به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، پس از انتخاب رئیس و نواب رئیس مجلس عراق، «محمد الحلبوسی» آغاز فرصت ۱۵ روزه برای معرفی نامزدهای ریاست جمهوری را اعلام کرد.
الحلبوسی در سخنرانی کوتاه خود تأکید کرد که مجلس عراق به مسئولیت دموکراتیک و قانونی خود عمل کرد.
وی افزود که مردم عراق انتظارات بسیاری از نمایندگان دارند و نمایندگان میکوشند که متناسب با اعتمادی که به آنان شده است، عمل کنند.
او همچنین بر ضرورت پیگیری مطالبات مردم و معترضان اکتبر ۲۰۱۹ تأکید کرد و مجلس را برآمده از این تظاهرات خواند.
پس از آن رئیس مجلس اعلام کرد که قدم بعدی در روند قانونی تشکیل حکومت انتخاب رئیس جمهوری است.
وی تأکید کرد که نامزدهای ریاست جمهوری ۱۵ روز برای معرفی خود فرصت دارند.
وی گفت که موضوع فراکسیون اکثریت را با هیئت رئیسه بررسی خواهد کرد و موعد جلسه بعدی متعاقبا اعلام خواهد شد.
گام بعدی انتخاب رئیس جمهور عراق
گام بعدی انتخاب رئیس جمهوری است که طبق قانون باید پدر و مادرش عراقی باشند و از خوشنامی برخوردار باشد و به پاکدستی و خدمت صادقانه به میهن شناخته شده باشد.
بر اساس اصل ۷۰ قانون اساسی عراق، نامزد ریاست جمهوری باید از رأی دوسوم نمایندگان برخوردار شود. همین شرط است که تشکلهای پیروز در انتخابات را به تلاش برای ایجاد فراکسیونی با ۲۰۰ کرسی از ۳۲۹ کرسی مجلس وامیدارد.
اگر هیچ یک از رؤسای جمهوری از دوسوم آرای نمایندگان برخوردار نشد، برای دو نامزدی که بیشترین رأی را آوردهاند دوباره رأیگیری میشود و هر کدام که بیشترین رأی را آورد رئیس جمهوری خواهد بود.
به موجب اصل ۷۲ قانون اساسی عراق، مجلس موظف است که ظرف ۳۰ روز پس از برگزاری اولین جلسه مجلس، رئیس جمهوری جدید را معرفی کند.
واکنش الکاظمی چه بود؟
«مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق در پیامی توئیتری انتخاب «محمد الحلبوسی» را به عنوان رئیس پارلمان و انتخاب «حاکم الزاملی» و «شاخوان عبدالله» به عنوان معاونان اول و دوم رئیس مجلس عراق، تبریک گفت.
نخست وزیر عراق خرسند از تحولات نهم ژانویه ۲۰۲۲ آنرا روزی بزرگ و تاریخی و فرصتی برای اتحاد مجدد عراقیها در مسیر اصلاحات و قدرت بخشیدن به دولت و وحدت ملی دانست.
شادی زاید الوصف مقتدی صدر
«مقتدی صدر» با انتشار بیانیهای انتخاب رئیس مجلس و نایبان وی را «بشارت تشکیل دولت اکثریت ملی» خواند.
او ضمن تبریک این انتخاب به ملت عراق تأکید کرد: این گام نخست در مسیر ساخت عراق آزاد مستقل به دور از سرسپردگی و فرقهگرایی و نژادپرستی و فساد است.
صدر افزود: از این مجلس دولتی ملی و پاکدست و خدماتی برخواهد آمد که برای حفاظت از حاکمیت ارضی عراق و تصمیم آن و رسیدگی به ملت و حفظ کرامت آنان و برای اصلاحات واقعی و جدی تلاش میکند.
صدر بیاینه خود را با هشتگ «دولت اکثریت ملی» به پایان رساند.
بارزانی از انتخاب هیئت رئیسه به عنوان سرآغازی خوب نام برد
«مسعود بارزانی» رئیس حزب دموکرات کردستان عراق هم از انتخاب هیئت رئیسه پارلمان جدید به عنوان سرآغازی خوب برای اصلاح روند سیاسی عراق نام برد.
بارزانی تاکید کرد: انتخاب هیئت رئیسه مجلس گامی مهم در روند سیاسی در عراق است و به همین مناسبت به «حلبوسی» به عنوان رئیس و «حاکم الزاملی» و «شاخوان عبدالله» به عنوان معاونان اول و دوم آن تبریک میگویم.
وی افزود: از همه دوستان و احزاب سیاسی که به تعهدات خود عمل کردند و این موفقیت را رقم زدند نیز تشکر میکنم. این گام فرصتی برای نمایندگان عراق به منظور ایجاد وحدت و گشودن صفحه جدیدی و زمینه ساز اعتمادسازی میان همه طیف هاست.
پارلمان عراق در نخستین جلسه خود پس از وقفهای حدودا یک ساعته به علت تنش در مجلس، محمد الحلبوسی را به ریاست و حاکم الزاملی را به عنوان نایب رئیس اول مجلس و «شاخوان عبدالله»، نامزد حزب دموکرات کردستان عراق هم به عنوان نایب رئیس دوم مجلس عراق انتخاب کرد.
«حسن العذاری» رئیس فراکسیون جریان صدر، اعلام کرد که به موجب قانون اساسی این فراکسیون رسما خود را به عنوان فراکسیون اکثریت در مجلس ثبت میکند و درخواست مربوطه را با امضای ۹۰ نماینده به رئیس مجلس تقدیم کرد.
چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه که بعد از وقفه یک ساعته به همراه برخی از دیگر نمایندگان حاضر به شرکت در جلسه مجلس نشد، در مشروعیت این جلسه تردید و تأکید کرده که موضوع را از طرق قضائی پیگیری خواهد کرد.