً نگرانی خود از حضور چین در امارات را با «محمد بنزاید آل نهیان»، ولی عهد این کشور دو بار در ماههای مِی و آگوست امسال در میان گذاشته است. او به بنزاید گفته است آمریکا این نگرانی را دارد که فعالیتهای چین تأثیری زیانبار بر روابط دو طرف داشته باشد و بنزاید در پاسخ گفته که پیام بایدن را «بلند و واضح» شنیده است. با این حال مقامات آمریکایی مطمئن نیستند اماراتیها متعهد به خارج کردن چین از کشورشان باشند.
این روزنامه آمریکایی در پایان میافزاید، مقامات آمریکایی و اماراتی، در سال جاری میلادی رایزنیهای متعددی درباره مسئله بندر خلیفه داشتهاند. اواخر سپتامر (مهر ماه) «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «برت مکگورک» دستیار ارشد در امور غرب آسیا در سفر به ابوظبی توضیحات پرتفصیلی از اطلاعات بهدست آمده توسط آمریکاییها درباره این سایت چینی ارائه کردند. مکگورک این هفته به ابوظبی بازگشته تا با، ولی عهد دیدار کند. وال استریت ژورنال به نقل از یکی از این افراد مطلع مینویسد، از سوی دیگر مقامات آمریکایی اخیراً از این محل بازدید کردهاند و به این باور رسیدهاند که ساختوسازها متوقف شدهاند.
آمریکا و چین از دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» وارد جنگ تجاری شدهاند و واشنگتن از قدرت فزاینده چین در جهان نگران شده است. از سوی دیگر پکن بارها تأکید کرده دوران یکجانبهگرایی تمام شده و واشنگتن باید با چندجانبهگرایی در جهان کنار بیاید.
آمریکاییها پس از شیوع ویروس کرونا در جهان مدعی شدند خاستگاه بیماری کووید-۱۹ آزمایشگاه ویروس شناسی شهر ووهان چین بوده، اما نتایج تحقیقات سازمان جهانی بهداشت به این نتیجه رسید که ادعای آمریکاییها «تقریباً بعید» است.
آمریکا همچنین کشورهایی که از فناوریهای چینی استفاده کردهاند تهدید به کاهش روابط کرده و مدعی است شرکتهای چینی از این طریق دست به جاسوسی میزنند. علاوه بر این، واشنگتن با مداخله در امور داخلی چین، از جداییطلبان تایوانی حمایت مالی و نظامی میکند.
اوایل آبان امسال «تسای اینگ ون» رئیسجمهور تایوان در مصاحبه با شبکه «سی ان ان»، به حضور نظامیان آمریکایی در تایوان و آموزش نظامیان این جزیره اعتراف کرد.
با این حال، رئیسجمهور تایوان حاضر نشد تعداد دقیق نظامیان آمریکایی مستقر شده در این منطقه را مطرح کند و تنها به گفتن این جمله بسنده کرد: «به اندازهای که مردم فکر میکنند، نیست».
اظهارات تسای اینگ ون در حالی مطرح شده است که پیش از این چندین رسانه تایوانی و بینالمللی از جمله رویترز گزارش کرده بودند که آموزش نظامیان تایوان توسط ارتش ایالات متحده منجر به تشدید بیشتر روابط آمریکا-چین میشود.
«چیو کئو چنگ» وزیر دفاع تایوان در پاسخ به سؤال خبرنگاران در ارتباط با جدیدترین اعتراف رئیسجمهور تایوان بدون آن که توضیحی ارائه دهد، گفت تعاملات نظامی تایوان و آمریکا، «تقریباً زیاد و بسیار مداوم است» و مدتهای زیادی است که در جریان بوده است.
آمریکاییها هم زمان با حضور تحریکآمیز در تایوان، دولت کامبوج ادعای آمریکاییها درخصوص تحرکات چین در بزرگترین پایگاه نظامی دریایی این کشور را رد کرد.
سفارت آمریکا در پنوم پن، کامبوج را به عدم شفافیت درباره این پروژه متهم کرده و از دولت این کشور درخواست کرد حضور چین در این پایگاه نظامی را بهطور کامل توضیح دهد.
سخنگوی سفارت آمریکا در کامبوج مدعی شد: «دولت کامبوج درباره نیت، ماهیت و ابعاد این پروژه یا نقش ارتش چین در آن که موجب نگرانیهایی درباره موارد استفاده از این تأسیسات دریایی شده، بهطور کامل شفافیت نداشته است».
سخنگوی دولت کامبوج در پاسخ، وجود اهداف نظامی از طرف چین برای ساخت تأسیسات در این پایگاه دریایی را تکذیب کرد و حضور چین در این مکان را در راستای کمک پکن به توسعه کامبوج توصیف کرد.
این مقام دولت کامبوج در ادامه گفت: «این بندر ما هنگامی که ساختوسازها به پایان برسد، به روی همه باز خواهد بود».
ادعاهای سفارت آمریکا در کامبوج بعد از آن مطرح شد که اندیشکده آمریکایی «مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی» گزارشی بر اساس تصاویری ماهوارهای از احداث سه ساختمان و یک جاده در پایگاه دریایی «ریم» کامبوج منتشر کرد.
این اندیشکده آمریکایی با استناد به این تصاویر مدعی شده بود که علاوه بر ساخت این تأسیسات، نواحی دیگری از این پایگاه دریایی نیز پاکسازی و احتمالاً آماده انجام ساختوساز شدهاند.
به ادعای این اندیشکده، هدف این ساختوسازها مشخص نبوده و «این نگرانی وجود دارد که تأسیسات جدید، برای تسهیل حضور نظامی چین در کامبوج ساخته شده باشند».
دولت کامبوج آبان سال گذشته پایگاه دریایی ریم را که سال ۲۰۱۷ با هزینه آمریکا در این کشور ساخته شده بود تخریب کردند. این پایگاه دریای راهبردی در خلیج تایلند واقع شده و امکان دسترسی به دریای چین جنوبی، از مسیرهای تردد دریایی مهم جهان را فراهم میآورد. سفارت آمریکا در کامبوج در واکنشی، درخصوص اتخاذ چنین تصمیمی بدون هیچگونه توضیح یا هشدار قبلی ابراز تأسف کرد.