به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دفتر تحکیم وحدت طی نامهای خطاب به رئیس جمهور نسبت به روند غیرشفاف طرح تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی واکنش نشان داد.
متن این نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر رئیسی، رئیس محترم جمهور
سلام علیکم
در تمام این سالها که روز به روز اوضاع فرهنگی کشور با چالشهای جدید روبرو شده و نسل جوان و معتقد را با دست اندازهای عمیقی مواجه میکرد، همواره تلاش میکردیم به فکر راه جایگزینی برای اصلاح کشورمان باشیم تا به گلوگاهی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیدیم. چندین سال از دوران تکرارنشدنی دانشجوییمان وقف کندوکاو در موانع تحقق سیاستهای این شورا شد. غالب مسئولین بزرگترین بهانه برای عدم پویایی شورا را بیتوجهی دولتها به مسائل فرهنگ و اعضای حقیقی فرسوده مطرح میکردند. همین باعث شد که ما دانشجویان سالها چشم انتظار ابلاغ حکم انتصاب اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی و سر کار آمدن دولتی دغدغهمند نسبت به فرهنگ بمانیم تا شاهد ایجاد تحولی راهگشا در بالاترین نهاد سیاستگذاری فرهنگی کشور باشیم.
تشکیل کارگروه تحولی و نکات دقیق مقام معظم رهبری و تشکیل دولت سیزدهم این نوید را به ما داد که این بار شاید پس از سالها شورای عالی انقلاب فرهنگی به ثبات و سامانی برسد و بتواند درمانی برای جراحتهای عمیق فرهنگ این مرز و بوم ارائه نماید. در این دو ماه تمام تلاشمان را کردیم که از فضای غیر شفاف این کارگروه سر از کار و روند در پیش گرفته شده برای تحول در بیاوریم و در کمال تعجب به مسائلی برخوردیم که اه و نالههای پیش را بیش از آنکه از جانمان بزداید بر وجودمان تهنشین کرد که از قضا سرکنگبین صفرا فزود!
به نکاتی چند پیرامون روند کار گروه میپردازیم باشد که این بار باز ما را به وعدههای شورا و دولتهای بعدی و حکمهای جدید چندین سال دیگر حواله ندهند. شاید اولین نکته قابل طرح ساز و کار این کارگروه برای جمعآوری و جمعبندی اطلاعات و جلساتش است توقع ما این بود که ساختار نخبگانیترین شورای عالی کشور را با عقل جمعی بازسازی کنند فکر میکردیم فقط دانشجویان و اساتید را نامحرم میدانند و نمیگویند چه بلایی قرار است بر سر ساختار نهادی که جدیترین تصمیمها را برای شان میگیرد بیاورند تا این که اخیراً در صحبتی که با یکی از دبیران داشتیم متوجه شدیم بیماری نامحرم پنداری و فردگرایی در نهادهای تصمیم ساز ز واگیر دار شده است و امروز بر مغز متفکر فرهنگی کشور رسوخ کرده است و حتی از بسیاری از افراد با سابقه و فعال در شورا و دبیر خانه نیز در خصوص طرح تحول سوال و نظرسنجی صورت نگرفته است.
سوال ما این است که دلیل این حجم از مقاومت در برابر شفافیت چیست؟ مطلب دیگر صحبت از ترسی است که ما را به نوشتن این نامه وادار داشته است شنیدهها حاکی از آن است که در بالاترین نهاد فرهنگی کشور که جایگاه فرهنگ سازان و فرهیختگان است سودای قدرت طلبی به بعضی از آقایان رسوخ کرده است یکی طرح میدهد و قدرت دبیرخانه شورا را که انباشته از نیرویهای فرسوده و طرحهای به ثمر ننشسته است به طور افراطی افزایش داده چرا که احتمالاً هوس دبیری شورا را در سر میپروراند، دیگری ساز و کار کارگروه و آنهمه جلسه را دور میزند و در روزهای آخر طرح باب میل خود را روی میز میگذارد و حقا که نخبگان انحصارگر بزرگترین سد ایجاد ساختارهای مردمسالار هستند.
آقای رئیس جمهور؛ در طرحهای پیشنهادی وجوه مشترکی وجود دارد که میتواند عملکرد شورا را بیش از پیش تضعیف کند فلسفه حضور افراد در شورای عالی انقلاب فرهنگی بر دو بخش استوار است: ۱- بهرهوری از قدرت فکری و علمی اعضای حقیقی جهت ایجاد سیاستهای باثبات فرهنگی ۲- استفاده از ظرفیت دولتها جهت تخصیص ملزومات اجرایی سازی سیاستگذاریهای فرهنگی است، حال در طرح پیش رو ابتدائاً اعضای حقیقی به عنوان قوای فکری و سپس اعضای حقوقی و به خصوص اعضای دولت محترم جناب عالی از دایره تصمیمسازی و جریان بخشی حذف شدهاند و دبیر و دبیرخانه در جایگاه مدیریت تکیه میزنند و بر وزرای دولت شما و نخبگان جامعه امر و نهی میکنند.
ما معتقدیم که قدرتمندتر شدن دبیرخانه، به حاشیه راندن اعضای حقیقی در نتیجه تضعیف قوای نخبگانی کشور و همچنین تقلیل جایگاه دولت در شورای عالی انقلاب فرهنگی آسیبهای جبرانناپذیری به این شورا وارد خواهد کرد و آخرین امیدهای اصلاح شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای همیشه به تاریکخانه تاریخ خواهد سپرد.
آقای دکتر؛ نکته جالب آنجا است که علی رغم واگذاری قدرت بی حد و حصر به دبیرخانه تحول ساختاری مناسبی برای آن در طرح پیشنهادی کارگروه تحول در نظر گرفته نشده است و ما هیچ اثری از تغییر در ساختار ناکارآمد و معیوب دبیرخانه نمیبینیم مصداق بارز آن که کوری عصاکش کوری دگر شود. دبیرخانهای که خود در تمام این سالها از معلولیت ساختاری رنج برده است و سایر بخشهای شورا را نیز با خود به منجلاب ناکارآمدی کشانده است چگونه میتواند بار مدیریت ساختارهای جدید و اختیارات بیش از آن را متحمل شود. علیرغم جایگاههای ناشایستی که به دبیر شورا واگذار شده سکوت طرح در خصوص شیوه تحولات دبیرخانه و حدود اختیارات دبیر در آینده باعث تمرکز گرایی و انحصار قدرت در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد شد.
آقای دکتر رئیسی، رئیس جمهور محترم تمام مردم ایران با توجه به تمام نگرانیهایی که در این نامه خدمتتان ذکر گردید و بسیاری از نکات کارشناسی و دقییقی که بر خروجیهای کارگروه داریم و در این مرقومه فرصت ارائه نگردید از شما و سایر اعضای حاضر در جلسه سهشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۰ مطالبه داریم که نهایی شدن خروجی کارگروه و ارسال آن به دفتر مقام معظم رهبری را به تعویق انداخته و از معظم له درخواست نمایید که فرصت تدوین طرح تحول تمدید گردیده و در این بازه بستر بازبینی این طرح و جمع آوری نظرات تمامی نخبگان را در ساز و کاری شفاف نسبت به آن به وجود بیاورید. باشند که این سه شنبه سرآغاز نابودی این شورا با عنوان سه شنبه سیاه علم و فرهنگ ثبت نگردد.