به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، با هماهنگی و برنامهریزی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه ایلام، اولین نشست هماندیشی روشهای مشارکت مراکز علمی در توسعه و بهبود وضعیت استان ایلام با حضور بهرام نیا استاندار ایلام، علیمحمدی سرپرست دانشگاه ایلام، سیف مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حجتالاسلام و المسلمین مهدوی راد مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، دکتر قیصوری رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، مدیران کل و رؤسای ادارات، مدیر عامل شرکت پالایش گاز ایلام، معاونین دانشگاه و جمعی از اعضای هیأت علمی، صبح دیروز در محل سالن فرزانگان برگزار شد.
در این نشست بهرام نیا استاندار ایلام با تبریک هفته پژوهش و فناوری و روز دانشجو، از ابتکار عمل علیمحمدی سرپرست دانشگاه ایلام در برگزاری این نشست تخصصی تشکر کرد و اظهار داشت: پژوهشها و بررسیها در هر استان میبایست متناسب با ظرفیتهای همان استان رشد و توسعه پیدا کند، که تحقق این امر علاوه بر استفاده از ظرفیتهای هر استان، تاثیر بسزایی نیز در اشتغالزایی برای نیروهای بومی به دنبال خواهد داشت.
استاندار ایلام، افزود: ما باید بومی سازی کنیم و همه امکانات مادی و معنوی را برای کمک به حوزه پژوهش به کار گیریم و این مهم باید در دستور کار همه مدیران قرار گیرد.
بهرام نیا خواستار ایجاد کمیته هدفمند برای پژوهش کاربردی در استان شد و گفت: تمامی پژوهشهای کاربردی باید منسجم و هدفمند و متناسب با نیاز استان انجام گیرند.
استاندار ایلام، تأکید کرد: پژوهش باید، تامین کننده نیازهای جامعه باشد و نتایج تمامی پژوهش باید حل کننده مسایل و مشکلات مردم باشد.
بهرام نیا با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری که «بهترین مشوق برای گسترش علم، تکریم دارنده علم است»، بیان داشت: جایگاه کنونی ایران در سطح جهان و پیشتازی در بخش سلولهای بنیادی، صنایع نظامی، صنایع هوا – فضا، نانو، علوم کشاورزی و غیره به واسطه تلاش پژوهشگران کشور به دست آمده، لذا باید قدردان همه آنها باشیم.
استاندار ایلام، افزود: ایران رتبه ۱۶ تولید مقالات را در سطح جهان داشت، که هم اکنون به رتبه ۱۵ ارتقاء پیدا کرده است.
بهرام نیا با بیان اینکه وضعیت اعتبارات پژوهشی استان مناسب نیست، گفت: کاهش بودجه پژوهشی اقدام اشتباهی است، لذا باید با افزایش سهم بودجه پژوهش و ایجاد یک کمیته متمرکز تلاش کنیم، از موازی کاری و دوباره کاری جلوگیری شود و تحقیقات به سمت حل مشکلات استان سوق یابد.
استاندار ایلام، در ادامه از رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خواست، که در تخصیص اعتبارات به حوزه پژوهش توجه ویژه داشته باشد و در پایان سال گزارش آن را ارائه دهد.
در این نشست دکتر علیمحمدی سرپرست دانشگاه ایلام ضمن تبریک هفته پژوهش و فناوری و خیرمقدم خدمت به تمامی مهمانان و حاضرین در نشست، اظهار داشت: بر اساس تأکید مقام معظم رهبری، یکی از نیازهای ضروری جامعه ما، تولیدات علمی است، که منجر به خلق ثروت شود و پیگیری این مطالبه در دستور کار، قرار دارد.
وی با بیان اینکه، باید دانشگاه علاوه بر آموزش و پژوهش؛ به کارآفرینی و نوآوری نیز توجه جدی داشته باشد، گفت: باید با برنامهریزی و تغییر رویکردها و با اهتمام اساتید، علاوه بر اینکه در قالب آموزش و پژوهش؛ دانش را به دانشجویان منتقل میکنیم، بستری فراهم شود، که دانشجویان مهارتهای لازم برای کارآفرینی و ورود به اجتماع و بازار کار را فرا گیرند.
علیمحمدی با اشاره وجود مشکلات متعدد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه، بیان داشت: باید با آسیبشناسی، سر منشأ اصلی این نوع مشکلات را شناسایی کنیم و راهکار عملی برای حل آنها ارائه دهیم، که تحقق این مهم، اهتمام در انجام پژوهشهای کاربردی است، که متأسفانه تاکنون توجه جدی به این مقوله نشده و تحقیقاتی انجام شده که اکثراً رافع نیازها نیست و فقط در گوشه کتابخانهها بایگانی شدهاند.
سرپرست دانشگاه ایلام افزود: بر اساس برنامه راهبردی وزارت عتف و رسالت اجتماعی دانشگاه، مدیریت دانشگاه ایلام عزم جدی دارد، که انجام پژوهش های کاربردی را در اولویت قرار دهد و تحقق این هدف، نیازمند همکاری و همراهی مسئولان استانی، ادارات، سازمانها، نهادها و شرکتها میباشد.
علیمحمدی با انتقاد از واگذاری بعضی پژوهشهای داخل استان به خارج از استان، گفت: اساتید و پژوهشگران توانمندی در دانشگاه ایلام و استان ایلام وجود دارند، اما متأسفانه گاه مورد بیمهری قرار میگیرند و بعضی ادارات و شرکتها، تحقیقات خود را علیرغم وجود متخصص توانمند بومی، به دانشگاههای خارج استان واگذار میکنند، که این امر موجب تضعیف انگیزه و اعتماد به نفس این عزیزان میشود.
سرپرست دانشگاه با اشاره به اعتبارات کم در نظر گرفته شده برای پژوهش در سطح استان در سال ۱۴۰۰، بیان کرد: مقام معظم رهبری تأکید ویژهای به اختصاص بودجه مناسب برای پژوهش دارند، اما متاسفانه در سطح استان ایلام به این موضوع توجه جدی نشده و در سال ۱۴۰۰ مبلغ ۷۰۰ میلیون برای حوزه پژوهش تخصیص داده شده، که رقم بسیار پایینی است و نمیتواند انگیزه لازم را در پژوهشگران به وجود آورد.
علیمحمدی، تأکید کرد: ما باید بپذیریم حل معضلات و مشکلات موجود و اقدام عملی برای توسعه استان، در گِروِ اهتمام به حوزه پژوهش است و لذا انتظار داریم، تمامی مسئولان استان برای حل این مشکل و تغییر نگرش به حوزه پژوهش چارهاندیشی کنند.
سرپرست دانشگاه ایلام یادآور شد: اساتید و پژوهشگران استان، قابلیت انجام پژوهشهای ملی و منطقهای را دارند، لذا باید با برنامهریزی، رایزنی و حمایت مسئولان استانی، تلاش کنیم، از این قابلیت استفاده شود.
علیمحمدی با بیان اینکه دانشگاه محور توسعه استان است، گفت: اگر تصمیم به توسعه استان را داریم و میخواهیم از چالشها عبور کنیم، باید تلاش کنیم ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت گسترش یابد.
وی افزود: پیشنهاد میکنم کارگروهی در سطح استان با حضور دانشگاهها و مراکز علمی و مسئولان اجرایی تشکیل گردد، تا با رصد کردن مشکلات استان و نیازسنجی، با اولویت بندی برای حل این مشکلات چارهاندیشی شود.
علی محمدی با بیان اینکه دانشگاه باید مأموریتگرا باشد، اظهار داشت: استان ایلام ظرفیتهای مناسبی در حوره نفت و گاز، کشاورزی و دامپروری و گردشگری دارد، که دانشگاه ایلام در زمینه بهرهبردای از این ظرفیتها به خوبی میتواند ایفای نقش کند و در اینجا هم نیازمند همکاری و همراهی مسئولان استانی میباشیم.
در ادامه این نشست دکتر سیف مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، که بصورت برخط در مراسم حضور داشت، با تشکر از دکتر علیمحمدی سرپرست دانشگاه به جهت برگزاری این نشست و تشکر از استاندار ایلام به جهت حضور در این نشست، گفت: استان ایلام دارای ظرفیتهای بینظیری است، که لازمه بهرهبرداری حداکثری از این ظرفیتها، توسعه ارتباط جامعه با دانشگاه است و برای تحقق این رویکرد تمام مسئولان استان ایلام باید به دانشگاه ایلام نگاه ویژهای داشته باشند.
سیف با تأکید بر مأموریت گرایی دانشگاهها، اظهار داشت: با توجه به وجود مسائل، مشکلات و چالشهای موجود در جامعه، دانشگاهها باید با همکاری و همراهی استانداریها به مسائل اجتماعی ورود کنند، تا شاهد پایان این مشکلات از طریق ارائه راهکار علمی و عملی باشیم.
مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم با استقبال از سخنان دکتر علیمحمدی سرپرست دانشگاه ایلام مبنی بر اهتمام به کارآفرینی در سطح دانشگاه، بیان داشت: وزارت عتف از تمام ظرفیتها برای تحقق این رویکرد حمایت خواهد کرد.
در ادامه حجتالاسلام و المسلمین مهدوی راد مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه با تبریک هفته پژوهش و فناوری و روز دانشجو، با بیان اینکه باید تدبیری اندیشه شود تا دانش آموزان در مدارس و دانشجویان در دوره کارشناسی اهمیت و ضرورت پرداختن به پژوهش را درک کنند، گفت: توسعه پژوهش مستلزم تغییر در نگرشها و رویکردها است، تا فاصله بین دانشگاه و صنعت کم شود و پژوهشگران بتوانند نتایج مطالعات و تحقیقات خود را عرضه کرده و وارد چرخه صنعت و تولید نمایند.
حجتالاسلام و المسلمین مهدوی راد با اشاره به اهمیت تحقیقات در حوزه دین و معنویت، اظهار داشت: با توجه به اینکه پایه اصلی شکلگیری بسیاری از رشتههای علوم انسانی، بر تفکر سکولار قرار دارد، لذا مسئولین باید در تدوین سیاستهای حوزه پژوهش توجه جدی به حوزه معنوی داشته باشند.
در این نشست دکتر احمدی سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه ایلام هدف از برگزاری این نشست را برداشتن موانع توسعه استان دانست و یادآور شد: متأسفانه اعتبارات پژوهشی علاوه بر اینکه خیلی رقم پایینی است، به صورت صحیحی هم توزیع نشده و لذا باید با همفکری و همافزایی نهاد علم و نهاد اجرا تلاش کنیم، از هرگونه موازی کاری خوداری شود و پژوهشها به سمت حل مشکلات و توسعه استان سوق یابد.
احمدی، یادآور شد: دانشگاه ایلام به رسالت اجتماعی خود ملزم است و از تمام ظرفیتهای موجود برای حل مشکلات استان استفاده میکند.